Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 14 september 2010

Chef, Migrationsverket: Flyktingar inte vana vid civilisationen

ASYLSÖKANDE Flyktingar kommer direkt från bushen och kan inte tvätta. Därför har mellan 20 och 30 procent av de allmännyttiga hyresvärdarna bara i Örebro och Värmlands län ett hyrespåslag för lägenheter där asylboende bor. Påslagen ligger på mellan sju och 13 procent. Hyrorna är godkända av Migrationsverket lokala enheter. De högre hyrorna motiveras både från hyresvärdarna och Migrationsverket lokalt med att vatten-, elförbrukning och slitage ökar. Men tilltaget är ett brott mot hyreslagen.

– Många kommer direkt från bushen. De är inte vana vid vår civilisation och vet inte hur tvättmaskiner och annat fungerar. Därför blir det ett högre slitage, säger Tolle Furegård som är chef på mottagningsenheten i Örebro.

Han säger även att det bor fler personer än normalt i lägenheterna och att de är hemma mer eftersom de flesta saknar arbete.

DO kritiserar givetvis men Tolle Furegård bekymrar sig inte särskilt mycket om det är diskriminering eller inte.

- Räknas det som diskriminering så är det väl så. Jag tycker inte det, för jag vet att det kostar mer. Många nya asylsökande är inte vana med svenska förhållanden utan kan exempelvis öppna fönstren även mitt i vintern för att inte få mögel samtidigt som elementen står på för fullt och sätter ibland på ugnen och låter den stå öppen för att värma lägenheten. Låter vi inte hyresvärden ta ut högre hyra så blir vi antingen utan lägenheter eller så får de andra hyresgästerna betala för merkostnaden, säger han.

Hem & Hyra
Metro (pdf), sid 2

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: