Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 1 september 2010

SD-sympatier värda mindre

United Minds redogör inte för hur deras respondenter faktiskt svarat i opinionsundersökningar, de siffror som publiceras av samarbetspartnern Aftonbladet är istället ett så kallat viktat resultat. Idag erkänner opinionschef Carl Melin att Sverigedemokraterna oftare förlorar än vinner på viktningssystemet.

- Sverigedemokraterna är ett parti som både viktas upp och ned i våra mätningar. I genomsnitt viktas det ner lite oftare än det viktas upp, säger Carl Melin till Fria Tider.

- Det beror helt på hur det ser ut månad per månad, fortsätter han.

När Carl Melin tillfrågas om han vill redogöra för hur United Minds viktat Sverigedemokraterna i de senaste opinionsundersökningarna avböjer han. Tidigare har han varit inne på att öppet redovisa de oviktade siffrorna för Fria Tiders läsare, men han väljer nu att backa från den idén.

- Vi redovisar inte viktningsfaktorn då vi i så fall riskerar att andra gör egna versioner av våra mätningar. Vi viktar för att få resultat som vi tror på och vill inte ihopkopplas med andra resultat.

Han förtydligar dessutom att United Minds började med sina väljarbarometrar 2009. Opinionsinstitutet baserar därmed sin viktning på hur respondenterna uppger att de röstade i valet 2006.Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: