Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 25 januari 2010

Fadimes bror skickad i fängelse på hennes dödsdag

Bakgrunden

Morden på Pela Atroshi och Fadime Sahindal satte fokus på begreppen hedersrelaterat våld och förtryck.

Mordet på 26-åriga Fadime Sahindal var inte enbart ett fegt och fruktansvärt brott. Det var också ett brutalt bakslag mot unga kvinnors kamp och rätt att få leva och forma sina egna liv i frihet. -Fadimesminnesfond

Den 20 november 2001 håller 25-åriga Fadime Sahindal ett tal i Sveriges riksdag om våld mot kvinnor. Hon var konstant utsatt för dödshot från sin pappa och bror, som inte gillade hennes sätt att leva, men ändå återvände hon till familjen Uppsala från Östersund där hon pluggade till socionom.

Två månader den 21 januari skjuts vackra Fadime Sahindal till döds av sin far, som sedan dömdes till livstids fängelse för mordet. Före mordet hade Fadime upprepat hotats och misshandlats av flera manliga släktingar då hon hade svensk pojkvän. ”Hon skämde ut mig. Jag var sjuk, därför sköt jag henne”, upprepade pappan gång på gång i tingsrätten. Han tog sedan tillbaka erkännandet, men fälldes återigen i hovrätten.

Pela Atroshi, död 24 juni 1999, var en 19-årig kurdisk kvinna som sköts till döds med tre skott i ett hedersrelaterat mord. Mordet inträffade när Pela var på besök hos familjens hus i Dahuk, Irak. Vittne till mordet blev förutom modern Fatima även systern Breen som senare i Sverige vittnade inför rätten om mordet som resulterade i att hennes två farbröder, Rezkar och Dakhaz, dömdes till livstids fängelse, att avtjänas på kriminalanstalten Hall. Breen lever nu under skyddad identitet på hemlig ort på grund av dödshot medan hennes pappa Agid Atroshi är fri och lever i Irak med en ny fru.

Sara Abed Ali mördades i Umeå den 14 december 1996. Hennes bror och kusin ströp henne med ett bälte och släpade henne ett par hundra meter för att sedan dumpa henne vid en lagerlokal gömd under en snöhög.

Vid en minneshögtid för igår på årsdagen av mordet på Fadime Sahindal i Västerås delade Insamlingsstiftelsen Fadimes minnesfond under onsdagen ut sitt årliga stipendium om tiotusen kronor vardera till poliserna Martin Stein och Leif Spånbo. De båda poliserna tilldelades stipendiet för sina engagerade insatser för att få hem den mördade Pela Atroshis syster Breen från norra Irak till Sverige så att hon kunde vittna i rättegången som fällde hennes farbröder för mordet.

PelaFadime
Mordet på Fadime
Fadimesminnesfond
SVT

"Varför mördar man sin dotter?"

Norstedts förlag

Boken handlar om de män som dömts för morden på Fadime Sahindal, Pela Atroshi och Sara Abed Ali. Nämligen deras pappor, farbröder och bröder.
För första gången får männen bakom hedersmorden utrymme att ge sin version. Författaren Emre Gündör tog kontakt med Fadimes pappa Rahmi för att höra hans sida då hedersmordet fick massiv uppmärksamhet i svensk offentlighet.

Strax efter att boken släpptes blev Emre kontaktad av Fadimes bror,
Mesut Sahindal, som var påtagligt irriterad att boken överhuvud taget kommit till och att de intervjuat fadern. Emre förklarade att pappan är vuxen och kan ta egna beslut men det hjälpte inte. Mesut ville träffas och diskutera saken. Emre tog kontakt med sin författarkollega
Nima Nervish(som käftade mot slöjorna i SVT Debatt) och de beslutade att åka och träffa honom för att få rätsida på saken. De båda träffade Fadimes bror utanför Kista Galleria i norra Stockholms förorter. Väl där stod Mesut och spottade på en parkerings-automat. Uppfattningen om honom var ”lite borta och instabil”. Emre tog kontakt på egen hand medan Nima väntade på en restaurang.

Mesut var labil i sitt beteende och ville först gå på toaletten varpå Emre hängde på för att vänta utanför. Men väl där blir Emre indragen på toaletten. Mesut höjde rösten och skrek: ”In med dig din jävel”. Sekunden efter höll han en pistol i handen och riktade den mot Emre, som blev livrädd. Därefter krävdes Emre på 100 000 kronor inom två veckor för att han utnyttjat fadern. Mesut hävdade också, vilket han även gjort tidigare, att det var han som mördade Fadime.

Mesut försökte även få adressuppgiften till huvudvittnet i rättegången om hedersmordet på Pela Atroshi. Detta vittne lever sedan flera år tillbaka med en allvarlig hotbild under skyddad identitet. Mesut sade till Emre att han söker vittnets adress på uppdrag av andra personer, vilket enligt åklagaren var ett sätt att förmedla en hotbild om ett förestående attentat mot vittnet i syfte att framkalla allvarlig rädsla hos denne.

Till en början ville inte Emre Güngör polisanmäla. På grund av rädsla.
Men efter att ha berättat om händelsen för författarkollegan Nima Dervish och andra i deras närhet gjordes bedömningen att både Emre och Nima var i behov av livvakter. Strax därpå startade Bokmässan i Göteborg där de hade flera livvakter med sig vart de än gick.

Samtidigt greps Mesut Sahindal för olovlig körning. Och i bilen hittade polisen ett avsågat hagelgevär. Han har även haft flera skarpladdade revolvrar samt ammunition till dessa vapen, utan att ha rätt till det. I bilen fanns också explosiva varor, till exempel sprängkapslar, sprängdeg och krutstubin. Han var dessutom narkotikapåverkad.

– I samband med detta valde jag också att polisanmäla honom, säger Emre Gündör

- Det allvarliga i det här är att det använts hot om dödligt våld som fått stora konsekvenser för målsägaren. Dessutom är det här ett brott som förutom lidandet det innebär, också hotar andra värden nämligen det fria ordet, säger kammaråklagare Leif Appelgren.

Igår var det Fadimes dödsdag. I hela landet hölls det manifestationer till hennes minne och den fortsatta kampen mot det vidriga hedersvåldet.
Som en ödets ironi kom samtidigt domen mot hennes bror.

Solna tingsrätt dömde

  • Mesut Sahindal, född 1979-05-21, för försök till grov utpressning, försök till grovt olaga tvång, grovt vapenbrott, rattfylleri, narkotika-brott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor till fängelse två år.

Åtalspunkten olaga hot ogillades.

Mer info kommer.

Emre Gündör avstår från att kommentera domen.

Kriminellt CV

Mesut Sahindal är tidigare dömd för delaktighet i en gruppvåldtäkt som han och en släkting och en annan stod åtalade för.

  • Mesut dömdes för våldtäkt eljest grovt sexuellt utnyttjande
  • Murat, för grovt sexuellt utnyttjande
  • Hazjar för grovt sexuellt utnyttjande

Ombuden kostade skattebetalarna 400 000 kronor

1998 dömdes han vid Uppsala tingsrätt till fem månaders fängelse för misshandel och övergrepp i rättssak efter att ha hotat Fadime vid en tidigare rättegång. Han fick då betala 20 000 kronor i skadestånd till sin syster.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (temp server) (medlem)

Inga kommentarer: