Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 3 april 2010

Muslimer i våldsam böneattack i spansk katedral

SPANIEN. En katolsk kyrka i spanska Cordoba fick nyligen ovälkommet besök, en större grupp muslimer gick in i katedralen och en handfull av dem börja be muslimska böner. Muslimerna accepterade inte säkerhetsvakternas tillsägelser och startade helt sonika ett slagsmål med poliser och säkerhetsvakter. I tumultet som uppstod skadades en säkerhetsvakt och två av de våldsamma muslimerna arresterades.

Scenen för det religiösa utbytet var den romersk-katolska katedralen i Cordoba, Mezquita Catedral de Cordoba. Namnet betyder just Moské-katedralen, då en muslimsk moské uppfördes på platsen under morernas ockupation under 700-talet.På 1200-talet förvandlades moskén till en kristen katedral sedan den spanske kungen Ferdinand den III återtåg området från de inkräktande muslimerna.

New York Times rapporterar att en grupp om 120 muslimer äntrade katedralen och några av dem började be muslimska böner. Då det inte är tillåtet att be muslimska böner i en romersk-katolsk katedral blev de av säkerhetsvakter tillsagda att sluta. På muslimskt manér startades då ett bråk där muslimerna slogs mot både polis och säkerhetsvakter. En av säkerhetsvakterna skadades i bråket. De muslimer som greps greps för att de inte lydde polisen, samt för att de uttalade hot mot dem.

Enligt New York Times har muslimer i Spanien i åratal försökt övertala de katolikerna att även muslimer skall få be där. Bland annat har den saudiska kungafamiljen fått be i katedralen, efter eftergift av den nuvarande kungen Juan Carlos. Biskopen i Cordoba menar att muslimerna koordinerade den aggressiva attacken på de kristna, något som tillbakavisas av muslimska företrädare.

RA.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: