Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 14 augusti 2010

Forskare: Avskaffa ordet invandrare!

”Låt oss förpassa ordet ‘invandrare’ till samma språkets skräplåda som ‘zigenare’ (romer) och ‘tattare’ (resandefolket).”

Det kräver socialantropologen Claes Corlin och beteendevetaren Milena Cvetic i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

En av de starkare argumenten för språksförnyelse är enligt artikelförfattarna att få av ”invandrarna” faktiskt bokstavligt talat vandrat in i landet. De flesta har istället tagit sig hit ”via skiftande transportermedel”.

”Nedvärderande ord och begrepp är sällan neutrala”, konstaterar Corlin och Cvetic, och lanserar samtidigt begreppet ”etno-normativitet” för att beskriva den förtryckande struktur som invandrare inordnas i när de blir kallade för just invandrare. De menar vidare att ”uppdelningen mellan svenskar och ickesvenskar är konstgjord och bygger på en förlegad uppfattning om nationell kultur som en tidlös essens”.

Artikeln kritiseras nu bland annat av matematikern Tanja Bergkvist. Bergkvist, som är en känd kritiker av genusforskning, hånar Corlin och Cvetig i ett långt inlägg på sin blogg.

Är uppdelningen mellan kurder och ickekurder, japaner och ickejapaner, afrikaner och ickeafrikaner också konstgjord? Har debattörerna frågat någon som anser sig vara kurd, japan eller afrikan om detta stämmer? Varför håller miljarder människor över Jorden på med sina förlegade uppfattningar när svenska forskare sedan länge bevisat att kulturer och kön är föränderliga och därmed saknar existensberättigade. Tiden är kommen för den nationslösa, kulturlösa, könslösa och IQ-befriade världsmedborgaren. Claes Corlin och Milena Cvetic visar oss en väg ut ur identitetsträsket genom att agera förebilder.

Tanja Bergkvists hela inlägg går att läsa här.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: