Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 3 september 2010

Ersättning för ensamkommande barn dröjer

Migrationsverket har en skuld på 67,6 miljoner kronor till de tio Norrbottenskommunerna som tagit emot ensamkommande flyktingbarn. Nu får de ministerstöd för sina krav.

Kommunerna har ledsnat på att det statliga verket släpar efter med ersättningarna.

- Det är en fullständigt oacceptabelt situation. Det kan inte vara meningen att små inlandskommuner ska leka bank åt staten och inte blir det lättare att få kommuner att ställa upp om de som gör det har ständiga problem med att få ut ersättning. Det här tar mycket tid och energi i förvaltningarna, säger Övertorneås kommunalråd Linda Ylivainio (C) till Norrländska Socialdemokraten.

Vid ett besök i Haparanda på tisdagen lovade Migrationsminister Tobias Billström (M) bättring.

- Naturligtvis ska inte kommunerna vara bank åt staten och ligga ute med pengarna. Det här gamla systemet är byråkratiskt och tar stora resurser i anspråk, både för kommunerna som ska sammanställa underlagen och för staten som ska granska dem, säger Tobias Billström.

Migrationsministern gav besked om att han tillsatt en utredning för att göra om hela ersättningssystemet till ett schablonsystem baserat på antalet barn som kommunerna tar emot. (DN)

Kommentar:
Ännu ett skäl att inte dansa efter Tobia Billströms pipa. Att basera den kommunala budgeten på pengar från invandringsindustrin är oansvarigt.

//Elfyma+




Ursprungsartikel
Källa: Varjager's Weblog (medlem)

Inga kommentarer: