Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 10 september 2010

Muhammedtecknaren hedrad av tyska pressen

YTTRANDEFRIHET I går kväll hedrades Kurt Westergaard och fick ta emot den tyska pressens Mediepris, M100, vid en ceremoni i Sanssouci-slottet i Potsdam, där Angela Merkel levererade huvudtalet. Mediepriset tilldelas den 75-årige Westergaard för hans ”obändiga engagemang för press- och åsiktsfrihet och för hans mod i försvaret av dessa demokratiska värderingar trots hot om död och våld”.

– Med Kurt Westergaard hyllar vi en person som blivit en symbol för press- och yttrandefrihet. När en karikatyr leder till dödshot är det vår plikt att bistå upphovsmannen offentligt, därför får han priset, säger Potsdams överborgmästare Jann Jacobs.

Tundra

Lite bakgrund

I november kommer Westergaards memoarer och omslaget ska ha den mest kontroversiella teckningen: bombturbanen.

Efter att ha ritat de världsberömda tolv karikatyrerna som publicerades i Jyllandsposten 2005 ändrades hans liv radikalt. Mordhoten stod som spön i backen och några muslimer tog det ett steg längre. Den 12 februari 2008 gick den danska säkerhetspolisen PET ut med att de hade gripit två tunisier och en med marockansk bakgrund för att ha planlagt ett mord på Westergaard. Den 1 januari 2010 tog sig den islamistiske somaliern Muhideen Jelle, 28 år, in hos Kurt Westergaard med en yxa och försökte hugga ihjäl honom. Polisen sköt Jelle i armen och benet. Jelle kommer att dömas under terrorlagstiftningen så småningom.

Somaliska jihadister

Muhideen Jelle var sedan en tid övervakad av danska SÄPO, PET, eftersom han tillhörde "en del af et terrorrelateret netværk med tilknytning til Danmark".

Jelle var även god vän med landsmannen och "burqamördaren" Abdurrahman Hajji, 28 år och uppvuxen i danska Rödovre. Han lyckades iklädd burqa nästan utplåna hela Somalias läkarkår den 3 december 2009, när han sprängde sig på Al-Shabaabs uppdrag. 23 personer fanns på hotell Shamo i Mogadishu när dådet skedde vid en examensceremoni för de första läkarna som utbildats i landet sedan inbördeskriget startade. Självmordbombaren var utklädd i burqa när han bar in bomben mitt i ceremonin. Vid dådet dödades tre ministrar, två läkare och nio läkarstuderande samt tre journalister.

Hajji och Jelle reste tidigare runt i Sverige och samlade in pengar till Al Shabaabs terrorverksamhet bland annat i ökända Bellevuemoskén och i en mindre moské i Biskopsgården i Göteborg.

Jelle reste sommaren 2009 till Kenya. Där kontaktade han Najima Dahir Sharif, som kenyanska polisen misstänker vara ledare för en Al- Shabaab-cell i landet. Vid en razzia greps Sharif, Jelle och ytterligare tre somalier. Efter sex veckor i häkte utvisades Jelle till Danmark. Najima Sharif har sedan dess rymt och gått under jorden. Anledningen till polisrazzian var utrikesminister Clintons besök i Kenya, Al-Shabaab misstänktes planera ett attentat mot den amerikanska delegationen. Samma sommar var Al-Shababs utpekade andlige ledare Hassan Hussein i Göteborg under en årlig konferens, inbjuden av företrädare för Bellevuemoskén. Han lever i exil i Kenya.

Slutligen, på nyårsdagen 2010 trängde så Jelle in i Kurt Westergaards hus utanför Århus och försökte mörda honom. För en lekman framstår Jelle som en kvalificerad terrorist.

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: