Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 10 september 2010

Politiker upprörs över Dahlströms uttalanden om campande zigenare

I Katrineholm upprörs lokalpolitiker över kommunalrådet Göran Dahlströms (S) uttalanden om att ett sällskap franska zigenare skulle avhysas från kommunen.

- Romerna är turister. I ena stunden ska Katrineholm vara en turistkommun, i nästa kastar vi ut folk. Men människor ska alltid få en chans. Döm ingen på förhand. Det tycker jag att Dahlström ska ta till sig, säger kristdemokraten Joha Frondelius till Kkuriren.

Miljöpartisten Gudrun Lindvall är en annan av de personer som reagerat kraftigt på Göran Dahlströms uttalanden i Katrineholms-Kuriren, där han krävde att ett sällskap med franska romer skulle avhysas från kommunen.

- Det är förfärligt, säger hon och drar paralleller till situationen före andra världskriget.

- Det var de här stämningarna som fanns före andra världskriget. Det är så historielöst att bete sig så, säger hon.

Bakgrunden var att några zigenare från Frankrike ställt upp sina husvagnar på en parkering nära Duveholmshallen i Katrineholm. Enligt det Socialdemokratiska komunalrådet Göran Dahlström skulle de avhysas från kommunen. Men enligt polisen finns det inget lagligt stöd för detta.

- Polisen ska avhysa dem från kommunen. Jag vill inte att de ska vara i Katrineholm, de ska åka vidare, skriver Kkuriren på nätet.

Polisen konstaterar dock att det inte finns någon laglig grund för avhysning. I den kommunala ordningsstadgan finns inga föreskrifter om att det är förbjudet att campa i Katrineholm. De campande zigenarna själva säger att de bara är tillfälligt i Sverige och kommer att åka vidare inom kort.Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: