Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 18 augusti 2010

SVT bluffade om hårdare straff

Forskarna påstår att det inte finns något stöd för hårdare straff hos svenskar, och att detta bevisas genom att man – i ett antal testade rättsfall – funnit att försökspersoner ur den svenska allmänheten valt ett lägre straffvärde än vad domstolarna sedan dömt ut.

Men i urvalet av brott har man inte använt de brott som allmänheten kräver hårdare straff för – såsom åldringsbrott eller gruppvåldtäkter. Istället har man bett allmänheten ta ställning till bland annat ekobrott och narkotikabrott – det senare ett område där Sverige redan har världens strängaste lagstiftning.

Den som odlar cannabis döms ofta till mellan 4 och 6 års fängelse för ”grovt narkotikabrott”. Samtidigt dömdes, som bekant, den palestinier som i våras slog ihjäl en kvinna på en parkeringsplats i Landskrona till 1 år och 10 månaders fängelse. Den senare brottstypen fanns inte med i kriminologernas undersökning.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

1 kommentar:

Surkärringen sa...

Alldeles precis vad jag tänkte direkt när jag hörde detta. D v s att man måste ha valt "lämpliga" brott för att få det resultat man ville ha.