Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 1 februari 2010

Utvisade kriminella ska jobba ihop till hembiljetten

FAKTA: Därför får kriminella invandrare stanna i Sverige

I utlänningslagens åttonde kapitel sägs att en utlänning får utvisas ur Sverige om han eller hon döms för ett brott som kan leda till fängelse. I själva verket utvisas dock bara 24% av de fängelsedömda.

Anledningen till att så pass få kriminella invandrare utvisas är framförallt restriktionerna i utlänningslagen. Utvisning får bara ske om den skada som utlänningen orsakat ”enskilda eller allmänna intressen” är så allvarlig att han eller hon ”inte bör få stanna kvar.” Domstolarna tolkar detta som att ytterst få bör utvisas.

Den som vistats mer än 4 år i Sverige har en automatisk rätt att bo kvar även vid grova brott. För utvisning krävs då ”synnerliga skäl”. Att domstolen anser att det föreligger synnerliga skäl är ytterst ovanligt. Därför är även många utlänningar som dömts för brott som grov kvinnofridskränkning och våldtäkt välkomna att stanna i Sverige, i lagens mening.

Källor: Utlänningslagen, Kriminalvårdens rapport 2006 (PDF)

STOCKHOLM. Regeringen vill skärpa kraven på brottsdömda invandrare, och föreslår nu en lag som gör att invandraren själv ska få betala för verkställigheten av sin egen utvisning.

Regeringen vill även försäkra sig om att den som ska utvisas efter avtjänat fängelsestraff kan betala resan till hemlandet, uppger Riksdag & Departement. I dag kan Kriminalvården hålla inne en del av den ersättning som de intagna får under tiden på anstalten – ett så kallat sparavdrag som används vid permissioner och vid frigivningen.

Regeringen föreslår att detta sparavdrag ska användas för att betala resan för den som ska utvisas. Redan i dag ska den som dömts till utvisning betala resan ut ur landet. Men det är sällan det kan ske, eftersom personen saknar pengar och det är svårt för staten att driva in pengar i efterhand.

Många menar dock att problemet är ett annat, nämligen att så få brottsdömda utvisas. Enligt utlänningslagen får utvisning ske om personen döms till fängelsestraff — något som bara sker i 24% av fallen.

En annan kritik tar fasta på de korta utvisningstiderna. En våldtäktsdömd invandrare som saknar band till Sverige utvisas normalt i ca 5 år, och kommer sedan tillbaka även om han inte har några asylskäl eller någon anknytning till Sverige. Många menar istället att livstids utvisning och DNA-registrering borde vara standardpåföljden vid våldtäkt och liknande grova brott.

Tråkigare att sitta inne framöver

Regeringens planer på att låta den intagne jobba ihop till hemresan ingår i ett förslag till ny kriminalvårdslag som ska träda i kraft den 1 mars 2011. Enligt förslaget, som nu ska granskas av Lagrådet och som väntas möta kritik från bl.a. Kristdemokraterna, ska det bli betydligt tråkigare att sitta i svenska fängelser framöver.

Besök ska kunna ske i ett rum där den intagne och besökaren kan hållas åtskilda med en glasruta för att hindra att exempelvis narkotika lämnas över. Något som känns igen från amerikanska fängelser och många amerikanska filmer, där konversation genom glasrutan sker med hjälp av interntelefon.

AD.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

1 kommentar:

Red. sa...

Om de kriminella invandrarna själva ska jobba i hop till hemresan lär väl ännu färre bli utvisade. Det måste ju ta åratal för en intagen att få ihop 6.000 kronor till en enkel reguljärbiljett till Baghdad med CSA. Är inte detta ett utspel för att om möjligt helt göra utvisningar av kriminella omöjliga?