Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 27 februari 2010

Migrationsverkets Moment 22

Roonak, 31, ska avvisas – utan sina tre månader gamla tvillingar. Hon måste åka till Iran och söka nytt uppehållstillstånd, trots att hennes make och barn är svenska medborgare. Hon har drabbats av Migrationsverkets Moment 22.

Roonak, utbildad barnmorska, har bott i Sverige i fem år. I två av dem har hon jobbat som personlig assistent. Men hon har ett tidigare avvisningsbeslut hängande över sig. För att kunna bli svensk medborgare – som sina barn och sin make – måste hon åka tillbaka till Iran och söka nytt uppehållstillstånd där. Barnen får inte följa med – eftersom de, precis som sin pappa, även har irakiskt medborgarskap. De kan inte ens få ett pass – eftersom deras mamma inte får skriva under. De får heller inget barnbidrag – eftersom deras mamma, som är vårdnadshavare, inte är svensk medborgare.

Men Roonak ska utvisas – trots att allt talar för att hon kommer att beviljas uppehållstillstånd, bara hon lämnar in en ny ansökan. Så är Migrationsverkets lagar och regler.

– Utgångspunkten är att man ska åka till hemlandet och söka, säger Mats Baurmann, expert på förvaltningsprocess hos Migrationsverket.

Nu ligger ett lagförslag hos Lagrådet. Enligt den nya lagen, som om den går igenom ska gälla från 1 juli, ska asylsökande som får barn med en svensk medborgare inte längre behöva ta omvägen via hemlandet för att lämna in en ny ansökan om uppehållstillstånd. Men dit är det fyra månader. I väntan på det har Roonak bara två val – att överklaga igen och åberopa nya skäl eller gömma sig och barnen.

Aftonbladet



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: