Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 20 september 2010

Syrian vill ha in syriansk kultur på svenskt museum

SÖDERTÄLJE Torekällberget är idag hemvist för Torekällbergets Museum och Södertälje Stadsmuseum, som är mycket välbesökta. Museet speglar vår svenska kultur från bland annat 17- och 1800-talen. Men detta är fel anser syrianen Ishak Akan, en av grundarna till Södertäljepartiet och tillika partiets första namn. På partiets valbanderoller står det: "Gör din röst hörd – för den syrianska saken". Han är i dag missnöjd med det kulturutbud som finns i stan, och kritisk till att flera av Södertäljes folkgrupper saknas på Torekällbergets museum.

– Titta på muséet på Torekällberget, det ska väl återspegla hela befolkningen, eller hur? Vi bor i Södertälje och det finns ingenting om syrianer, eller andra folkgrupper där.

Att Torekällberget ska spegla det gamla svenska samhället, och då framförallt ur ett Södertäljeperspektiv, hör inte till saken menar Ishak Akan.

Han vill även att biblioteket borde ha fler böcker på syrianska, helst i samma omfattning som det finns assyrier/syrianer i Södertälje.

– Och kulturskolan är för hela Södertälje, men var finns den syrianska kulturen? Kulturskolan och biblioteket ska någorlunda spegla sammansättningen som finns i Södertälje. Om vi ska sträva efter ett mångkulturellt samhälle så är det helt klart att kulturskolan ska återspegla den syrianska kulturen också, säger Ishak Akan.

Men hans syrianska landsmän håller inte med, däribland Moderaternas Metin Ataseven(läs om maffian och moderaterna.

– Jag tycker vi har ett fullgott utbud av den syrianska kulturen i Södertälje. När det gäller biblioteket så finns där en del böcker på syrianska, men vi är ju svenskar och det viktiga är att få läsa och skriva på svenska.

LT

PI har tidigare skrivit om denne skojare och hans unkna Södertäljepartiet
Partiet hade i mars ett 50-tal medlemmar och grundades av den 60-årige läraren Ishak Akan. Det är kristet parti som är starkt emot aborter, homoäktenskap, homoadoptioner och all form av porr och fri sex utanför äktenskapet. Fler närpoliser är ett annat krav. Partiet kräver ett medborgarcenter för juridisk och annan rådgivning, fri parkering för att gynna centrumhandeln och fler kommunala chefer av assyrisk/syrianskt ursprung.

- Det räcker inte med bara demokrati. Den måste vila på kristen etik och värderingar. Det är en omistlig del av vårt kulturarv och den historiska grunden för Sveriges demokratiska samhällssystem. Anser Ishak Akan.

– Sexualitet hör till äktenskapet, menar Ishak Akan.

Om aborter, homoäktenskap- och homoadpotioner.

– Vi vill bara tillåta aborter i fall där det finns risk för moderns hälsa. I dag fungerar de som ett preventiv medel. Och när det gäller homoäktenskap och adoptioner är jag övetygad om att 99 procent av syrisk-ortodoxa kyrkans medlemmar stöder oss, säger Ishak Akan.

LT

Om Torekällberget

I samband med den så kallade citysaneringen på 1960-talet flyttades många äldre hus från stadskärnan till Torekällberget. Redan tidigare fanns där flera byggnader som speglade omgivningens kultur. Väderkvarnen på Torekällberget är ett känt landmärke som syns från stadens centrala delar, samt vissa områden öster om kanalen. Den har flera gånger avbildats på vykort och tändsticksaskar med Södertäljemotiv. Den ursprungliga väderkvarnen som stod på platsen eldhärjades under sent 80-tal, men har ersatts av en exakt kopia.

I stadsmiljön finns hus från 17- och 1800-talen. Området är uppbyggt omkring Torekällbergets torg, där flera marknader hålls varje år. Detta i synnerhet på sommaren och runt jul. Vid torget ligger även byggnaden som idag inrymmer stadsmuseet, där bland annat utställningar om den gamla borgen Telge Hus, och stadens nutida historia finns. I miljön återfinns även Bellevue, ett 1800-talscafé, och den idag fortfarande öppna handelsboden från samma tidsperiod. Landet är hemvist för djurparken. Här kan man få en bra inblick i hur livet på de sörmländska gårdarna var.

PrintFriendly Share/BookmarkUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: