Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 2 september 2010

Sverige är Nordens bananrepublik

Fredrik Reinfeldt reagerar starkt på att partiledaren i Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, menar att det svenska valet påminner om Öst-Europa.

Reaktionerna från danska politiker dröjde inte läge efter att TV4 i slutet av förra veckan beslutade att kanalen inte skall sända valreklamen för Sverigedemokraterna. Pia Kjærsgaard säger att det svenska valet påminner om Öst-Europa och menar att Riksdagsvalet i Sverige är odemokratiskt och att Sverigedemokraterna är utsatta för grov censur.

Pia Kjærsgaard säger att hon kommer att ta upp saken i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Tillsammans med politiker från de danska regeringspartierna Venstre och De Konservative har hon uppmanat Sverige att ta emot valobservatörer den 19 september.

OSSE har tidigare sagt att det inte är nödvändigt.

- Danska politiker som kritiserar Sveriges valsystem och den svenska valrörelsen vet inte vad dom pratar om sa Fredrik Reinfeldt enligt Berlingske Tidende. Fredrik Reinfeldt säger också:
- Jag anser att vi har en tillräcklig demokratiskt tradition i Sverige att vi klarar oss utan valobservatörer.

Men Pia Kjærsgaards kritik slutar inte med beslutet om att stoppa valfilmen för Sverigedemokraterna, som går till val på stöd till äldre och invandringsfrågor. Pia Kjærsgaard väljer även att kalla Sverige för ”Nordens Bananrepublik”.

- Det är inte seriöst. Vi har fullt demokratiska val i Sverige och vi har modet till att ta debatten mot dem som använder muslimer till att föra en hets mot en bestämd folkgrupp. Det är jag stolt över, säger Mona Sahlin som även försvarar beslutet från TV4 att inte visa valreklamen för Sverigedemokraterna.

Fredrik Reinfeldt väljer däremot inte att uttala sig om beslutet att inte visa Sverigedemokraternas valreklam.

Länkar:

BK – Svensk statsminister: Dansk valgkritik er useriøs
DB – Sverige er «Nordens bananrepublikk»Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: