Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 3 september 2010

Vad är ett liv värt?

Denna eviga fråga lär väl aldrig få något egentligt svar, men vi har i dagarna i alla fall fått besked om vad en mördad svensk flickas liv är värt jämfört med en mördad turkisk flickas. Domen mot Beatrice Fredrixons irakiske mördare kan nu ställas i skrämmande bjärt kontrast mot den dom som utdelades till den somalier som tog livet av turkiska Nancy Tavsan.

Du minns kanske fallet med svenska Beatrice Fredrixon i Västerås, som brutalt mördades av sin irakiske pojkvän. Flickan hade enligt uppgift berättat för pojkvännen Barzan Kamal Othman Kroshnaw att hon blivit gravid. Denna skam kunde inte Barzan leva med; han skulle bli utskämd i släkten och förskjuten av sin far om det kom ut. Barzan bestämde sig då för att Beatrice måste dö för att rädda hans heder. På vanligt muslimskt vis slog det honom aldrig att han själv hade någon del i denna olycka. Han mördade henne sedan på ett sällsynt brutalt sätt i ett skogsparti i Västerås. I undersökningen efter mordet fann man att Beatrice inte var gravid, men då var det för sent. Tingsrätten dömde Barzan till 3 års sluten ungdomsvård och han belönades också senare med ett permanent uppehållstillstånd.

Fallet med mordet på turkiska Nancy Tavsan har också fått stor uppmärksamhet i media, i synnerhet i slaskpressen. Somaliern Abdulaziz Abdullahi Mohamed Hussein kände Nancy Tavsan och de var kompisar på Facebook. De umgicks i samma kretsar och var också på samma fest strax innan mordet. När Nancy Tavsan lämnade festen (hon bodde i samma bostadsområde i Hjällbo) följde Abdulaziz efter och eftersom han var sugen på lite sex överföll han henne i syfte att våldta henne. När Nancy kämpade emot blev Abdulaziz desperat och slog ihjäl henne, troligen med en Pommac-flaska. För detta mord dömdes Mohammed till 16 års fängelse.

Hur kan två så likartade mord bedömas så olika? Låt oss titta på likheter och olikheter i de två fallen. Mördarna är båda invandrare. Båda är muslimer. Barzan är irakier, Abdulaziz är somalier. Ingen av dem är medborgare i Sverige. Abdulaziz befann sig i Sverige illegalt. Barzan är 18 år gammal, Abdulaziz är 22. Offren var båda unga, Beatrice 16 och Nancy 18. Beatrice var svensk med svenska föräldrar, Nancy var turk med turkiska föräldrar. Den stora skillnaden är alltså, förutom mördarnas ålder, att den ena flickan var svensk och den andra var invandrare.

Men hur kan den som slår ihjäl en svensk flicka slippa undan med 3 års ungdomsvård, när den som slår ihjäl en invandrarflicka får 16 år fängelse? Att yngre brottslingar slipper lindrigare undan är svensk praxis. Men 13 år lindrigare? Och ungdomsvård i stället för fängelse?

Det har antytts att tingsrätten i Göteborg tagit hänsyn till att Nancy Tavsans turkiska släkt i händelse av ett milt straff kunde ha tagit privat hämnd mot somalier i trakten. Detta är möjligen sant; blodshämnd är vanligt bland turkar. Men om tingsrätten tagit hänsyn till detta är det svenska rättssystemet djupt skadat och måste renoveras från grunden. Jag hoppas verkligen att så inte är fallet.Ursprungsartikel
Källa: Verkligheten (importerat inlägg)

Inga kommentarer: