Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 25 september 2010

Statsvetare: Omöjligt att mobba ut SD

VALET 2010 Det kommer bli omöjligt att tiga ihjäl Sverigedemokraterna i riksdagen, säger Lena Wängnerud, professorn i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, i en intervju i DN två dagar efter valet.

Direkt när det stod klart att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen närmast tävlade partiledarna för de gamla riksdagspartierna i att ta avstånd från SD. Uttryck som att man ”inte kommer ta i dem med tång” med mera användes flitigt under valnatten. Ett beteende som Lena Wängnerud ifrågasätter.

Inte bara Sverigedemokraterna själva kritiserar mobbningstaktiken, också väljare utanför partiet och statsvetare menar att det strider mot demokratins grundtanke.

– Ett sådant här beteende är ju delvis odemokratiskt. Dessutom tror jag det är omöjligt att genomföra, säger Lena Wängnerud.

– Nu är partiet i riksdagen och de andra partierna måste ju visa också sverigedemokraternas väljare respekt. SD kommer att kommentera den förda poltiken, SD kommer att lägga förslag som måste besvaras, diskussioner i kammaren kommer ske, ibland dagligen, att bara behandla dem med tysthet är en omöjlig strategi, fortsätter hon.

Sedan spekuleras i hur SD skulle kunna hållas utanför ett reellt inflytande, genom att utskotten minskas från dagens 17 till 15, något som av många skulle uppleva som att man manipulerar med spelreglerna för att hålla SD ute.

Under gårdagen blev det dock klart att SD inte kommer hållas utanför utskotten. SD får stöd av både S, MP och till och med V i den frågan.

Under valrörelsen bemöttes Sverigedemokraternat vid upprepade tillfällen med odemokratiska och ibland direkt olagliga arbetsmetoder. SD tvingades ställa in flera partimöten, partiet hemsidor utsattes för attacker och senast i dag lades delar av deras medlemsregister ut på nätet, medan deras hemsidor stod stilla.

Läs hela intervjun på DN.se.

PrintFriendly Share/BookmarkUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: