Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 25 september 2010

Hoppet mot SD

OMVAL? Än finns det hopp mot de folkvalda Sverigedemokraterna. Nej, orden är inte tagna från någon religiös sektledare utan kommer från Expressen vars beställda opinionsmätning från Demoskop visar att 9 procent av väljarna skulle ändra sin röst om det blir omval. Detta tar journalisten Carl V Andersson som intäkt för att SD skulle förlora sin vågmästarroll – trots att de uppenbarligen inte har frågat hur väljarna skulle rösta.

Om valet skulle tas om uppger nio procent av väljarna att de ändrar sin röst. Hos de rödgröna väljarna är det elva procent. Statsvetaren Folke Johansson spekulerar:

Det är spännande att det är fler rödgröna än alliansanhängare som ångrat sig. Det hänger väl ihop med att man med facit i hand inte tycker om den maktställning Sverigedemokraterna lyckats skaffa sig och att det kanske finns en effekt av att man ser vem som vunnit – det är alltid lite roligare att vara på den vinnande sidan. Det brukar opinionsmätningar efter val visa.

Att Demoskop inte har frågat hur väljarna faktiskt skulle rösta vid ett omval framgår av en annan statsvetare, Olle Folke, som menar att dessa rödgröna elva procent inte nödvändigtvis röstar på alliansen - som annars är Expressens utgångspunkt då de i sin artikel bedriver lobbying för en borgerlig majoritetsregering.

 Det kan vara att man vet att alliansen kommer att styra så man ändrar sin röst till Miljöpartiet så att de får inflytande. Eller att man föredrar att alliansen har egen majoritet framför att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll.

Inte någonstans nämns det att Sverigedemokraterna lika gärna hade kunnat gynnas av ett omval då inte alla väljare hyser samma demokratiförakt som det ges uttryck för i artikeln. Expressen misslyckades monumentalt med sin smutskastningskampanj inför valet och tror nu att de ska få ytterligare en chans att styra folket till att rösta ”rätt”.

PrintFriendly Share/BookmarkUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: