Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 1 februari 2010

Polisen har gett upp mot människosmugglarna

Människosmugglingen till Sverige ökar och branschen omsätter miljarder kronor per år. Men för den svenska polisen är brottet inte prioriterat – det är för dyrt att utreda och ger för låga straff.

Enligt beräkningar från Rikskriminalen finns en organiserad smuggling bakom 90–95 procent av alla som anländer till Sverige från framför allt Irak, Afghanistan och Somalia, uppger SvD.

I västra Sverige hade polisen tidigare en auktionsgrupp mot människosmuggling, som beskrevs som framgångsrik. Men i verkligheten ser det annorlunda ut.

–Ingen arbetar med människosmuggling i västra Sverige, det ligger helt nere, säger Göran Larsson, som ledde aktionsgruppen, till SvD.

Rikskriminalpolisen inrättade i början av 2008 en grupp riktad mot människosmuggling kallad Millennium Falcon, döpt efter det rymdskepp i Starwars-filmerna som smugglar människor i rymden. Även denna grupp är nedlagd.

Ett annat skäl till att människosmugglingen kan pågå ostört och i sådan omfattning är att polisen inte får avlyssna smugglarna. För att få tillstånd ska det finnas misstanke om brott som kan ge minst två års fängelse.

– Vi når med nöd och näppe upp till den gränsen, fast inte alltid. Människosmuggling ger för låga straff och det betyder att vi inte har tillräckligt effektiva verktyg i brottsbekämpningen, säger Petra Stenkula, chef för gränspolisen i Malmö.

AD.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: