Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 14 september 2010

Hoten mot demokratin

Det här har inte varit någon bra dag för demokratin i Göteborg, skriver Maria Sköld på ledarbloggen på Göteborgs-Postens webbsida.

När Sverigedemokraterna skulle hålla torgmöte på Kungsportsplatsen blev de bortmotade av motdemonstranter från Göteborgs nätverk mot rasism. Det slutade med att Sverigedemokraterna blev skjutsade från platsen av polis, utan att kunna ha något möte.

När jag pratade med polisen efteråt beskrev de rakt ut sin egen insats som "ett misslyckande".

- Det är det ju när ett parti inte kan hålla ett torgmöte de har sökt och fått tillstånd för, säger polisinspektör Lars Christensen.

Så är det. I eftermiddags blev det väldigt tydligt hur sårbar demokratin är. Motdemonstranter lyckades mota bort demonstranter som fått tillstånd för att demonstrera. Flera partier fick dessutom stänga sina valstugor en stund och stämningen var skärrad.

Förra veckan skedde samma sak i Malmö när Sverigedemokraterna skulle hålla torgmöte och dessutom har en sverigedemokrat blivit knivskuren.

Ändå har det hittills varit väldigt tyst från de övriga partierna, betydligt tystare än i valrörelsen 2006 då framför allt Centerpartiet fick lokaler sönderslagna av autonoma vänstergrupper. Men när jag nu på eftermiddagen gått och pratat med folk i valstugorna kring Kopparmärra är de flesta ense.

- Det här är ett hot mot demokratin.Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: