Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 30 maj 2008

Vänsterpartiet mot muslimska friskolor

Ursprungsartikel:
http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2008/05/vnsterpartiet-mot-muslimska-friskolor.html




Från gårdagens ledarsida i vänsterpartiets tidning Flamman görs en total uppgörelse med muslimska friskolor och det tvång som slöjan innebär för skolbarnen där:


"Slöja är inte bara en religiös symbol

Inför vänsterpartiets kongress föreslår en rad partimedlemmar slöjförbud på barn. Slöjan står för könsförtryck, skriver Inger Stark, en av motionärerna.


Lars Ohly, din okunskap är verkligen monumental!
Flickorna känner sig inte tvungna att bära slöja av religiösa skäl, de är tvungna. En helt avgörande skillnad. Det finns säkert några småflickor som vill bära slöja bara för att mamma gör det och som får ta av sig den när hon vill. Men, för de allra flesta gäller att när slöjan väl kommit kom på, så sitter den där.


Med slöjan följer könssegregation, förbud att delta i ämnen som sexualundervisning, simundervisning, gymnastik och i en del fall musikundervisning. Många flickor körs med små rosa bussar till muslimska friskolor. Det är verkligheten Lasse! Flickorna är från tre år till nio år, då åker slöjan på och den tas bara av i familjens hägn.


Vi som anser att slöjförbud är nödvändigt har aldrig sagt att förbudet gäller vuxna kvinnor. Det är alldeles självklart att de väljer själv. Ingen skulle komma på idén att diktera villkor för vuxna kvinnor. Vi pratar om barn; barn som måste omfattas av barnkonventionen, barn som måste ha rätt att leva fria liv som barn. Barn som inte ska ta ansvar för vuxna mäns sexualitet.


Varför är du inte nöjd med formuleringarna i svaret på slöjmotionerna? Vad är det som är fel i ert förhållningssätt? Var du i minoritet och vågade inte rösta emot majoriteten? Är det verkligen så att kors, halvmåne o dylikt är jämförbart med slöjan? Mig veterligt har inte ovanstående symboler med männens sexualitet att göra.


Jag hoppas att vi får en bra diskussion på kongressen; utan fula slängar. Själv är jag inte ombud, tyvärr, men jag är med som åhörare. Jag kan respektera och förstå att man inte tycker att slöjförbud är rätta vägen; men jag kan inte respektera att man anser att diskussionen inte är nödvändig och livsviktig för allas vår framtid.



Källa, Flamman torsdag 29 maj 2008:





Källa: Muslimska friskolan (gästinlägg)

Ytterligare ett mångkultur projekt. Lugna Gatan (DN)

Ursprungsartikel:
http://varjager.blogspot.com/2008/05/ytterligare-ett-mngkultur-projekt-lugna.html


Saxat ur DN. Jag undrar om inte Lugna gatan kanske behöver gå en kurs hos andra?

"De söp sig fulla, besökte strippklubbar och slog delvis sönder en hiss, uppger källor till DN. Trots det ska de ansvariga på Fryshuset inte ha agerat när några anställda på Lugna gatan festade loss under en konferens i Budapest. Men bilderna av hur den fyra dagar långa konferensen avlöpte går kraftigt i sär. Ögonvittnen som vill vara anonyma berättar om hur Lugna gatan-medarbetarna drack redan till frukost, besökte strippklubbar, skrek och störde övriga hotellgäster. Deras deltagande under själva seminarierna var dessutom lågt.
- Det är sådant som kan hända. Problemet är att de ansvariga inte försökte stoppa det, trots att det pågick helt öppet under hela konferensen, säger en källa.Ennan annan källa är mindre verserad och menar att det som hände i Budapest var "helt åt helvete":
- Det står i direkt motsats till de värdegrunder Fryshuset säger sig stå för. Flera av de unga, kvinnliga anställda upplevde det obehagligt och besvikelsen över hur saken hanterats är stor. Bristen på ledarskap blev uppenbar för alla.
Men enligt verksamhetschefen Arne Danner hände det ingenting särskilt i Budapest, förutom att några anställda i Lugna gatan blev lurade på pengar och att flera av dem utsattes för rasism genom att bli dåligt bemötta."

Japp, där kom den klassiska ursäkten, det var ju rasism.Patetiskt


Källa: Varjager (gästinlägg)

Demokratin in the making. (SvD). Kommuner tvingas ta emot flyktingar.

Ursprungsartikel:
http://varjager.blogspot.com/2008/05/demokratin-in-making-svd-kommuner.html


Ur SvD. Jag trodde att om de folkvalda sa nej, ja då gällde det. Men inte i demokratins Sverige.

"Det ska inte gå att säga nej till att ta emot flyktingar, föreslår en kommande utredning. En pliktlag ska tvinga trilskande kommuner att hjälpa till. "

Så man kan sammafatta hela flykting politiken med att nu när folk har tröttnat då är de trilskande och problem.

"Omkring 25 kommuner i Sverige vägrar ta emot flyktingar, men nu kan det bli slut på det. Nästa vecka presenteras en statlig utredning som föreslår att alla kommuner ska tvingas ta emot flyktingar, det skriver Dagens Samhälle.
Förra året tog länsstyrelserna över ansvaret för att sköta flyktingmottagandet. De har fört en dialog med kommunerna om hur många flyktingar varje kommun ska ta emot. Men om en kommun säger nej - då är det stopp.
- Om Migrationsverket bestämmer att 10 000 personer ska placeras ut i landet och länsstyrelserna bara kan hitta platser till 9 500, då måste länsstyrelserna kunna tvinga kommunerna att ta emot folk, säger utredare Monica Werenfels-Röttorp till TT.
Många kommuner skyller på bostadsbrist när de säger nej. Men det bör inte kunna vara ett argument för att befrias från ansvaret, anser Werenfels-Röttorp.
Utredningen lämnas över till integrationsminister Nyamko Sabuni på måndag."

Föraktet för folkets vilja är uppenbart.


Källa: Varjager (gästinlägg)

Sarkozy vill skärpa EU:s invandringspolitik

Ursprungsartikel:
http://falkblick.nu/?p=274


När Frankrike övertar Europeiska Unionens ordförandeskap i juli kommer invandringspolitiken vara av hög prioritet. Den brittiska tidningen Financial Times har tagit del av ett regeringsdokument, där det bland annat framkommer att fransmännen vill se obligatoriska språk- och kulturtest för nyanlända invandrare i samtliga EU-länder.

Sarkozy, som redan skärpt reglerna för anhöriginvandring i Frankrike sedan han blev president, lyfter nu upp invandringen på unionens agenda eftersom han anser att “Europa inte har medel för att hälsa alla välkomna". Frankrike har därför tagit fram en emigrationspakt som syftar till att strypa åt invandringen till Europa.

Pakten uppmanar samtliga medlemsländer att införa obligatoriska integrationskontrakt, där nyanlända måste lära sig språket samt nationella och europeiska värden, såsom jämlikhet mellan könen och tolerans.

Förslaget syftar också till att illegala invandrare med avvisningsbeslut verkligen ska utvisas så att de inte stannar kvar i de europeiska länderna. Förhandlingar för att underlätta utvandring till bland annat Marocko, Pakistan och Turkiet är på gång. Under dessa förhandlingar vill pakten att EU ska använda sig av "alla diplomatiska och kommersiella instrument".

Frankrike tog förra året emot näst flest asylsökande i hela Europa. Sverige upptog förstaplatsen med 36 207 asylsökande.

Financial Times Politiken




Källa: Falkblick (importerad blogg)

Leo Sundberg: Bara 7% av invandrade kvinnor jobbar

Ursprungsartikel:
http://imittsverige.blogspot.com/2008/05/leo-sundberg-bara-7-av-invandrade.html


"Inte bara ett förlorat år - utan tio. Läs integrationsverkets drypande självkritik. Härligt med lite uppriktigt klarspråk vid sidan av allt trams om att invandringen sägs vara en sådan tillgång och berikning för landet.

Det sorgligaste med att läsa rapporten är insikten att kunskaperna om bristerna är över ett decennium gamla utan att någon på politisk nivå tagit konsekvenserna av det väl dokumenterade misslyckandet och handlat därefter.

20 % av männen har lyckats få jobb (ofta tack vare AMS-gräddfiler och lönebidrag) och enbart 7 % av kvinnorna.

Av 1000 invandrade kvinnor 2007 är 930 arbetslösa.

Lägg därtill att en vanlig sysselsättning för de kvarvarande ofta är anhörigvårdare - en mångkulturell version av vårdnadsbidrag för barn och gamla."

Läs hela inlägget av Leo Sundberg


Källa: I mitt Sverige (gästinlägg)

Om att lära sig av USA

Ursprungsartikel:
http://integrationsbloggen.blogspot.com/2008/05/nima-sanandaji-vd-fr-tankesmedjan.html


Nima Sanandaji, Vd för tankesmedjan Captus, skriver idag i Expressen att Sverige bör lära sig av hur integrationen hanteras i USA. Bakgrunden är irakkonferensen i Stockholm och att invandrarna från Mellanöstern, till skillnad från i Sverige, klarar sig bra på arbetsmarknaden i USA.

Kombinationen av höga skatter, generösa bidragssystem och en rigid arbetsmarknad i Sverige gör att många invandrare fastnar i bidragsberoende. I dag är invandringen från Irak betydligt större än den varit tidigare i Sveriges historia, liksom utmaningen att verka för en väl fungerande integration. Det är viktigt att granska hur de svenska systemen kring bidrag, skatter och arbetsmarknaden leder till att samma grupp av människor som blir framgångsrika på andra sidan Atlanten hamnar i social fattigdom och beroende i Sverige.


Källa: Integrationsbloggen (importerad blogg)

För mycket tyckande

Ursprungsartikel:
http://integrationsbloggen.blogspot.com/2008/05/fr-mycket-tyckande.html


Ambitionen är att integrationsbloggen ska bidra med mer kunskap än tyckande. Så idag konstaterar jag torrt att:

- Allt fler vill vara diskriminerade offer.

- I vissa länder gör de undersökningar om invandrares brottslighet.

- Lars Vilks kan snart visa upp en fullskalig rondell i Dalby.

- Khat-tuggande förebygger terrorism.

- Det finns en ny studie av Roger Andersson och Åsa Bråmå om boendesegregationen i Malmö.

- I vårt kära grannland Norge har de undersökt politiken för att bosätta flyktingar.


Källa: Integrationsbloggen (importerad blogg)

Rasoroligheter i Belgien

Ursprungsartikel:
http://beskt.blogspot.com/2008/05/rasoroligheter-i-belgien.html


Du har väl inte missat det hela? I Anderlecht. Unga marockaner som beter sig som en barbarisk ockupationsmakt. Unga vita trötta på att hunsas. En farlig brygd för pk-fasaden...



Fler bilder från sammanstötningarna här:



En kort resumé för den som inte förstår vare sig franska eller nederländska: filminslagen behandlar de rasoroligheter som utbröt i Belgien förra veckan, och som mig veterligt inte omnämnts i svenska tongivande medier. Flamländska unga män (av medierna beskrivna som hooliganer och extremister) hade i Anderlecht tröttnat på de lokala nordafrikanernas våldtäkter och övriga ockupationsvåld. En nyligen begången våldtäkt, om vilken just marockaner skrutit på internet, utlöste sammanstötningar som polisen fick stora svårigheter att bemästra. De unga flamländarna ville markera att Belgien är deras land och att de inte ämnar krypa för utlänningar, vilket de också upprepade gånger uttryckte högt. Ur polisiär synpunkt har ordningen återställts. Med spänningen däremot, vilken byggts upp under lång tid, lär man inte bli av i förstone...


Källa: Beska droppar (medlem)

Maciej Zaremba och sanningen

Ursprungsartikel:
http://advodia.blogspot.com/2008/05/maciej-zaremba-och-sanningen.html


Maciej Zaremba skriver ofta mycket intressanta artiklar, för inte länge sedan skildrade han till exempel hur lärarstudenter i Stockholm ansåg sig kränkta av krav på att behärska korrekt svenska och hur normala rättsprinciper sätts ur spel när någon anmäls för kränkning, men i dagens DN står han för ett bottennapp i nivå med Stefan Jonssons under de föregående dagarna. Detta då han i debatten om papperslösas rätt till sjukvård ger sig på journalisten Lasse Granestrand som tidigare manat till besinning och respekt för det komplexa i fråga om invandringen.

Det kan tyckas konstigt att Zaremba så hätskt angriper den i grund och botten invandringsvänlige Granestrand och detta utifrån en extremt ensidig tolkning av vad denne faktiskt skrev, men i själva verket är det helt logiskt agerat. De som älskar det mångkulturella samhället har betydligt mer att frukta från de sansade än från sverigedemokraterna. För så länge det finns en tydlig polarisering kan man "föra debatten" genom tillmälen och anklagelser om dold rasism, trygga i förvissningen att ingen "rättskaffens medborgare" vill stå på den andra sidan. Men när polariseringen upphör måste man istället använda sakliga argument för att bli tagna på allvar. Dessutom hotas givetvis den egna världsbildens bekväma svartvithet, vilket kan vara en nog så viktig faktor.

Likaså är det av vikt för Zaremba och hans åsiktsfränder att betona det negativa i Sveriges bemötande av flyktingar och invandrare. Därigenom värnar man initiativet i debatten och ett problemformuleringsprivilegium. Men när han hävdar att Sverige inte alls har en generös invandringspolitik går han för långt. Sättet på vilket han här blandar bort korten är djupt ohederligt. Hans taktik är att försöka få det att framstå som att landet på grund av internationella överenskommelser helt enkelt inte har något annat val än att släppa in de som nu släpps in, men detta är inte sant. Eller varför skulle Sverige annars ta emot så otroligt många fler invandrare än våra grannländer Norge och Finland? Och även om det som både Zaremba och Granestrand är överens om förhåller sig så att många fler av de som får stanna egentligen borde tillerkännas full flyktingstatus, så kvarstår ändå en massiv anhöriginvandring som Sverige skulle kunna skära ner kraftigt utan att förbryta sig mot internationella avtal. Sverige satsar därtill betydligt större resurser än de flesta länder på invandrarna sedan de väl beviljats uppehållstillstånd. - Så att Sverige inte skulle ha en generös invandringspolitik, det är rent förtal.

För övrigt tycker jag inte Zaremba har rätt att bli upprörd över att Granestrand söker psykologiska motiv hos många invandringsvänner så länge han själv slappt avfärdar invandringskritikerna som "xenofoba" (alltså främlingsrädda). Det ligger knappast mindre av ren spekulation i det.


Zarembas debattartikel:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502&a=774440

Granestrands debattartikel:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502&a=772626

-


Källa: Advodia (importerad blogg)

Inte välkomna

Ursprungsartikel:
http://integrationsbloggen.blogspot.com/2008/05/inte-vlkomna.html


Åter igen är det lätt att konstatera ambivalensen i svensk migrationspolitik. Alla talar sig varma för invandring och mångfald, men ingen vill ha invandrare till just sin kommun. Not in my back yard...


Källa: Integrationsbloggen (importerad blogg)

Rasism i klass 9 A

Ursprungsartikel:
http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2008/05/rasism-i-klass-9.html




En av eleverna i TV-serien klass 9 AJohannesskolan var krönikör i tidningen City. Där skrev Johan Malmlöf så här:


"Jag har själv blivit anklagad för rasism i skolan för att jag har varit uppkäftig mot utländska personer. De tycker att man är rasistisk eftersom man käftar emot, men de tycker inte det är rasistiskt att kalla mig för "jävla svennebög", det är tydligen helt okej. För de kan tydligen inte vara rasistiska, det är ju bara blonda och blåögda som kan vara det.

Om jag nu var rasist, skulle jag då bo där jag bor? Skulle jag bo på ett ställe med 11 000 människor, där typ 98 procent är invandrare? Skulle jag då ha vänner som har utländska föräldrar och som är födda utomlands? Skulle inte tro det, va?"


Källa, City sidan 11 torsdag 22 maj 2008:


Kan inte din prisbelönte SO-lärare lära dig att du blivit utsatt för ett brott som heter förolämpning? Därefter kan din prisbelönte SO-lärare hjälpa dig polisanmäla de straffmyndiga skolkamraterna som begått brottet mot dig. Slutligen kan din prisbelönte SO-lärare hjälpa dig ställa skadeståndskrav för kränkningen du fått utstå och tydligen fortfarande bär med dig som ett sår.


Eller ska du liksom många andra inte få hjälp av Sveriges konflikträdda lärare som fortsätter låta elever kalla skolkamrater för svennebög utan att straffas?





Källa: Muslimska friskolan (gästinlägg)

Reinfeldt idiotforklarar sej och svenskarna och undrar "hur gick det till".

Ursprungsartikel:
http://feeds.feedburner.com/~r/BefriaMedia/~3/300809763/reinfeldt-idiotforklarar-sej-och.html



Reinfeldt kan bli historisk. En hel rad underliga kommentarer kom ur denne "man of mystery" idag. Han har ju aldrig forsokt infora en flyktingpolitik, invandringspolitik eller ens uttryckt en asikt om saken, han ar ett mysterium. Han borde kontakta oss sa vi kan stalla en rad fragor, fragor som inte en enda journalist eller tidning har stallt. Ta mod till dej Reinfeldt, vaga svara pa folkets fragor. Enligt Expressen ska han ha sagt foljande syftande pa Irakiska flyktingar;

- Vi har tagit emot fler i Sverige än EU och USA tillsammans och det tycker jag inte är ett riktigt ansvarstagande,
säger Fredrik Reinfeldt till Expressen.se.

Sverige har tagit emot över 40 000 flyktingar från Irak sedan USA:s invasion 2003. Samtidigt har USA tagit emot färre Irakflyktingar än lilla Södertälje, som med sina 80 000 invånare har tagit mellan 5 000 och 6 000.

Han menar att vi i Sverige inte kan kontroller vara granser, vi kan inte fatta beslut om en flyktingpolitik, vi kan inte satta begransningar, vi kan inte saja STOPP. Vi ar med andra ord idioter. Reinfeldt forsoker skylla vara problem pa andra, men till svenskarna formedlar han bilden att vi inte har problem och att massinvandringen ar berikande och att vi borde oka arbetskraftsinvandringen till 75.000/ar. Hur ligger det till egentligen? Ar det berikande eller ar det ett stort problem som du sajer nar du talar till utlandet. Ar du en kopia pa Anders Lago (DN) som vill saja stopp men samtidigt tycker att vi borde fortsatta med massinvandring? Lago fortsatter med sina vettlosa pastaenden, idag sade han att "vi ar rika och har sakert rad med tiotusentals flyktingar". Om han laser tidningarna sa ar det klart att nasta alla kommuner skar ner pa service for att kunna fora over resurser till massinvandringen. DN

Tack Reinfeldt for att du fornedrar alla svenskar och idiotforklarar hela landet trots att det ar NI som orsakat katastrofen och elandet. Vi har aldrig konsulterats. Myndigheter har redan bestamt att Irakier inte har flyktingstatus, men du och dina allianspolitiker fortsatter med massimporten. Immigrationsdomare har beslutat att Irakier sak utvisas men ni forstatter med massimporten samtidigt som man forsoker verkstalla utvisningar. Den forra regeringen inforde visumkrav pa Iraker men ni struntar i det darfor att ni ar ar handlingsforlamade och vagrar erkanna det. Ni tolererar misstankta utan bakgrund och utan id handlingar. Eftersom ni tolererar folk utan att undersoka deras kriminella bakgrund ar NI medskyldiga till att svenskar valdtas, mordas, misshandlas och ranas. Ni ar medskyldiga till de brotten och ni borde stallas till svars for det ni haller pa med. Ni saknar empati for alla brottsoffer, de har ingen talan i Sverige. Ni har ingen plan, ni vill inte lyssna pa klagomal eller kritik, ni ar immuna mot sunt fornuft. Detta ar rent vansinne. MADNESS. AB AB2 AB3 DN


Källa: Befria Media (medlem)

Heter de verklig Max och Alexander?

Ursprungsartikel:
http://varjager.blogspot.com/2008/05/heter-de-verklig-max-och-alexander.html


Har vi gått tillbaka till att försvenska brottslingarsnamn igen? Ur Skånskan.se

"Han hade vittnat mot 15-åringens styvpappa i en rättegång. Därför blev han utsatt för en grov misshandel utanför sin skola.

I vanliga fall går de båda 15-åriga ynglingarna – som vi kallar Anders och Max – inte på samma högstadieskola. Men på förmiddagen den 22 april i år hade Anders en speciallektion på Rönnenskolan, som Max är elev på. När Anders kom gående på Östra Farmvägen, utanför skolan, såg han att Max kom emot honom. Och han visste att Max var arg eftersom Anders ställt upp som vittne i en rättegång mot Max styvfar.– Varför ljög du vid rättegången, frågade Max och kopplade ett grepp runt halsen på Alexander.Därefter slog Max ett flertal slag mot Alexanders huvud. Dessutom knäade han antagonisten i ansiktet. Alexander säger i polisförhör att han försökte slita sig loss, men att Max fick hjälp av en kamrat med att hålla fast honom."

Vad tror ni?


Källa: Varjager (gästinlägg)

Webbside-version av Nätverk mot politisk korrekthet

Ursprungsartikel:
http://otackarvarldenslon.blogspot.com/2008/05/webbside-version-av-ntverk-mot-politisk.html


Hela och enda avsikten med "Nätverk mot politisk korrekthet" har alltid varit att samla ihop alla de bästa och mest högkvalitativa inläggen i kampen mot den Svenska politiska korrektheten från Sveriges alla bloggare, i ett enda RSS-feed där de smidigt, snabbt och effektivt kan läsas av alla som är intresserade. Detta utan att för den skull på något sätt dra fokus bort från de ingående skribenterna och deras egna respektive bloggar.

Av denna anledning har nätverket enbart bestått av ett RSS-feed, där alla inlägg löpande samlas och sprids till läsarna, medan de enskilda inläggens länkar fortfarande alltid pekar tillbaka på de enskilda skribenternas egna bloggar. Adressen till detta samlings-feed är som följer, och är den som rekommenderas för alla som vill läsa nätverkets inlägg via RSS-feed (vilket verkligen rekommenderas framför att läsa det direkt från en webbsida/"blogg", i fallet med alla bloggar, oavsett ämne):

http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_id=44cb9c44459be95ede66046e5d8ba778&_render=rss

Det har dock på sistone uppdagats (vilket även länge har varit min misstanke) att en väldigt stor majoritet av svenska folket inte har en aning om vad ett RSS-feed är, eller hur man använder det, och därmed alltså regelmässigt enbart läser sina bloggar direkt från de olika webbsidor som de publiceras på. Att nätverket inte haft en sådan webbside-version har därmed haft en extremt negativ inverkan på storleken av dess läsekrets.

För att undvika att förlora en stor andel av alla potentiella läsare har det därför nu satts upp även en webbside-version av Nätverk mot politisk korrekthet, d.v.s. "en vanlig blogg" som många skulle kalla det. Alla inlägg i denna är ännu tydligare utmärkta med sitt ursprung i de respektive bloggar som inläggen egentligen kommer ifrån. Avsikten med nätverket har som sagt aldrig varit att stjäla någon uppmärksamhet från de enskilda bloggarna som ingår i nätverket, utan snarare enbart att sprida deras högkvalitativa och viktiga alster till en så stor skara läsare som möjligt, på effektivast möjliga sätt. Den nya webbside-versionen av nätverket är enbart ett sätt att maximera denna effekt, och kan nu återfinnas på följande adress:

http://natverkmotpk.blogspot.com

En ytterligare effekt av detta är att alla de inlägg som ingår i nätverkets samlingsblogg kommer få dubbla Twingly-länkar (eller andra back-reference-länkar), ett till ursprungsinlägget, och ett till nätverkets samlingsblogg. Hoppas att ingen har något emot detta, då det i slutänden enbart kommer resultera i fler läsare för alla ingående bloggar, och viktigast av allt, en maximering av spridandet av vårt gemensamma budskap!


Källa: Otack är världens lön (medlem)

Fler islamistiska terrorbombare i Storbritannien

Ursprungsartikel:
http://imittsverige.blogspot.com/2008/05/fler-islamistiska-terrorbombare-i.html


" Nu duggar de islamistiska terrorbombarna tätt i Storbritannien. Förutom Nicky Reilly
i Exeter greps nyligen Andrew Ibrahim i Bristol. Han hade också tillverkat eget
sprängämne, sytt bombvästar, samlat spikar och kullager för att nu planera för ett stort attentat när polisen slog till.

**
Språkläraren Saeed Ghafoor planerade för ett riktigt mega-stort terrorangrepp mot Storbritanniens största shopping-center Bluewater i Kent. Där skulle tre limousiner lastade med sprängämnen köras in i anläggningen.

Läs mer på underbara Jihad i Malmö


Källa: I mitt Sverige (gästinlägg)

Kommuner tvingas ta emot flyktingar

Ursprungsartikel:
http://imittsverige.blogspot.com/2008/05/kommuner-tvingas-ta-emot-flyktingar.html


"Det ska inte gå att säga nej till att ta emot flyktingar, föreslår en kommande utredning. En pliktlag ska tvinga trilskande kommuner att hjälpa till.

Omkring 25 kommuner i Sverige vägrar ta emot flyktingar, men nu kan det bli slut på det. Nästa vecka presenteras en statlig utredning som föreslår att alla kommuner ska tvingas ta emot flyktingar, det skriver Dagens Samhälle.

Förra året tog länsstyrelserna över ansvaret för att sköta flyktingmottagandet. De har fört en dialog med kommunerna om hur många flyktingar varje kommun ska ta emot. Men om en kommun säger nej – då är det stopp.

– Om Migrationsverket bestämmer att 10 000 personer ska placeras ut i landet och länsstyrelserna bara kan hitta platser till 9 500, då måste länsstyrelserna kunna tvinga kommunerna att ta emot folk, säger utredare Monica Werenfels-Röttorp till TT.

Många kommuner skyller på bostadsbrist när de säger nej. Men det bör inte kunna vara ett argument för att befrias från ansvaret, anser Werenfels-Röttorp.

Utredningen lämnas över till integrationsminister Nyamko Sabuni på måndag. "

Sydsvenskan


Tack för tipset, Skånepåg!

Damen ifråga är ju folkpartist med, så jag tror nog Nyamko har varit med och påverkat resultatet redan. Plus att hon tycker som Nyamko att de som sköter sig på SFI ska tjäna pengar på det....

Och när det gäller åtgärder vad gäller könsstympningar och slöjförbud och annat, som fröken Sabuni gastade så om INNAN valet, så har i alla fall inte jag hört ett smack om sådant EFTER hon blev minister. Har ni?


Källa: I mitt Sverige (gästinlägg)

Mona ljuger

Ursprungsartikel:
http://erixon.com/blogg/?p=820


Ledarbloggen i Södermanlands Nyheter uppmärksammar ett nytt inslag i bloggosfären, bloggen Mona ljuger:

Vad händer med statistikbluffar som går medierna förbi? Tidigare blev de närmast till sanningar i debatten. Svaret är dock numera att de ofta avslöjas i bloggvärlden.

De politiska bloggarnas värld är en kaotisk mångfald av högintressant och mycket märkligt, en resa mellan kvalitet och kvantitet, mellan pricksäkert och patetiskt. Ungefär som ledarskrivande, skulle man kunna tillägga.

Det som påstås i en debattartikel eller i ett så kallat utspel blir lätt till givna sanningar i följdrapporteringen. Inte minst under de första timmarnas mediebrus. Det är inte så konstigt; ju kortare tid man har på sig desto mindre tid ges till minutiös faktagranskning - och desto större risk att man går på en pr-bluff.

En av dem som har tröttnat på Mona Sahlins återkommande lyckade bluffar/hårt vinklade påståenden har dragit igång bloggen Mona ljuger. Här synas och avslöjas alltså påståenden som inte stämmer överens med offentlig statistik med mera.

Ja, det är ett utmärkt initiativ. Med engagerade bloggar kommer varken medier eller politiker undan lika lätt som förr. Härligt! (Andra intressanta bloggar om politik, media, journalistik, samhälle)




Källa: Dick Erixon (importerad blogg)

Ulrika Kärnborg och kulturvänstern skärskådad

Ursprungsartikel:
http://erixon.com/blogg/?p=819


Bloggaren Jonathan Leman presenterar Ulrika Kärnborg - en introduktion och återger flera talande citat av detta kulturvänsterns affischnamn, som:

Det finns inga galna vänsteraktivister på de stora drakarnas redaktioner, vad högern än påstår.

Tidigare har Blog Dizz Det kallas rewrite visat hur kulturvänstern plagierar varandra. Hur länge ska denna tokvänster tas på allvar? (Andra intressanta bloggar om politik, media, journalistik, samhälle)




Källa: Dick Erixon (importerad blogg)

Vem diskriminerar vem?

Ursprungsartikel:
http://integrationsbloggen.blogspot.com/2008/05/vem-diskriminerar-vem.html


Debatten om diskriminering och kvinnoförtryck tog idag en oväntad vändning. I gårdagens Expressen kunde vi läsa om hur Maria Hagberg, Ordförare Nätverket mot hedersrelaterat våld, kritiserade DO för att springa patriarkatets ärenden.

Frågan handlar om vem som diskriminerat vem. DO påstår att en muslim som inte vill ta i hand har blivit diskriminerad medan andra tycker det är diskriminering att mannen inte ville hälsa genom att ta en kvinna i hand. Maria Hagberg menar att DO konstant sätter de religiösas känslor av att vara kränkta över kvinnornas rättigheter.

Man kan fråga sig om DO Katri Linna är religiös eller vad som gör att hon upprepade gånger ifrågasätter den sekulära staten och ger religionsfriheten företräde framför lagstiftning och kvinnors rättigheter.


I stället för att främja jämställdhet och jämlikhet bidrar DO till att ge religiösa fundamentalister tolkningsföreträde i debatten.

Vilka kränkningar ska nästa gång leda till stämning? Ska en del sharialagar får tillämpas i Sverige, ska religiös övertygelse vägas in i fall av kvinnomisshandel? Det kan låta dramatiskt, men ger man efter för religiösa krav kommer det snart nya krav.


Vändningen...

Frågan fick idag en märklig vändning när Leif Abd al Haqq, ordförande för Svenska islamiska församlingarna, svarar och anser att Do gör rätt som försvarar en muslimsk man som vägrat ta en kvinna i hand.

Om en muslimsk man tycker att hans respekt för kvinnan innebär att han inte skakar hand med kvinnor som han inte känner så är detta - naturligtvis - inte ett tecken på att muslimerna vill ta över världen och införa sharia-lagar. Det är normal artighet i många delar av vår gemensamma värld att göra som denne muslimske man.

Det är en rimlig ståndpunkt, men fortsättningen gör att jag betvivlar om Abd al Haqq har kvar sitt fulla förstånd. Allt är ju västerlandets fel, nu även andra länders kvinnoförtryck.

Speciellt har kvinnoförtrycket i världen i dag, även i länder med många muslimer, sina rötter i kolonialismen där det västerländska kvinnoföraktet började genomsyra Europas kolonier. Det finns möjligheter att studera detta faktum som av förståeliga skäl förträngs av oss självgoda européer.

Debatten går vidare. Låt oss hoppas på att sammanslagningen av Diskrimineringsombudsmännen leder till en mer sansad hållning från myndigheternas sida.


Källa: Integrationsbloggen (importerad blogg)

Regeringen vill oka massinvandringen.

Ursprungsartikel:
http://feeds.feedburner.com/~r/BefriaMedia/~3/300650238/regeringen-vill-oka-massinvandringen.html


Regeringen har ett flertal olika planer som alla syftar till att driva upp massinvandringen for att snabbare ta in folk fran fjarran kulturer.

Efter att alliansen har fordubblat vansterregeringens gigantiska massinvandringen fran runt 50.000 arligen till 100.000 sa meddelas de nya planerna. Man vill forutom de 100.000 arliga asylfallen dessutom ta in utlandsk arbetskraft pa 75.000 per ar. Man vill oppna immgrationskontor i centralafrika och i nordafrika.

En riksdagsman, Lennart Pettersson (c) undrade om massinvandringen och kulturskiftet i Sverige gar for snabbt for Svenskens talamod. Han skrev foljade till Rakryggad:
Är det så att vissa tycker att det går för fort? Är inte den stora massan av människor mogna för dessa, relativt sett, snabba förändringar?


Det tragikomiska ar att inte en enda riksdagsman kan uttrycka en logisk tanke kring massinvandringen. Man blandar ihop begreppen asylsokande med arbetskraftinvandrare. Alla andra kategorier blandas ihop och begreppet invandringspolitik har forsvunnit fran diskussionen. Nar problem dyker upp sa talar man bara om "integreringsproblem" tros att det brukar komma sist i en normal debatt. Forst kommer invandringspolitik, flyktingpolitik, ska vi ha en sadan eller som nu int ha nagon politik alls, bara lata sker handa.

Ska vi fortsatta som hittils att gora annonsera till omvarlden att Sveriges granser ar betydelselosa och egenligen bara ett pennstreck. Riksdagskvinnan Eva-Lena Jansson (s) skrev i ett svar till Rakryggad foljande:
Mitt politiska ställningstagande grundar sig i en uppfattning om alla människors lika rätt och lika värde. Och har man denna åsikt så kan man inte låta den stanna bakom några pennstreck på en karta.


Eva-Lena menar att alla har lika ratt till Sverige darfor att en grans ar bara ett "pennstreck".

Nu vill regeringen tvinga kommuner att ta emot fler flyktingar. Manga kommuner har helt slut pa bostader och resurser, landet ar fyllt till bristningsgransen men man vill nu anvanda skohorn for att pressa in nagra till. Hur de arliga 100.000 nya asylfallen ska fa plats med ytterligare 75.000 arliga arbetssokande invandrare, kan ingen forklara. SVD DN

Man vill tydligen oka hastigheten sa att befolkningen byts ut mycket snabbare an tidigare. Deras plan gar ut pa att driva ut fler svenskar och byta ut var kultur. Men inom socialdemokratin och alliansen pratas det om hur fort de ska byta ut var kultur, ska overforingen av sverige ga fortare eller langsammare. Hur ska de kunna vinna valet om folket visste att en sadan plan var iscensatt? Darfor vill de stoppa nyheter, bloggar och nya partier som kan fa ut budskapet. I Kalmar Kommun blir politikerna skrackslagna om man publicerar deras foto, las Thoralf Alfsson's blog om det. De vill bedriva sin extremist politik i hemlighet och vagrar publiceras blid pa sej, varfor detta hemlighetsmakeri, kanner ni er skyldiga?

Enligt DN sa har SCB raknat ut att befolkningen okar kraftigt de narmaste aren. Ett "mindre" raknefel har smugt sej in i deras kalkyler. De menar att vi om 10 ar kommer ha okat befolkningen till 10 miljoner. Hur kan det stamma om vi har runt 50.000 till 100.000 arligt ankommande vilket ska oka. Bara okningen skulle ju bli mellan en halv miljon coh 1 miljon om det fortsatte i den takten vilket inte tar med anknytningsfall, storre barnkullar bland invandrare och den kraftigt okade arbetskraftinvandringen som regeringen vill ha.

Det ar dags att forbjuda SCB som tydligen ytterligare en gang har snickart ihop en vilseledande rapport. Det vill tydligen inte skramma upp folk eller informera oss om den sanna okningen. DN


Källa: Befria Media (medlem)

Socialdemokrat vill ge asyl åt alla

Ursprungsartikel:
http://falkblick.nu/?p=275


Socialdemokraten Reza Javid är inte bara ordförande för afghanska föreningen i Örebro och medlem i Svenska Afghanistankommotén. Nu bedriver han dessutom lobbying för att Sverige ska ha fri invandring från Afghanistan, Iran och Irak.

I ett blogginlägg om en manifestation i Stockholm för illegala invandrares rätt att få stanna i Sverige, uppvisar Javid en sådan nonchalans och bristande respekt för den demokratiska rättsstat som Sverige ändå är, att jag måste kommentera utspelet.

Till att börja med rör det sig om ren lögn att det ens finns skyddsbehövande flyktingar som inte får “stanna och fortsätta med sitt anständiga liv i Sverige”.

Migrationsverket beviljar årligen asyl åt betydligt fler personer än vad det finns riktiga flyktingar som har skyddsbehov enligt Genevékonventionen. En flykting enligt Genevékonventionen är “en individ som har befogad rädsla av förföljelse på grund av hans/hennes ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning eller på grund av kön, sexuell läggning eller annan tillhörighet till en viss samhällsgrupp” och som befinner sig på flykt från sitt hemland.”

En person som får avslag på sin asylansökan har alltid rätt att överklaga till Migrationsverket. Får man avslag där kan man vända sig till Migrationsdomstolen, och får man avslag även där så återstår Migrationsöverdomstolen. Asylsökande har således rätt till exakt lika många instanser i rättsväsendet som oss andra. Enda skillnaden är väl att en asylsökande verkar kunna överklaga hur många gånger som helst.

Reza Javid och andra som vurmar för papperslösas rättigheter verkar inte bry sig ett dugg om huruvida afghanen, iraniern, eller irakiern ens har riktiga skyddsbehov. Detta visar de genom att vara för kollektiva amnestier där man beviljar uppehållstillstånd utan att göra en individuell prövning. Hur skulle det rimligtvis kunna finnas en enda situation som är gällande för alla irakier? Vi avvisar inte flyktingar kollektivt utan prövar samtliga ärenden individuellt, så varför skulle det då vara rätt att ge kollektiv asyl?

Javid presenterar dessutom en resolution med groteska förslag:

Stoppande för verkställande av avvisningarna

Stoppar Sverige samtliga avvisningar, för att det är fel att utvisa personer som inte får asyl eller uppehållstillstånd, så innebär ju det att vi inte behöver ha några lagar och regler för att få komma hit överhuvudtaget. Då har vi ju att göra med fri invandring.

Omprövning av SAMTLIGA ärenden och erkännande av asylsökandenas rätt till asyl

Vad är det för mening att pröva asylärenden om asylsökande ändå ska ha RÄTT till asyl? Jag kan inte se nödvändigheten av ett Migrationsverk om domstolarna ändå inte får komma till någon annan slutsats än att samtliga individer ska tilldelas asyl. Är skenrättegångar så roliga eller är det möjligt att en vuxen människa är så här korkad?

Rätten till arbete vård och utbildning för alla asylsökande

Asylsökande har redan dessa rättigheter idag. Men varför ha en punkt om asylsökande om alla som kommer till Sverige ändå ska få asyl oavsett om de har skyddsbehov eller inte?

Rätten till utbildning nämns i SFS:

 
9 § Om en ansökan om uppehållstillstånd av en person som avses i 1 § första stycket avslås och beslutet om avvisning eller utvisning skall verkställas, gäller rätten till utbildning, förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg under tiden fram till dess personen lämnar landet.

Enda skyldigheten för att få utbildning i Sverige är att man inte gömmer sig så att ett beslut om avvisning eller utvisning kan verkställas. Asylsökande har alltså rätt till utbildning. Återigen, om illegala invandrare ska ha samma rättigheter som alla som befinner sig här legalt, ja då har vi att göra med en helt fri invandring. Varför inte stå för det då?

Höjda dagsersättningar för asylsökandena

Vad är det som säger att gratis boende och dagsersättning för mat, kläder och hygienartiklar inte räcker till?

Skulle Reza Javid fått bestämma så hade över 30 miljoner av hans gamla landsmän i Afghanistan haft oifrågasatt rätt till asyl och uppehållstillstånd i Sverige. Lägg där till 70 miljoner iranier och uppemot 30 miljoner irakier. Det enda folket i dessa länder skulle behövt göra är att resa till Sverige.

Hur kommer det sig att man vill flytta Mellanöstern hit när det finns över 50 muslimska stater att välja på? Vart ska de fly när muslimerna är i majoritet här?

Förvisso finns extremister i flera partier. Men Reza Javid är ett levande bevis på varför de socialdemokratiska partierna förlorar val efter val i Europa.




Källa: Falkblick (importerad blogg)

Mona Sahlin - under "slöjan"

Ursprungsartikel:
http://otackarvarldenslon.blogspot.com/2008/05/mona-sahlin-under-sljan.html


Mona Sahlin, den politiska korrekthetens, socialistiska falskhetens och den obegränsade massinvandringens främste förkämpe, är en av de mest sviniga, osympatiska och destruktiva politiker som vi har i Sverige idag. Hon har i stort sett begått vartenda brott som många av den aktuella regeringens politiker har fått avgå för att ha blivit beskyllda med (självklart mest högljutt av Mona och hennes parti), och det är bara början. Följande film sammanfattar på ett väldigt bra sätt den skrämmande sanningen om Mona Sahlin, och är absolut värd att både se och sprida!



En ytterligare reaktion på Mona Sahlins ständiga ljugande, fifflande och i allmänhet falska leverne och beteende är den relativt nystartade bloggen "Mona ljuger", som löpande dokumenterar alla de lögner hon dagligen använder sig av för att lura det svenska folket ner i avgrunden:

http://monaljuger.wordpress.com

Rekommenderas varmt, och kom nu ihåg att sprida både filmen och "Mona ljuger"-bloggen ordentligt inför nästa valrörelse!


Källa: Otack är världens lön (medlem)

Muslimska Brödraskapet i Belgien

Ursprungsartikel:
http://jihadimalmo.blogspot.com/2008/05/muslimska-brdraskapet-i-belgien.html


NEFA Foundation bjuder på en spännanderapport om hur extrema Muslimska Brödraskapet blivit alltmera inflytelse-rikt i Belgien. Belgium has become an important center for the global Muslim Brotherhood in Europe. Since its origins in early student organizations, the Belgian Brotherhood network has grown to include Hamas support infrastructure and local Islamic groups that in turn are part of the


Källa: Jihad i Malmö (gästinlägg)

torsdag 29 maj 2008

Vår rätt att veta vad politikerna och journalisterna vet

Ursprungsartikel:
http://everykindapeople.blogspot.com/2008/05/vr-rtt-att-veta-vad-politikerna-och.html



Massmedia spelar en avgörande roll i den politiska processen i en demokrati. Utan en fri press och en ocensurerad nyhetsförmedling som förser allmänheten med så uttömmande information som möjligt, skadas den politiska processen.

Massmedierna är väljarnas enda chans att få veta samma saker som politiker och journalister vet. Och därigenom kunna fatta informerade beslut. Det är ungefär som att fatta beslut vid husköp eller aktieköp.

Vet köparen mindre än säljaren, så kan det skada köparens ekonomi. Han eller hon kanske betalar överpris, och kanske skulle avstått från köpet om man hade haft samma information om produkten som säljaren.

Ett likartat förhållande kan uppstå ifråga om stöd för en förd politik. Döljer politiker och journalistkår vissa fakta, så ger säkert många sitt stöd till en politik som de inte skulle stödja om de visste lika mycket som politikerna och journalisterna.

Detta för oss "osökt" in på det här med att mörka om brottslingars etnicitet i brottsrapporteringen. Ja, som vi kunde erfara i rapporteringen i SVT från Oskarhamn, blåljuga om en av de misstänktas etnicitet.

Ibland är det säkert så att etniciteten är oklar, men det kan trots det finnas ett bra signalement rörande detaljer i utseendet. Till exempel hårfärg, hudfärg och språk.

Sådan information är viktig för att allmänheten skall kunna bilda sig en uppfattning om hur ofta de brott som massmedierna rapporterar om har med invandringen att göra. Detta i sin tur har betydelse för dels hur man röstar, dels hur man diskuterar samhällsproblem.

Varför skall inte allmänheten ha rätt till samma information i fråga om signalement som polisen? Enstaka gånger kan det säkert vara befogat att hålla inne med signalement, men oftast är det inte det utan censuren beror på att man dels vill dölja den invandringsrelaterade brottslighetens omfattning, dels undertrycka diskussioner om sådan brottslighet.


Källa: Every Kinda People (gästinlägg)

Stefan Jonsson och sanningen

Ursprungsartikel:
http://advodia.blogspot.com/2008/05/stefan-jonsson-och-sanningen.html


Idag inleds en ny artikelserie på DN Kultur där Stefan "jag vill ha mer kommunism" Jonsson skriver om hur Sverige håller på att bli ett öppet rasistiskt land, till skillnad från det dolt rasistiska land det enligt honom alltid har varit. Han inleder med att räkna upp allting under de senaste åren som pekar i den riktningen. Och för att ta det kort så finner han att den gamla inställningen att invandringen enbart är av godo inte längre dominerar lika tydligt som tidigare, liksom att numera även invandringskritiska i undantagsfall tillåts använda sin yttrandefrihet. I sanning hemska saker för herr Jonsson! Att Sverige samtidigt tagit emot proportionellt sett fler invandrare än något annat europeiskt land anser han uppenbarligen inte har med saken att göra. Nej, här krävs nya inskränkningar i yttrandefriheten och nya mekanismer för social stigmatisering av de politiskt inkorrekta om inte vårt land ska förvandlas till en kopia av Nazi-Tyskland! (Eller nåja, exakta så skriver han förstås inte, men det är underförstått.)

Han går sedan vidare till att fråga varför inte Lappalainens och Kamalis statliga utredningar om integration och diskriminering tagits på större allvar. Enligt hans mening är det faktum att två oberoende utredningar nått samma slutsats, det vill säga att det finns en strukturell diskriminering mot invandrare i Sverige, ett starkt indicium för att de har rätt i denna slutsats. Men åtminstone i fallet med Kamalis utredning så var den strukturella diskrimineringen inte alls en slutsats, utan något som utredningen hade att utgå ifrån. I förordet till dess huvudrapport kan man läsa: "Utredningen om Makt, integration och strukturell diskriminering tillsattes efter ett regeringsbeslut [...] och har i uppdrag att identifiera och kartlägga mekanismer bakom strukturell/institutionell diskriminering på grund av etnisk och religiös tillhörighet." "Strukturell diskriminering" fanns alltså redan i utredningens namn! Den var knappast öppen för alternativa förklaringsmodeller.

Faktum är att det finns en intressant historia bakom Kamalis utredning. Från början var han bara en av flera forskare knutna till en mer förutsättningslös utredning under ledning av landets kanske främste statsvetare, professor Anders Westholm. Efter att ha suttit med några timmar på ett av gruppens möten gick han dock ut i media med att han ansåg sig diskriminerad, varpå Mona Sahlin som då var ansvarig minister avskedade Westholm, satte Kamali i hans ställe och gav utredningen de nya, striktare direktiv som innebar att strukturell diskriminering skulle tas för given. Ett stort antal framstående forskare protesterade förgäves mot denna flagranta politisering av utredningsväsendet.

Men är det då inte ändå något skumt med det sätt på vilket Kamalis utredning totalt ignorerades när den blev färdig och han själv förhånades? Jonsson antyder, inte särskilt subtilt, att han utsatts för just den strukturella diskriminering han själv studerat. Fast nu är han förstås inte riktigt den briljante forskare Jonsson försöker utmåla honom som, utan det finns faktiskt väldigt mycket forskning som pekar i andra riktningar. Att sedan Kamali personligen blivit så förhånad (alternativt ignorerad) borde inte vara svårt för någon att förstå bakgrunden till. Vi har trots allt att göra med en man som regelbundet kallat sina meningsmotståndare för nazister och stalinister, eller för "husnegrer" i de fall där det varit andra invandrare som inte delat hans åsikter, som förnekat existensen av hederskultur och som då han kritiserades för sin utredning hävdade att denna kritik var värre än den tortyr han en gång i tiden utsattes för i hemlandet Iran...

När Stefan Jonsson därpå i slutklämmen ställer "fakta och kunskap" mot "Jan Björklunds tyckande" så är det ren bullshit. Påståendet kräver att man erkänner Kamali och dennes meningsfränder som de enda auktoriteterna. Och varför man skulle göra det, det återstår alltså för Jonsson att bevisa.


Jonssons artikel:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502&a=773737

Om Masoud Kamali i Wikipedia:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Masoud_Kamali

Kamali-utredningens huvudrappport som pdf-fil:
http://www.regeringen.se/content/1/c6/06/70/18/1931e3c5.pdf

-


Källa: Advodia (importerad blogg)

Pojke anmodad ta ner engelsk flagga av polisen

Ursprungsartikel:
http://falkblick.nu/?p=267


Den artonårige engelsmannen Ben Smith blev stoppad av polisen i en rutinkontroll. När polisen såg att han hade en engelsk flagga synlig utifrån blev han anmodad att ta bort den eftersom den var “rasistisk mot invandrare”. Hade han inte tagit bort den hade han fått böter på 30 pund.

Som bloggen tidigare konstaterat är Storbritannien ett av de länder som är allra värst åtgånget av den politiska korrektheten. Detta får ses som ytterligare evidens för det.

Från Uriasposten via Motvärnet Originalartikeln




Källa: Falkblick (importerad blogg)

“Miss Slöja” i Dansk radio

Ursprungsartikel:
http://falkblick.nu/?p=268


Den danska statsradion, DR, är precis som den svenska vänstervriden. Nu har man satt igång en tävling vid namn Miss Tørklæde (Miss Slöja) 2008. Tävlingen ska förstås ses som ett politiskt statement i den infekterade slöjdebatten som just nu pågår i Danmark.miss_torklade1.jpgTävlingen, som anordnas av DR:s ungdomssajt Skum, kritiseras av Venstre, Dansk Folkeparti, Ny Alliance och Socialdemokraterne för att förhärliga det kvinnoförtryck som man menar att slöjan är uttryck för. Ansvarige redaktionschef Bjarke Ahlstrand försvarar sig med de sedvanliga billiga flosklerna om att man vill “skapa debatt”. Det är förstås bara en dålig undanflykt. DR vill inte “skapa debatt” så där i största allmänhet utan skapa en positivare bild av slöjan och islam. Det torde vara klart för varje nykter bedömare, oavsett vad man tycker om slöjan.

Politiken 1 Politiken 2




Källa: Falkblick (importerad blogg)

Irakier valdtar 13-aring i Asele. Sajer "No Problem" och flinar at offrets Pappa.

Ursprungsartikel:
http://feeds.feedburner.com/~r/BefriaMedia/~3/299217512/irakier-valdtar-13-aring-i-asele-sajer.html


Irakiska "flyktingar". 95% av de som kallar sej flyktingar har inget skyddsbehov. Ett mycket stort antal av dessar ar grova brottslingar.

Debattforument asele.nu stangdes ner efter brottet, det blev en overbelastning pa upprorda kanslor.

Min forsta tanke var, "hur kommer 13-ariga flickor in pa flyktinglagret"?

Nu visar det sej att de asylsokande Irakierna inte ens funnits pa ett flyktinglager, de fanns i centrala Asele i en vanlig bostad. Tva Iraker drog in en trettongarig flicka i ett trapphus och valdforde sej pa henne, hon var pa vag till skolan med en kompis for att gunga. Det ar ofattbart att man tillater grova brottslingar, valdtaktsman att bo ibland vanligt folk. Jag hoppas offret inte fatt AIDS efter detta groteska brott.

Hur ska allmanheten kunna skyddas om man inte har asyslokanden i flyktinglager dar de kan bevakas och hallas inlasta tills deras brottsliga bakgrund undersokts?

Jag vill inte kalla aseles politiker idioter forran jag vet mer om omstandigheterna kring de asylsokandes forvaring och hur man undersoker deras bakgrund. Men det ser inte ljust ut.
Ulla Isaksson, som är Åsele kommuns kontaktperson med Migrationsverket, poängterar att de två misstänkta gärningsmännen är tragiska undantag av Åseles drygt 100 asylsökande.

Ulla Iskasson ljuger uppenbarligen. Det finns fler brottslingar bland de asylsokande i Asele, "Det är bara tre månader sedan tre andra asylsökande från deras grupp dömdes för överfallet och vandaliseringen på Åsele pizzeria. Förtroendet för de övriga hade börjat komma tillbaka när torsdagens våldtäktsförsök inträffade." Dessutom sade Malin Agebro i VK att en 10-arig kompis till henne rakat ut for en liknande valdforelse och da gjorde myndigheternas ingenting. Bara en femtedel tros anmala valdtakt enligt AB.VK

Ett av förslagen är att kommunen ska ta emot fler barnfamiljer och färre ensamstående.
- Det är en fundering som vi har haft ett tag eftersom vi tror att det kan ha en stabiliserande effekt på situationen, säger Bert-Rune Dahlberg.

Kommunens politiker ar forvirrade och vet inte vad de ska ta sej till. Att forsoka ta in fler av andra kategorier ar ingen garanti eller skydd mot barnvaldtakter. Folk kravar att fa reda pa hur man i Asele och andra orter undersoker de asylsokandes brottsliga bakgrund, om de AIDS testas och varfor man inte haller dem inlasta i ett flyktinglager som alla andra lander gor. Det pagar ett folkuppror mot massinvandringen och alla grovt kriminella som slapps in av ljugande politiker som Ulla Isaksson. Nyhetstips fran Froken Sverige. VK


Källa: Befria Media (medlem)

De väpnade rånen har ökat kraftigt.

Ursprungsartikel:
http://varjager.blogspot.com/2008/05/de-vpnade-rnen-har-kat-kraftigt.html


Jag som trodde att det bara var folkets vilja att anmäla mer som hade ökat brottstatistiken?

Men enligt Svt.se så har rånen ökat. Jag undrar när Jerzy poppar fram nu och säger att det inte stämmer?

"Antalet anmälda rån med skjutvapen har ökat med 14 procent hittills i år, visar siffror som TT tagit fram. Till och med april anmäldes 385 rån.
-Rånen utförs nästan alltid med vapen som illegalt tillgripits här eller som smugglats in i landet, säger Thord Modin som är chef för Rikskriminalens underrättelseenhet.
Det är framförallt de väpnade bankrånen som ökat. 51 bankrån utfördes under de fyra första månaderna. Värdetransportbolagen har förbättrat säkerheten och bankerna har blivit mer intressanta för rånarna, enligt Modin."


Källa: Varjager (gästinlägg)

Alla nederländska poliser ska studera koranen och Muhammed-skrifter

Ursprungsartikel:
http://otackarvarldenslon.blogspot.com/2008/05/alla-nederlndska-poliser-ska-studera.html


Metro rapporterar idag att alla poliser i Nederländerna nu uppmanas studera koranen och vissa andra Muhammed-skrifter. Om de vill "köpa och behålla" en koran så får de även detta delvis statligt subventionerat...

Snart är det Europeiska övertagandet slutfört. :(

Vakna! Säg ifrån! Agera!


Källa: Otack är världens lön (medlem)

Demonstration på Kastrups flygplats urartade

Ursprungsartikel:
http://imittsverige.blogspot.com/2008/05/demonstration-p-kastrups-flygplats.html


"En stor skara demonstranter samlades i morse på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn.

En grupp med kriminella irakier skulle skickas hem.

15 demonstranter är gripna. (FS anm: Fel! Se nedan)

Strax före klockan nio strömmade demonstranterna in i avgångshallen, de bildade en kedja och skrek slagord.

Protesten riktade sig mot en uppgörelse mellan Irak och Danmarks regering vilket gör det möjligt för Danmark att skicka tillbaka Irakier som behått brott i Danmark, uppger den danska tidningen Politiken på nätet. "

Aftonbladet

"Aktivister demonstrerede i Københavns Lufthavn mod tvangshjemsendelse af irakere. Politiet anholdt 40. "

Mer om detta
Aktivister protesterer i lufthavnen mod udvisning af irakere (28. maj.)
Politiet skjuler næste udvisninger (28. maj.)
Aktivister klar til aktion i Kastrup Lufthavn (28. maj.)
Flygtningehjælp kan ikke hjælpe iraker
Udvisninger af irakere sat i stå (27. maj.)
Iraker får udsat hjemsendelse (27. maj.)
Advokat forsøger at stoppe udvisning (27. maj.)
Udvist iraker er løsladt (26. maj.)
Aktivister vil forhindre Irak-udvisninger (26. maj.)
Menneskeretssag skal standse udvisninger (26. maj.)
11 irakere er udvist uden aftale (23. maj.)
Udvisning bekymrer Amnesty (23. maj.)

Tack för tipset, RIM och Systemfel!


Källa: I mitt Sverige (gästinlägg)

LO stödjer svartarbete

Ursprungsartikel:
http://falkblick.nu/?p=271


LO meddelade på onsdagen att man startar sitt första center för “papperslösa”.

De ca 10 000 människor som för närvarande befinner sig illegalt i Sverige, kan nu få facklig hjälp med de problem de stöter på på arbetsmarknaden. Men beslutet innebär inte att LO stödjer svartarbete, menar man:

-Det här är ett sätt att söka sig fram till hur vi ska kunna bistå de människor som kanske är de mest utsatta i vårt samhälle, säger Erland Olausson, vice ordförande LO.

Visst är det trevligt att LO får känna sig lite goda. Vad som inte är lika trevligt är att vi tar ännu ett steg mot att bygga upp ett skuggsamhälle där tiotusentals människor lever, arbetar och får vård utan att officiellt existera. Resultatet är sämre service till de som faktiskt betalar skatt, och på sikt lönedumpning.

LO:s solidaritet tycks också ha ganska tydliga gränser. Förra året uppmärksammades att en stor del av LO-förbunden vill utesluta medlemmar som sympatiserar med fel parti. Svenska löntagare bör fundera över var LO:s lojalitet egentligen ligger.




Källa: Falkblick (importerad blogg)

Svensk media censurerar som vanligt - skyddar utländsk våldtäktsman

Ursprungsartikel:
http://imittsverige.blogspot.com/2008/05/svensk-media-censurerar-som-vanligt.html




Klicka på skärmdumpen för att förstora den.

Signalemente är visst inget viktigt enligt svensk PK-media. Och därmed har också Sverige en extremt LÅG uppklarandeprocent när det gäller våldsbrott, om man jämför med andra länder.
I svensk media är det gärningsmannen som har rättigheter och ska skyddas - inte offret.
Men tack vare snabba tipsare och bloggare, så kommer det mesta fram till slut i alla fall. Men tyvärr når det inte dem de skulle behöva nå, typ eventuella vittnen.
"Serievåldtäkt i Sundsvall
Polisen tror att samme gärningsman kan ligga bakom två överfall och våldtäktsförsök mot unga kvinnor den senaste tiden."
"Medborgargatan i Skönsberg, 01.30 natten mot söndag: En 18-årig kvinna överfalls sedan hon klivit av bussen. Gärningsmannen sliter i hennes kläder och i håret, men kvinnan lyckas slå sig fri och kan fly.
Åkanten vid gamla slakteriet, 21-tiden 18 maj. En 18-årig kvinna överfalls bakifrån av en man. Han sliter och drar i henne, men hon kämpar framgångsrikt emot och kan sätta sig i säkerhet."
Beskrivning först: I båda fallen är det en man, 20-25 år gammal, 180 centimeter lång av utländsk härkomst och med mörka kläder, säger Back Lars Andersson
Två timmar senare: I båda fallen är det en man, 20-25 år gammal, 180 centimeter lång och med mörka kläder, säger Back Lars Andersson
ST (den censurerade versionen)
Tack för tipset, "Will" och Fria Nyheter!



Källa: I mitt Sverige (gästinlägg)

Vårt underbara språk

Ursprungsartikel:
http://robsten.blogspot.com/2008/05/vrt-underbara-sprk.html


Malmö stad satsar 4 miljoner på att få flyktingar att flytta från staden, EU skjuter till ytterligare medel så att totalt 14 miljoner satsas på projektet. Meningen är att flyktingar skall flytta från Malmöregionen till andra ställen där deras chanser att få jobb är större än i Malmö. Hela projektet startades sedan en enkätundersökning visat att många var villiga att flytta om de kunde hitta jobb någon annanstans. Så om enkätundersökning visat att flyktingarna inte var villiga att flytta skulle inget projekt ha startats antar vi.

Ilmar Reepalu har många gånger påtalat problemen med den stora inflyttningen till Malmö. Så här skriver DN i artikeln om dessa problem.

Följden har i vissa fall blivit trångboddhet och arbetslöshet.

En fullkomligt underbar formulering, vår journalistkår når nya höjder i konsten att uttrycka sig kring de problem vi alla känner till vid detta lag.

Länk DN


Källa: Robsten blog (medlem)

Björklund - Riksdagspartiets enda undantag

Ursprungsartikel:
http://beskt.blogspot.com/2008/05/bjrklund-riksdagspartiets-enda-undantag.html


För ganska exakt 40 år sedan var Olof Palme ecklesiastikminister, d.v.s. ansvarig för skolfrågan. I en berömd artikel ("Skolan som spjutspets mot framtiden") utlovade han en i grunden omstöpt skola i den dogmatiska massmodernismens, snällismens och socialingenjörskonstens totalitära anda. Kunskapscentrering och "elitism" skulle bort; så även arbetarrörelsens bildningsideal. Skolan skulle bli ett gigantiskt ideologiskt, likriktnings- och propagandainriktat projekt i 68-rörelsens tecken: den atomiserade massindividen, bekvämt konsumistisk-egoistisk bakom de revolutionära poserna, skulle massframställas. Och så blev det - med massmediernas och borgerlighetens benägna hjälp. Med den s.k. radikala pedagogiken (Dewey et al.) i ryggen.

40 år senare ligger skolan öde, under det bildningstanken på lärarutbildningarna endast väcker löje och hån. Och de klassresor som en tidigare, i dag smutskastad skola möjliggjorde, de har i det närmaste helt uppphört. Samtidigt har en länge mycket ensam politiker oväntat lyckats vända trenden. Trots det egna partiets årtiondelånga svek av skolan och eleverna. Trots övriga borgerliga partiers anpassning till den kulturradikala, oikofoba vänstern. Trots rikets massmedier (med undantag för SvD:s politiksa redaktion). Trots lärarfacken. Trots den svenska vänsterns systematiska anslutning till allt som förstör och drar ned. Trots totalitärpedagogernas hysteriska motstånd.

Ja, skolminister Björklund, tveklöst landets vassaste minister på över 40 år, har en plan, och den syns kunna fungera, och den innebär de facto ett underkännande av den s.k. radikala pedagogikens mångåriga totalitära regemente över svensk skola. Efter 15 år av kamp mot den auktoritära flumskolan syns minister B till sist ha vänt skutan. Nedanstående tal, som hölls för några dagar sedan, vittnar om hur stor den förändring är som Björklund inneburit. Den med kort minne hänvisas till en jämförelse med vilket tal av Baylan som helst. - Ni minns väl Baylan?

Sorgligt är förstås att Björklund inte tillhör en nationellt sinnad regering - det som förr var norm oavsett politisk hemvist. Ja, för vad är det för poäng med att rädda Sverige skolvägen för att sedan sälja ut det, för att sedan ersätta svenskarna med araber och somalier, för att sedan låta storfinansen utarma bildning och kultur, för att sedan smickra extrema sektliknande grupper med paranoida föreställningar (gaylobby, genusfeminism, olika Sverige-hatande...)? Vad är det för poäng att rusta Sverige för ekonomisk kamp med t.ex. Indien om man ändå menar att inget Sverige finns, att dess innehåll är utbytbart, ja, att det enda intressanta med Sverige tillkommit genom invandring från fjärran? Och vilken är väl meningen med sunda, livsnödvändiga skolreformer när Mona till följd av amöban Reinfeldts landsförrädiska vanstyre troligtvis kommer att återta makten i nästa val (av outgrundliga skäl tror svenskarna nämligen att Reinfeldt och Mona står för skilda ting)?

Dessa frågor är legitima. Och kanhända är allt redan kört. Troligtvis kommer Björklund 25 - i vart fall minst 10 - år för sent. Med de hjärntvättade, massatomiserade, underhållningsindustrialiserade svenskarna och med de yngre, oftast självtillräckligt okunniga, extremt politiskt korrekta yngre lärarna lär vi få dras länge. Och nog är Björklund i många andra frågor en stor besvikelse (om inte annat är han folkpartist...). Icke desto mindre finns det något glädjande och tillfredsställande i att det sanna och sunda för en gångs skull sägs högt. I Sverige. I en viktig fråga. Av en politiker därtill! Missa därför inte Björklunds tal.

Anförande av Jan Björklund, utbildningsminister, vid invigningen av Lärarnas Riksförbunds kongress, Stockholm 23 maj 2008

DET TALADE ORDET GÄLLER

Ers Majestät!

Mina damer och herrar!

De ungdomar som nu går i gymnasiet är den första generation på över 100 år i Sverige som kommer att kunna färre främmande språk än sina föräldrar. Det är något mycket märkligt med detta. Världen globaliseras, Sverige europeiseras men våra gymnasieungdomar väljer att läsa färre och färre främmande språk. Valfriheten och det stora friutrymmet för skolorna har lett till att en flora av nya valbara ämnen har brett ut sig i gymnasiet. Många av dem har en ren hobbykaraktär. Kursen "festfixarna" med drinkblandning som huvudingrediens gav 50 poäng på gymnasiet i Uddevalla för ett tag sedan, vilket är lika mycket i betygspoäng inför universitetet som ämnet religionskunskap. Friskolor och kommunala gymnasier har försökt övertrumfa varandra om hippa och coola erbjudanden. Man lockar med resor, gratis datorer och specialutformade utbildningar, ofta med låga krav.

När skolideologerna i kommunförbundet för några år sedan skulle formulera visionerna för framtidens skola haglade rubrikerna om att skolan ska vara lustfylld. Det borde till exempel inte heta lärare längre, eftersom det då låter som att lärarna har något att lära ut. I en modern demokratisk skola menade man att lärare och elever i stället skulle lära av varandra. I en särskild formulering underströk man särskilt hur skolorna i framtiden borde arbeta; man skrev att i framtidens skola skall "undervisning undvikas helt".

Men att lära sig kunskaper kräver ansträngning. Allt är inte alltid jättekul, men det måste ibland göras ändå. Det är naturligtvis inte fel - tvärtom - om eleverna upplever undervisningen som lustfylld. Men det kan ju inte vara ett krav att det bara får förekomma roliga moment i skolan. Nu ska jag göra ett för svensk skoldebatt kontroversiellt uttalande: Skolans uppgift är undervisning - inte underhållning!

Tyvärr, alla ni som arbetar i gymnasiet eller högstadiet, nu ska jag säga något tråkigt för er. Skolsystemets i särklass viktigaste del är lågstadiet. Lågstadiet hade en mycket tydlig uppgift; att lära barnen läsa, skriva och räkna. Det fanns en särskild yrkesgrupp med stor yrkesstolthet genomförde denna uppgift, nämligen lågstadielärarna. För de elever som behövde mycket extra hjälp, så fanns det särskilda speciallärare. Men så fick Sverige för sig att detta var gammaldags och borde reformeras. Man borde ha en röd tråd genom alla åren och inte särskilda kategorier lärare. Så fick vi grundskolläraren som skulle kunna undervisa alla årskurser i skolan. Ytligt kunnig på mycket, inte proffs på något. Och visst var det väl fel, tyckte man, att ha särskilda speciallärare. Då kunde ju vissa barn känna sig utpekade som mindre begåvade. Vips så avskaffades både lågstadielärarna och speciallärarna i lärarreformerna 1985 och 2001.

Svensk skoldebatt handlar mycket om problemen på högstadiet och gymnasiet. Men många av problemen längre upp i skolan skulle undvikas om vi byggde bättre från början. Fem konkreta åtgärder beslutas i år och nästa år när det gäller de första åren i skolan. För det första införs kunskapskrav för årskurs tre i svenska och matematik. För det andra inför vi nationella prov i trean i svenska och matte, för att säkert upptäcka de elever som inte nått målen. För det tredje skall vi återigen utbilda riktiga lågstadielärare med fokus på baskunskaperna de tre första åren i skolan. För det fjärde ska vi utbilda speciallärare som är direkt avsedda för lågstadiet. Det är där huvuddelen av speciallärarna borde finnas, inte på gymnasiets individuella program. För det femte skjuter staten till pengar i ett öronmärkt statsbidrag till lågstadiet, som kallas för läsa-skriva-räkna-satsningen. Kort och gott; vi återupprättar det svenska lågstadiet.

Historiskt var de politiska partierna överens om skolpolitiken. Skolreformerna skulle bidra till ökad jämlikhet. Arbetarklassens barn och allmogens barn skulle få gå i samma sorts skolor med överklassens barn hade fått gå i. Det var skolor som skulle präglas av höga bildningsideal och höga kunskapskrav. Flit, ambition och studiedisciplin skulle prägla arbetet. Det skulle finnas tydliga incitament för förkovran, oavsett föräldrarnas ekonomiska förhållanden och sociala ursprung. Den som var begåvad skulle få gå vidare, även om han eller hon var född i ett fattigt hem. Brist på förväntningar hemifrån skulle mötas med höga krav i skolan. Klassresan skulle uppmuntras.

Men med 68 års vänstervåg förändrades hela perspektivet. I strävan efter jämlikhet slog den politiska pendeln över. I stället för att göra det möjligt för alla att arbeta sig till en studentexamen skulle jämlikhet uppnås genom att studentexamen avskaffades. Betygen skulle tas bort, eftersom betygen synliggjorde att alla inte lärt sig lika mycket. Synsättet begränsades inte till skolans område. Ständiga låglönesatsningar och marginalskattehöjningar ledde till att studier till sist inte skulle löna sig. Samhället blev så angeläget att undvika eliter att man systematiskt rensade ut incitamenten till förkovran. Vad man inte förstod var att när man avskaffar formella meriteringssystem så skapas det nya eliter, nämligen de som förstår de informella koderna eller de som anammar det synsätt som är politiskt korrekt. Problemet för förespråkarna av den kravlösa skolpolitiken är nu att den har lett till sjunkande resultat. Och den har alls inte åstadkommit ökad jämlikhet och social utjämning, vilket förmodligen var visionen.

Nu inför vi nya läroplaner med tydliga kunskapskrav i årskurs tre, sex och nio och på gymnasiets ämneskurser. Nationella prov kollar att kraven uppnåtts, och en statlig skolinspektion ska i sin tur kolla att prov och betyg sätts på rätt grunder. Studentexamen återinförs. Riktiga betyg kommer att införas från årskurs sex. Hur många skulle vilja att den medicinska diagnosen före en operation utfördes av en obehörig läkare? Jag menar att vi inte är rimligt att betyg i skolan sätts av personer utan lärarutbildning. Det är ett problem att betygssättningen i svenska skolor inte är likvärdig. I den nya skollagen kommer det att krävas, av både friskolor och kommuner, att endast behöriga lärare får sätta betyg. På låg- och mellanstadiet blir det i stället för betyg, obligatoriskt med skriftliga omdömen. Det är inte riktiga betyg, men de ska ange om eleven nått målen eller inte. Exakt hur dessa utformas bestäms av varje skola, men de ska innehålla information om hur det går för eleverna i de olika skolämnena.

Eftersom de skriftliga omdömena är omdiskuterade vill jag säga att jag tror att detta är en viktig reform. Lärarna på låg- och mellanstadiet måste ordentligt tänka igenom samma saker som en högstadie- och gymnasielärare måste tänka igenom vid betygssättning; nämligen hur varje elev ligger till i förhållande till målen i varje ämne. Det tvingar låg- och mellanstadieskolor att sätta elevernas resultat på pränt och redovisa dessa för föräldrarna. Men räcker det då inte med muntliga utvecklingssamtal, frågar någon. Måste vi ha betyg och skriftliga omdömen? Utvecklingssamtal är bra, men inte tillräckliga. Vi har väl alla deltagit i utvecklingssamtal i olika egenskaper; som anställda eller som chefer. Den som ska säga något obehagligt, har en tendens att linda in detta. Den som skall lyssna på något obehagligt har en tendens att lyssna med lite bomull i öronen. Det är därför som riktiga betyg och skriftlig information om elevernas resultat är viktiga. De ger en tydlig redovisning av hur eleven ligger till. De resultaten är en bra grund att stå på i utvecklingssamtalet.

En skolelev tillfrågades i TV4 häromdagen om hon tyckte att det vore bra om politikerna kom överens om skolpolitiken. Hennes svar sammanfattar även min hållning och var ungefär: "Ja, om de kommer överens om något som är bra, så vore det bra. Men kommer de överens om något dåligt, så är det inte bra." Precis så är det ju. Hade inte några av oss brutit enigheten i svensk utbildningspolitik för 10-12 år sedan och börjat agitera för en omläggning, så hade dagens skolpolitiska reformer inte ägt rum. Det hade möjligen blivit mer stabilt och mindre debatt, men hade det varit bättre? De båda lärarfacken, som efterfrågar mer enighet från partierna, är själva inbördes mer oeniga än på länge. Inte för att ni tycker oenighet är bra, men för att ni uppriktigt tror på olika idéer för framtiden. Låt mig vara tydlig; jag är beredd att lyssna på alla kloka synpunkter från den politiska oppositionen. Men jag inte beredd att kompromissa bort huvudinriktningen för den nya svenska utbildningspolitiken. Jag tar ansvar för en skolpolitik för att lösa problemen i svensk skola. Jag tänker inte genomföra en skolpolitik som är nästan likadan som den som har skapat problemen.

I svensk utbildningspolitik har det under många årtionden odlats en märklig myt, nämligen att de pedagogiska processerna skulle vara viktigare än ämneskunskapsresultaten. Denna myt har lett till att utrymmet för ämneskunskaper i lärarutbildningen har krympts och till att utvärderingar av elevernas kunskapsresultat i form av betyg, prov och skriftliga omdömen har minskat kraftigt till skillnad mot förr. Denna inställning har också inneburit att ämneskonferenser under ledning av en huvudlärare, har ersatts med sammanträden i arbetslaget. Fokus förskjuts då från ämneskunskaper till elevernas sociala utveckling. Min bedömning är att denna skolideologiska förskjutning har varit mycket skadlig för utvecklingen i svensk skola. Den har bidragit till de lägre resultat vi idag ser. Nu skiftar vi fokus. Ämneskunskaper kommer återigen att bli viktigare i den nya lärarutbildningen som planeras. Reglerna för behörighet ska gälla även att man undervisar i rätt ämnen. Jag bestämmer ju inte över exakt vilka möten ni har på era skolor; men jag skulle bli glad om vi får se fler ämneskonferenser och mindre av andra möten i framtiden.

- Jag var väldigt skoltrött, men här är jag alltid före sju på morgonen. Nästa vecka ska jag och lägga textilmatta i en 600 kvadratmeter stor våning på Sheraton, men jag lägger annars mest trägolv. Detta säger Fredrik Lundin, som är 17 år gammal. Han är lärling på företaget Linoleumkompaniet och arbetar där tre dagar i veckan. De andra två dagarna läser han teoretiska ämnen i skolan. Men Fredrik är ett undantag. Han ingår i ett försöksprojekt med lärlingsutbildningar i Stockholms kommun. När Sverige genomförde den stora gymnasiereformen i början av nittiotalet var utgångspunkten att alla ungdomar ska tvingas läsa in teoretisk högskolebehörighet. Sverige är det enda landet på hela jordklotet där man bestämt att hela befolkningen ska bli universitetskompetent. Men verkligheten är en annan; alla ungdomar vill inte bli akademiker; alla ungdomar kan inte bli akademiker och samhället fungerar inte om alla är akademiker. Reformen har skapat avhopp och utslagning, i stället för jämlikhet.

Nu återuppvärderar vi yrkesutbildningar; yrkesämnena kommer att få ta mer plats på gymnasiets yrkesprogram, de allmänteoretiska ämnena något mindre. Vi höjer kraven i yrkesämnena. De som beskriver detta som en kravsänkning har enligt min mening en nedvärderande syn på yrkeskunskaper. Vi inför också lärlingsutbildningar, med början redan efter sommarlovet i år. Den som väljer ett yrkesprogram ska alltid ha rätt att läsa in högskolebehörighet, både på själva yrkesprogrammet men även en laglig rätt att senare läsa in dessa ämnen på komvux. I det nya gymnasiet kommer de teoretiska kraven att öka på de studieförberedande utbildningarna. De yrkesmässiga kraven kommer att öka på yrkesutbildningarna. Men den tiden är nu förbi när man ansåg att jämlikhet skulle skapas genom att teoretiska utbildningar och yrkesutbildningar skulle bli kopior av varandra.

Är han inte lite för hård? Kan verkligen han som talar om krav och studiedisciplin i skolan ha ett socialt engagemang? Jag är född i ett textilarbetarhem. Mina föräldrar hade sju års folkskola. Jag är den förste i hela min släkt som gått längre i skolan än vad man måste. I mitt hem fanns inget bibliotek. Jag hade inte stått här idag utan en skola med höga ambitioner och lärare med höga krav. En skolpolitik där krav och studiedisciplin är viktiga inslag bygger just på ett starkt socialt engagemang. Skolan ska ha höga förväntningar på dem som inte har några förväntningar på sig själva. Den kravlösa skolpolitiken är grymmast mot de som behöver skolan mest.

Men skolans uppgift är inte bara att förmedla kunskaper. Varje ny generation av ungdomar måste också vinnas för de centrala värderingar som bygger upp vår samhällsmodell; demokrati, humanism och att visa respekt och solidaritet med sina medmänniskor. Då duger det inte att bara kunna zappa, surfa och messa. I ett tryggt liv och i ett civiliserat samhälle måste vi människor ha kulturella förankringar. En av de viktigaste uppgifterna i skoldebatten är att hävda bildningsperspektivet. Skolan finns för att överföra vårt gemensamma bildningsarv till den uppväxande generationen. Skolan är helt enkelt vår viktigaste kulturinstitution. Lärarkåren är Sveriges i särklass viktigaste kulturarbetarkår.

När jag var liten grabb satte min mamma upp en sparbössa på köksbordet. Den var av papper och lilafärgad. Den var utgiven av Lutherhjälpen och mamma sade att man skulle stoppa 25-öringar i den för att hjälpa svältande barn i Indien. Numera är vi imponerade av Indiens utveckling. De utexaminerar 200 000 civilingenjörer varje år. 200 000! Det var ju därför vi samlade in 25-öringarna, vi ville att de skulle få det bättre. Men nu möter oss Indien men nya utmaningar. Hur ska vi klara konkurrensen från dessa länder? De satsar stenhårt på utbildning och kunskap och på att höja resultaten. Låt mig vara tydlig på en punkt; Jag vill att Sverige på 2000-talet ska vara en av världens mest framgångsrika nationer, precis som vi tidvis var under 1900-talet. Då duger det inte att resultaten i svensk skola sjunker. Vi måste bryta den utvecklingen. En av mina företrädare som skolminister brukade säga att bara vi får en ny generation lärare så kommer skolan att fungera, för de gamla lärarna följer inte direktiven som skickas ut från utbildningsdepartementet. Tvärtom, skulle jag säga, så fungerar svensk skola på grund av att vi har erfarna lärare som många gånger har struntat i de flummigaste direktiven från utbildningsdepartementet. Ni kanske tror att det är kungen, statsministern eller jag som har Sveriges viktigaste jobb. Så är det inte. Det är ni, Sveriges lärare, som har de viktigaste jobben för vår framtid. Tack för att ni har lyssnat.


Källa: Beska droppar (medlem)