Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 1 augusti 2010

Frankrikes president kallar till toppmöte om zigenare

SARKOZY Frankrikes president Nicolas Sarkozy har kallat till ett toppmöte på onsdagen den 28 juli för att diskutera "de problem som skapas av beteendet hos vissa resandefolk och medlemmar av den romska befolkningsgruppen, och vars nomadiska livsstil omöjliggör assimilering i de samhällen de bor jämte. Mötet ska också resultera i en handlingsplan för att få bukt med zigenarnas illegala bosättningar".

Av Frankrikes cirka 400,000 zigenare och resande uppskattas ungefär 20,000 vara utländska medborgare från Öst- och Centraleuropa, varav många bor i tillfälliga läger som myndigheterna inte godkänner.

Bakgrunden till presidentens initiativ är en dödskjutning den 16 juli av zigenaren Luigi Duquenet i den lilla byn Saint-Aignan. Den 22-åriga zigenaren var misstänkt för ett rån i en grannby, men körde rakt igenom polisens väggspärr och träffade två poliser med bilen. Polisen sköt därefter mot bilen och träffade Luigi Duquenet som omedelbart avled.

Omkring femtio zigenare från Duquenets läger gick då bärsärk i byn. Maskerade med rånarhuvor och beväpnade med yxor och järnstänger vandaliserade pöbeln såväl polisstationen som byns butiker. Ett stort antal bilar stacks i brand, samtidigt som de sågade ner träd i byns centrum. De våldsamma upploppen varade i två dygn innan polisen lyckades få slut på kaoset.

Naturligtvis kritiserar vänstermedia i både Frankrike och utlandet presidentens utspel då det "stigmatiserar" zigenare, och menar att han bara är ute efter att vinna popularitetspoäng.

Med anledning av Sarkozys aviserade toppmöte nästa vecka har, av någon outgrundlig anledning, även den svenska avdelningen av Amnesty skickat ut ett pressmeddelande där de bland annat skriver följande:

Amnesty uppmanar Frankrikes president Nicolas Sarkozy att bekämpa diskriminering av romer och resandefolk i Frankrike, inför ett möte som ska diskutera deras framtid nästa vecka. Det är oroande att Frankrikes president reagerar på en specifik serie av händelser på ett sätt som kan förstärka negativa stereotyper kring romer och resandefolket i allmänhet. Istället borde franska myndigheter se till att bekämpa den juridiska och sociala diskriminering som de här människorna sedan länge möter.




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: