Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 1 augusti 2010

Samhällets kostnader för rättegångar skenar

DOMSTOLAR Rättegångarna i svenska domstolar tenderar att bli allt längre och dyrare då antalet komplicerade mål som pågår under flera dagar ökar kraftigt. Samhällets kostnader för dessa rättegångar skenar nu. Den traditionella bilden av rättegångar som avverkas på en förmiddag är på väg att förändras.

Domstolsverker har tagit fram statistik till Dagens Nyheter som visar att förhandlingar i tingsrätten tar allt längre tid att genomföra. Mellan 2006 och 2009 ökade antalet komplicerade brottmål som tog fyra eller fler förhandlingsdagar med över 26 procent. Samtidigt minskade mängden endagarsmål under samma period, även om de förhandlingarna fortfarande är vanligast.

Förändringen mot längre rättegångar innebär stora kostnader för samhället. Enbart statens nota för försvarsadvokater uppgick förra året till över 921 miljoner kronor.

Det tär på våra resurser. Arbetsbördan och planeringen blir mycket tyngre. Det är ett allt mer ökat tryck på domstolarna, säger Barbro Thorblad, generaldirektör vid Domstolsverket.

Man tror att det är förändringen i brottslighet som kan vara svaret på varför detta sker. Förut var det oftast en ensam gärningsman som ställdes till svars, numera har det blivit vanligare att flera gärningsmän ligger bakom samma brott, något som leder till längre och mer komplexa rättegångar.

Brottsligheten har ändrat karaktär. Det är mer gängrelaterad brottslighet i dag där många är inblandade. Jag märker också att den grova brottsligheten har ökat, säger Mari Heidenborg, chefsrådman vid Solna tingsrätt.

Samtidigt har det blivit vanligare med fler aktörer som ska komma till tals vid domstolsförhandlingarna. Antalet rättegångar med målsägandebiträden ökade med nästan 18 procent mellan åren 2006 och 2009. Användningen av tolkar steg under samma period med 26 procent.




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: