ASYLSÖKANDE 41 procent av dem som sökte asyl i Sverige under det första halvåret i år fick den beviljad. Under samma tid förra året var siffran 33 procent. Ökningen beror bland annat på att fler sökande (läs muslimer) från Somalia har kommit och att läget i Somalia bedöms som så svårt att asyl ofta beviljas. Detta på grund av islamistiska Al-Shababs ständiga terrordåd och deras sjuka shariabaserade lagar i Somalia.
Samtidigt ska man komma ihåg att ett antal somalier är allt annat fredliga som flyr hit. Många av dessa muslimer sympatiserar med Al-Shabab och vissa är till och med maktfaktorer inom milisen. Sverige blir då ett ”safe haven”.
Hittills i år har sammanlagt 14.056 personer sökt asyl i Sverige. Det är en ökning med 36 procent mot samma tid förra året. Bland de sökande finns 1.025 barn och ungdomar under 18 år som kommit utan vårdnadshavare. Frågan är också hur många av dessa som fungerar som ankarbarn?
EU:s länder oeniga om nytt asylsystem
Alla de 27 EU-länderna är överens om att mer enhetliga asylregler ska vara på plats 2012, men när konkreta förslag diskuteras är enigheten borta. Sydeuropa vill ha undantagsregler. De största konflikthärdarna handlar om mottagande, förvaring, familjeåterförening och om hur länder i Sydeuropa (Malta, Grekland, Spanien, Italien) ska kunna avlastas. Mycket av motståndet handlar om rädsla för att det nya systemet kommer att bli dyrt.
Fakta: EU:s asylpaket
En rad nya lagar är på gång i EU som ska göra asylmottagandet mer likvärdigt i unionen. Bland annat ska man
- ge snabbare besked om personen får stanna eller inte.
- se till att den asylsökande blir intervjuad vid ankomst till EU.
- garantera anständiga materiella och ekonomiska villkor.
- underlätta för asylsökande att jobba efter sex månader.
- använda Eurodac mer effektivt, en databas med fingeravtryck.
- införa klara regler om när någon får sättas i förvar med särskilt strikta regler för minderåriga.
- i extrema fall avlasta EU-länder som har hårt tryck vid sin gräns och inte kan garantera ett värdigt mottagande.
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar