Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 4 april 2010

Liberia en resa i afroamerikanernas förlovade land

AFRIKA. Liberia är de frigivna amerikanska slavarnas förlovade land. Landets namn betyder just frihet och huvudstaden Monrovia är döpt efter den amerikanske presidenten James Monroe, som spelade en viktig roll i staten Liberias grundande. Tanken med Liberia var att afrikanska slavar i USA skulle kunna få återvända till ett fritt land i Afrika, som de själva styrde över. Ett amerikansk TV-team har nu spelat in ett resereportage om landet för alla de som är intresserade av att upptäcka nya spännande kulturer – som den liberianska.

Liberia har starka band till USA, dess konstitution skrevs i Washington och invånarna kallar sig själva för amerikoliberianer. Redan långt innan amerikanska inbördeskrigets utbrott levde många befriade slavar i frihet i det amerikanska samhället, vilket fick kristna amerikaner att starta en ”tillbaka till Afrika”-rörelse. Man ansåg att de svarta före detta slavarna aldrig skulle kunna bli helt fria i USA, till och med vissa slavägare gick med i rörelsen och hjälpte till att återsända afrikanska slavar.

Lösningen på problemet blev Liberia, en naturresursrik koloni på den afrikanska västkusten. USA skänkte på 1800-talet stora summor pengar till afrikanerna i Libera, utan att det någon gång varit under amerikanskt styre. Trots den lovande starten kantas det ”afrikanska USA” idag av oroligheter och våld.

Nyligen spelade ett amerikansk tv-team in ett resereportage om landet, ett resreportage som skiljer sig ganska markant från de som Packat och klart sänder. Resenärer som är villiga att upptäcka Liberia måste vara beredd på vissa smärre kulturkrockar som att:

  • amerikoliberianer dricker blod från oskyldiga barn som de har dödat
  • amerikoliberianer äter generalers människohjärtan
  • amerikoliberianer går runt med dödsskallar på pinnar
  • amerikoliberianer låter barn strida med automatvapen
  • amerikoliberianska kannibaler klär upp sig i kvinnokläder
  • amerikoliberianer tycker att ”the sound of death” låter som ”the sound of music”
  • amerikoliberianer knarkar mer än Woodstock
  • amerikoliberianer styckar kvinnliga könsorgan som de stoppar i plånböckerna för att det ger tur

Se trailern för resereportaget här.

RA.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: