Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 18 september 2010

Valresultatet

I morgon söndag är det val till riksdag, landsting och kommun i vårt land. Detta val 2010 är det intressantaste i mannaminne, skall Alliansen få egen majoritet eller skall SD bli vågmästare? Med hur många procent kommer SD in i riksdagen? Detta är bara två av de många frågor som skall besvaras valnatten. 


Jag har kikat lite på vad de senaste opinionsinstituten gett SD för siffror vad gäller röststöd. Detta har jag kommit fram till (rätta gärna om någon siffra är fel). Siffrorna i procent av röststödet vid mätningstillfället. 


Synovate 5,9


Sifo 4,6


Demoskop 5,1


Novus op. 4,3


United Mi. 7,1


Medelvärde = 5,4


Bloggens tips är 6,7. Tippa gärna själva, så får vi se vem som kommer närmast. Valet blir också ett test på opinionsinstitutens träffsäkerhet. Speciellt SD har dessa institut tidigare haft svårt att bedöma rätt. Vanligtvis har instituten underskattat stödet för SD. Den vanligaste orsaken till denna underskattning har bedömts vara "skämmighetsfaktorn, alltså att människor känner ett obehag inför deras val av SD som parti. Denna faktor måste rimligtvis vara på väg ned, människor pratar öppet om sitt stöd för SD på ett helt annat sätt nu än för bara ett år sedan. Vi skall således inte taga denna "skämmighetsfaktor" alltför given, i alla fall inte i alla oändlighet. Välkommen att tippa valresultatet tillsammans med bloggen och opinionsinstituten.

Länk DN

Länk SvDUrsprungsartikel
Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: