Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 3 september 2010

Byggnads kollektivvärvar röstare till sossarna

UPPSALA På ett synnerligen moraliskt förkastligt och sannolikt också olagligt sätt har Svenska Byggnadsarbetareförbundets avdelning i Uppland försökt att kollektivvärva röster på sossarna från byggjobbare. Det är förbundets förstagångsröstare som utsatts för en "förtidsröstningsaktivitet".

I två dagar anordnar Byggnads avdelning i Uppland en "förtidsröstningsaktivitet". Korvgrillning och tävlingar följs av en gemensam avmarsch mot postkontoret med påföljande röstning. Klädseln är enhetlig då alla bär en t-shirt med texten "Din rö(S)t räknas".

Från UNT (pappersupplagan, finns såvitt vi kan se ej på nätet):

LO-förbunden gör ingen hemlighet av att de vill byta regering, och de vill gärna att medlemmarna delar den uppfattningen. Byggnads Uppland anordnade på onsdagen en social träff för de yngre medlemmarna i fackförbundet. Målsättningen var att på kvällen få med dem till stadsbiblioteket i Uppsala för att förtidsrösta på Socialdemokraterna.

Somliga snickare och byggnadsarbetare kanske kom för att mingla, äta grillkorv och delta i spiktävlingen. Men syftet med den sociala samvaron var glasklar. När spiktävlingen var avgjord fick alla T-shirts med texten ”Din rö(S)t räknas”. Sedan gick de cirka 25 deltagarna kollektivt till valurnorna på statsbiblioteket.

Byggnads tilltag har mött massiv kritik i bland annat just UNT. På ledarbloggen idag skriver man idag:

Den tredje paragrafen i det åttonde kapitlet i vallagen (2005) är kort och mycket tydlig: ”På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val.”
När fackförbundet Byggnads låter sina medlemmar grupprösta gör man sig alltså inte bara skyldig till ett moraliskt brott mot sina egna, utan även ett lagbrott. En stor mängd byggnadsarbetare i tröjor med texten ”Din rö(S)t räknas” påverkar förstås även andra röstande i lokalen.

Valförrättarna hade all möjlighet att avbryta röstmottagandet om inte ordningen följts.

Som en liten påminnelse till Byggnads så kan PI informera om att fackföreningsmedlemmars tvångsanslutning till sossarna har avskaffats…

Just Socialdemokraterna har tidigare påkommits med valfusk, något man också åtalats för.

UNT
UNT

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: