Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 25 januari 2010

Obotlig kärlsjukdom ger uppehållstillstånd

Enligt mannens eget intyg finns behandling för hans obotliga sjukdom i Kosovo. Enligt Migrationsverket gör den det inte. Migrationsöverdomstolen finner efter att verket medgivit bifall att mannen ska beviljas permanent uppehållstillstånd.

Mannen, en kosovoalban, kom till Sverige och sökte asyl samt uppehålls- och arbetstillstånd. Enligt mannen var han utsatt för hot och förföljelser eftersom hans bror misstänktes av medlemmar i den före detta UCK-gerillan för att ha samarbetat med serberna under inbördeskriget. Två av hans bröder hade mördats på grund av detta och en tredje, som dött efter ett fall, misstänktes ha mördats. Migrationsverket ansåg dock att händelserna låg långt tillbaka i tiden och menade att mannen inte kunnat styrka att han hade skyddsskäl.

Mannen hade också ansökt om uppehållstillstånd på grund av sitt fysiska tillstånd, han led av tuberkulos, hade fått bägge fötter amputerade, hade fel på ryggen samt en infektion i en av händerna. Tuberkulosen och de övriga besvären gick dock att behandla i Kosovo enligt Migrationsverket som avslog ansökan. Mannen överklagade men migrationsdomstolen gjorde samma bedömning som Migrationsverket.

Mannen vände sig då till Migrationsöverdomstolen och anförde att han led av en kärlsjukdom. Som stöd ingav han läkarintyg där flera läkare intygade att sjukdomen var obotlig och lett till att han fått amputera bägge fötterna samt två fingertoppar. Även om sjukdomen var obotlig kunde den behandlas.

Migrationsöverdomstolen gav då Migrationsverket i uppdrag att undersöka om det fanns adekvat vård i Kosovo men innan verkat hann svara lämnade mannen själv in ett intyg som sa att behandlingen fanns men att mannen själv skulle vara tvingad att betala för den. Migrationsverket kom något senare fram till att enligt de källor man hade i Kosovo fanns inte behandlingen där och verket medgav därför bifall till mannens överklagande. Man ändrade heller inte inställning efter att ha fått ta del av mannens intyg om att vården fanns i Kosovo.

Migrationsöverdomstolen gör nu bedömningen att utredningen inte ger ett klart svar på om den nödvändiga behandlingen och medicinerna finns i Kosovo eller inte men anser också att det är meningslöst att gå vidare med vidare utredning. Eftersom parterna är överens beviljar Migrationsöverdomstolen mannen permanent uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter. Domstolen är dock inte överens vad gäller motiveringen, utan ett av kammar-rättsråden vill skärpa den till att innehålla formuleringar om att det nödvändiga läkemedlet inte finns i Kosovo.

Ombud och offentligt biträde var advokaten Erik Jarl, Advokatfirman Glimstedt, Jönköping.

Kammarrätten i Stockholm, Migrationsöverdomstolen
UM 6929-08
2010-01-18



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (temp server) (medlem)

Inga kommentarer: