Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 1 oktober 2009

Allt fler unga flickor i Danmark begår våldsbrott

Våldet bland unga flickor i Danmark har ökat explosionsartat de senaste tio åren visar siffror från Forskningsenheten vid Danmarks Justitieministerium. År 1996 registrerades 27 våldsfall där unga flickor var inblandade men 2006 har siffrorna stigit till 137 fall. Det innebär mer än en femfaldig ökning på tio år.

Flera danska tidningar rapporterade idag om ännu ett fall av grov misshandel som inträffat i landet och där både gärningsmän och offer var unga flickor. Det var i fredags förra veckan i staden Herning i centrala Jylland, som ett gäng bestående av sju flickor drog in en 16-årig flicka på en handikapptoalett på en busstation . Den äldsta flickan i gänget var 15 år, övriga 13 och 14.

I över en timma plågade gänget 16-åringen inne på toaletten. De sparkade och slog henne, slet av henne kläder, brände henne med cigaretter och kissade på henne. De klippte även av henne håret och en i gänget provocerade sig själv till att kräkas på 16-åringen. Alltihop filmades med mobilkameror. 16-åringen hotades också att inte anmäla överfallet.

- Flickorna är tidigare väninnor, som känner varandra från Herning-området. 16-åringen har tydligen lånat något av en av flickorna som misshandlade henne, och som hon inte lämnat tillbaka. Därför menar flickorna att 16-åringen är skyldig pengar. Det håller den misshandlade inte med om. Motivet är banalt och fullständigt utan proportioner, säger poliskommissarie Michael Kjeldgaard vid Mitt- och Västjyllandspolisen till Jyllands-Posten.

- Vi är djupt chockade över att barn i den åldern kan uppföra sig på det sättet. Normalt är det härdade kriminella som gör på det sättet.

Enligt Michael Kjeldgaard är flickgänget sedan tidigare känt av polisen som haft ögonen på gänget sedan en tid tillbaka.

Incidenten i Herning är nästan identisk med ett annat överfall som inträffade i Frederikssund på Själland i januari tidigare i år. Där överföll sex flickor en 15-årig flicka vid två tillfällen under en helg samtidigt som de filmade allt med mobilkameror.

På lördagen attackerades 15-åringen på en parkeringsplats i staden. Flickgänget sparkade och slog henne, de brände henne i ansiktet med cigaretter och slutligen varnade de henne för att anmäla händelsen.

På söndagen upprsökte gänget 15-åringen på nytt. Återigen sparkade och slog de henne, men denna gång klippte de även henne håret och en av flickorna i gänget drog ner byxorna och kissade på 15-åringen.

Michael Gaml biträdande poliskommissarie vid Nordsjällandspolisen har sett filmklippen och kommenterar till Frederiksborgs Amts Avis att han aldrig sett något liknande:

- Det är en grotesk och omänsklig förödmjukelse, de har ägnat sig åt. Det är så håren reser sig när vi ser hur de står och förödmjukar den här flickan.

Innan gänget släpper flickan hotar de att skjuta henne om hon anmäler händelsen.

Efter händelsen anhölls sex flickor och två pojkar, som också var inblandade. Endast två av flickorna hade straffmyndig ålder. Även detta gäng var sedan tidigare känt av polisen.

Våldsamma flickgäng utgör ett problem i många danska städer. Att ta kontakt med föräldrarna till dessa flickor är ett sätt som danska myndigheter bekämpar problemet på. Invandrarföräldrar, som det ofta rör sig om, känner nämligen skam över att deras flickor hamnar på polisstationen.

- Det har de reagerat på, men de har en mer avslappad inställning till pojkarnas beteende, kommenterar Peter Baum biträdande poliskommissarie vid Sønderborgpolisen i södra Danmark, där man fick problem med våldsamma flickgäng under 2007.

Danmarks justitieminister Lene Espersen ställer nu krav att Danmarks poliskår ska rycka ut i full uniform till alla föräldrar till dessa gängmedlemmar, så fort det uppstår problem. Detta som en slags förebyggande åtgärd.

- Brottsbekämpning stödjer sig på två ben: konsekventa straff och att förbygga. Skola, sociala myndigheter och så vidare ska dras in mycket mer. Det ska vi öka på och samköra med polisreformen. Straff är ju bara en symptombehandling. Då är skadan redan skedd, sa Espersen nyligen till 24timer.

Men biträdande poliskommissarien Michael Gaml på Nordsjälland säger om flickgänget som misshandlade, brände, klippte håret av och urinerade på den 15-årig flickan i Frederiksborg:

- Flera av dem är ganska onåbara som människor. De går helt enkelt inte att komma åt med pedagogiska metoder.



Ursprungsartikel
Källa: Altermedia Sverige (importerat inlägg)

Inga kommentarer: