Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 25 september 2010

Lena Sundström och Lasch


När valresultatet blev känt så reagerade både det politiska och mediala etablissemanget med indignation och frustration. I TV4-programmet "Kvällsöppet" med Ekdal och Birro så fick Åkesson framträda och förklara sin politik. Med i programmet var Lena Sundström som väl får betraktas som SD:s främsta kritiker i dag. Sundström fick fritt utveckla sina teorier om SD och göra sin tolkning av SD:s politik. När Åkesson inte kunde hejda sig längre så försökte han svara på Sundströms påstående, varvid Sundström satte upp handen med orden "jag tänker inte gå i debatt med dig". Sundström visade utmärkt väl hur beskrivande och rätt den amerikanske sociologen Christopher Lasch när han skrev detta i "Eliternas uppror".


När de [liberaler från övre meddelklassen, min anmärkning] möter motstånd mot dessa initiativ röjer de det ettriga hat som ligger strax under välviljans leende ansikte. När liberalerna möter motstånd glömmer de bort de liberala dygder som de säger sig upprätthålla. De blir griniga, egenrättfärdiga, intoleranta. I den politiska kontroversens hetta blir det omöjligt för dem att dölja sitt förakt för dem som envist vägrar se ljuset - de som " helt enkelt inte fattar vad det är frågan om", som de självbelåtet uttrycker sig i sin politiska fläckfrihet.


Ett bättre exempel på det "ettriga hat, egenrättfärdighet och intolerans" som ligger "strax under ytan" än Sundström är svårt att hitta. Sundström har mycket svårt att dölja både sitt hat och den intolerans hon har gentemot dem som tycker annorlunda än vad hon själv gör. Dessutom är det svårt att hitta ett bättre exempel på "exkludering" än när Sundström sätter upp sin hand och med sitt rätt giftiga tonfall deklarerar att hon minsann är för fin för att debattera med Åkesson. Bilden av Sundström blir inte bättre av att hon har ovanan att avbryta människor med sin ljusa men oerhört starka röst. Själv låter hon sig aldrig avbrytas då hon lärt sig använda sin genomträngande röst på ett mycket effektivt sätt. 


Sundström har fått inför detta val fått ett oerhört stort medialt utrymme, vi har sett hennes nu så välbekanta ansikte i alla möjliga (och omöjliga) sammanhang. Sundström framför gång på gång åsikten att de frågor SD gått till val på inte ens skall framföras eller debatteras offentligt, ety då kan de växa och slå rot. Man skall alltså undanhålla vissa politiska frågor för allmänheten, så att inte allmänheten får möjlighet att ansluta sig till fel åsikter. Det måste ligga en insikt i att det finns en stor potential i de frågor SD driver, annars skulle inte denna rädsla för att ens ta upp vissa frågor föreligga. 

TV4Ursprungsartikel
Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: