Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 20 augusti 2010

En riktig fiskehistoria

SNYFTARTIKEL Norrländska Socialdemokraten trampar oförtrutet på. De fortsätter på det av Lena Tegström inkörda spåret att skriva snyftartiklar om "flyktingar" som fått avvisningsbeslut. Varje vecka får tidningens läsare samma artikel sig till livs, det är i princip bara namnen på "flyktingarna" som ändras.

Det genomgående temat är följande: Känd politiker kommer till Boden, men det hjälper inte stackars flyktingfamiljen. Därefter skriver journalisten om alla barnen i familjen. Först därefter får man reda på skälet till avvisningen, vilket nästan uteslutande handlar om att de redan sökt asyl i ett annat europeiskt land. Och så avslutas artiklarna alltid med en knorr som så uppenbart ska slå an en sträng av "empati" hos läsarna att det hela mynnar ut i en patetisk sörja.

Så här börjar veckans artikel:

I dag står statsminister Reinfeldt på medborgarplatsen i Boden för att tala om den norrländska framtiden. En framtid som familjen Karamani förmodligen aldrig får uppleva. För enligt nya tolkningar av utlänningslagen har migrationsverket beslutat att den romska familjen ska ut ur landet.

OK, det handlar alltså om ännu en europeisk zigenarfamilj som söker sig till bidragslandet nummer ett.

Så inleds akt två i dramat:

För tre månader sedan kom 25-åriga Elvis Karamani och 20-åriga Hirija Ramon hit med döttrarna Nadira, 1, och Nazmija, 2, i hopp om att hitta ett bättre liv i Sverige. Men hoppet blev slaget i spillror på grund av en ny tolkning i utlänningslagen.

Anledningen till att Migrationsverket snabbt nekade familjen uppehållstillstånd är på grund av att det inte sker systematisk diskriminering av zigenare i Serbien. Det är ingen ny tolkning av lagen.

Då återger NSD okritiskt hela den ramsa som varje zigenare med självaktning har lärt sig sedan barnsben:

Endast vita är bra i Serbien. Är man det minsta svart är du dömd. Vi blir väldigt ledsna av tanken på att åka tillbaka", säger Hirija Ramoni. Situationen i Serbien där de kom ifrån var ohållbar enligt familjen. Elvis säger att han blev misshandlad av serbiska ultranationalister. Samtidigt blev resten av familjen utfrysta och trakasserade av samhället och nekad alla former av stöd som sjukvård och utbildning.

Journalisten ger sig inte, utan trycker på med full kraft:

I Serbien har vi ingenting att återvända till. Inget hem. Inga pengar. Vi bor på gatan och har ingenting", säger Hirija Ramoni.

…och med dessa rader vill NSD vädja till ditt samvete att låta ännu en zigenarfamilj komma in i bidragsvärmen som når ända upp till Boden. Tidningen tycks mena att det av någon outgrundlig anledning är vi svenskars förbannade skyldighet att förbättra zigenarnas familjeekonomi? Föga förvånande ställer journalisten inga frågor huruvida familjen någon gång har arbetat i Serbien.

Sedan radar journalisten upp sina vanliga "experter" för att verkligen understryka att avvisningsbeslut mot zigenare i alla lägen är fel, fel, fel.

Först ut på banan denna gång: Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, som anser att det är "ohumant [sic] att skicka tillbaka romer till Kosovo, före detta republik och nu grannland till Serbien".

Här blir vi lite ställda. Det aktuella avvisningsbeslutet gäller ju Serbien? Inte Kosovo? Är vilka knep som helst tillåtna när man är journalist på NSD?

Tidningen ringer även upp Ingrid Schiöler som varit flyktingkonsulent i 25 år kring romer på Balkan. Vem är förvånad när Ingrid Schiöler uttalar sig så här?

Att neka romer uppehållstillstånd för att det inte existerar systematisk diskriminering på Balkan har blivit en klassisk argumentation för Migrationsverket på senare tid. Det är typiskt dem. Men jag håller inte med. Visst håller deras argument i princip. Det döms från fall till fall och kanske den här familjen slipper förföljelse. Men man pratar med folk och vi har ju varit där. Klart det sker diskriminering, säger Ingrid Schiöler.

Av någon anledning nämner journalisten inte Ingrid Schiölers tidigare arbetsgivare? Det kanske solkar ner artikeln, vad tror ni? I vilket fall så är det Röda Korset. Naturligtvis.

Som en parentes så har Ingrid Schiöler figurerat på PI tidigare. Det var i samband med den famösa historien om den 14-åriga somaliska flyktingen som av en händelse "försvann" när hon i Ingrid Schiölers sällskap skulle på läkarbesök. Flickan skulle skickas tillbaka till Italien (!). Vid det tillfället sade Ingrid såhär till DN:

Jag blir väl beskylld för att ha hjälpt henne försvinna, men det stämmer inte. Jag tror att hon själv beslöt att hon var tvungen att fortsätta fly. Men jag kan ändå förstå att hon bestämde sig för att försvinna. Hon riskerar att hamna på gatan om hon skickas tillbaka till Italien, säger Ingrid Schiöler, som vill att flickan ska vara anonym.

Ingrid Schiöler borde naturligtvis polisanmälas, avskedas och ställas inför rätta för att medvetet undangömt denna flicka i hopp om att säkra asyl för flickan, vilket står i direkt konflikt med de lagar och riktlinjer som vi i Europa har kommit överens om. Och varje journalist med självaktning skulle aldrig ringa upp en sådan "expert". Men integritet har ju, som bekant, aldrig varit speciellt omhuldat inom journalistkåren.

Tillbaka till NSDs artikel – vi vill självklart inte undanhålla er avslutningsknorren:

Serbien är en rädsla som vi lever med hela tiden. Vi vill inte åka. Jag vill bara ha ett bra jobb så jag kan arbeta för mig, säger Hirija Karamani.

Peter Olofsson, killen på NSD som skrivit artikeln och kallar sig journalist, är främst känd som fiskereporter på blaskan. Nej, vi skämtar inte.

Gustaf Janson

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: