Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 1 februari 2010

JK friar polisen för förtal mot kriminella invandrare

Justitiekanslern friar polisens tidning ”Rikskriminalen” från förtal. I den anmälda texten tar Rikskriminalpolisens chef Therese Mattson upp invandrares etniska brottslighet och beskriver svenskheten som en föredömligt omtänksam och snäll kultur.

JK avskriver anmälan eftersom anmälaren var svensk. Att vara politiskt korrekt svensk är inte tillräckligt för att få vara målsägande när någon nämner något negativt om invandrare, fastslår JK Anna Skarhed i beslutet. Hon påpekar också att förtalsmål bara får väckas av den som förtalats – dvs invandraren själv – och inte av ställföreträdande politiskt korrekta som instinktivt vill rusa till mörkhyades försvar.

Polisanmälan är gjord av en person som gör gällande att vissa uttalanden om organiserad brottslighet gjorda i tidningen Rikskriminalpolisen är ”förtal mot de som kommer till Sverige från krigsdrabbade områden i världen”.

l den aktuella artikeln uttalas bl.a. följande. ”Dessa gäng har ofta etniska förtecken och härstammar från gamla feodala samhällenmed helt andra värderingar än vi är vana vid”, vilket JK också återger på sin hemsida.

Från Rikskriminalpolisen och dess chef Therese Mattsson kom dock också följande rader som Fria Tider väljer att publicera, och som ingår i anmälan, där polisen förklarar varför etniska svenskar begår färre brott än invandrare:

"Vi har levt ett ganska skyddat liv en bit från ­allfarvägarna. Vidare har vi en kultur som bygger på gemensamma värderingar om att ta hand om sin nästa, värna om de svaga och respektera allas integritet."

och

"Migrationen innebär att vi får influenser från andra kulturer med andra värdegrunder. […] De kommer ofta från samhällen som kollapsat och där lag och ordning är ett passerat stadium. Där mord, tortyr, våldtäkt, rån, stöld och övergrepp ­blivit en naturlig vardag".

Publikationen ledde till att Therese Mattsson blev anklagad för ”högerextremism” av Lena Olsson (v) samt klandrad av Mehmet Kaplan (mp) för att sprida fördomar. Också Inger Davidson (kd) passade på att formulera kritik mot polischefens ”olyckliga formuleringar”.

Kolumnisten, tillika invandraren Ülkü Holago i SvD reagerade på polisens publikation:

”Jag hoppades någonstans att klassandet av goda egenskaper som specifika för svenskar var ett ­passerat stadium. Att vi i vårt globaliserade informationssamhälle slutat tänka på "kultur", och vad som är "naturligt", som något givet och oföränderligt” skrev hon i SvD.

Hon slår också mot en svag punkt hos de flesta svenskar, genom att nämna det faktum att Thomas Bodström är etniskt svensk:

”Och hur passar Sveriges brott mot FN:s tortyrkonvention vid avvisningen av egyptierna från Bromma flygplats 2001 in i den naturliga svenska värdegemenskapen, respekten för allas integritet och värnandet om "de svaga"?” frågar hon sig retoriskt.

DN:s invandrarprofil Marcej Zaremba försvarade å sin sida Mattsson.

”En kriminalare som inte vill veta hur en zigenare kan tänka och värdera (eller vad det betyder för en kines att förlora ansiktet), hon brister i respekt för människan, hon begriper inte det hon hör och blir därför en usel polis” skrev han i DN, och efterlyste därmed en insikt om att alla kulturer inte alls är likadana eller lika bra.

Läs också:
Ladda ned JK:s beslut (PDF)

Text: Widar Nord



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: