Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 26 augusti 2010

Rött ljus skall vara grönt


Jimmie Åkesson har gått ut med uppgifter om ökat antal våldtäkter i valrörelsen. När man så kommenterar Åkessons uppgifter i Aktuellt säger man att han har helt fel och enbart spär på främlingsfientligheten. Därefter pratar man på Aktuellt med Jerzy Sarnecki, som åtminstone delvis ger Åkesson rätt när han kommenterar fakta, men säger att Åkesson har fel. Som slutkläm i Aktuellt så får den politiske kommentatorn Margit Silberstein (syster till Willy Silberstein) uttala sig och vräka sitt ohöljda förakt för Sverigedemokraterna. Att kalla Margit Silberstein för en seriös politisk kommentator skulle vara lika adekvat som att kalla Schyman för en balanserad politisk kommentator. Silbersteins olika anställningar i svensk media är inget annat än ett demokratiskt lågvattenmärke. 


Åkessons utspel följs upp av SvD:s "Faktakollen". Bredvid rubriken finns ett trafikljus med en röd lampa, något annat skulle väl inte vara möjligt. Vi kan tänka oss tanken att det fanns en grön lampa bredvid rubriken, det skulle skaka om hela det politiska Sverige.  


Läser man artikeln så ger den ändå Åkesson rätt på flera avgörande punkter. På frågan "har antalet våldtäkter ökat" så står det bl.a. så här.


Ja, på den här punkten har Sverigedemokraterna rätt, även om siffran de presenterar är i överkant. Mellan 1975 och 2008 ökade antalet anmälningar med 610 procent enligt Brå. 


Det talas också mycket om att vi i vårt land har ändrat definitionen på våldtäkt, samt att vi har satt ribban lägre för rubriceringen "våldtäkt". Det ligger säkert något i det men tendenserna finns där likafullt. Man har dessutom delvis saboterat möjligheterna till historiska och internationella jämförelser genom att mixtra med brottsrubriceringarna. I det annars så feministiska Sverige vill man plötsligt tona ner "mäns våld mot kvinnor". Det gäller att hänga med i svängarna. På frågan "är invandrare överrepresenterade i statistiken" så står det bl.a. så här.


Att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken är dock inget nytt – det har även Brå konstaterat tidigare. Enligt deras forskning är det fem gånger vanligare att en person född utomlands misstänks för våldtäkt än att en person född i Sverige gör det.

Överrepresentationen försvinner heller inte när myndigheten gör en så kallad standardisering, vilket betyder att man "likställer" grupperna när det gäller kön, ålder, utbildning och förvärvsinkomst. Även då är personer födda utomlands överrepresenterade i statistiken, men överrisken minskar.


Att redaktionen var tvungen att sätta ett "rött ljus" bredvid rubriken förstår man. Inget annat parti hade dock fått denna färg på trafikljuset med så många bekräftade fakta. Redaktionen har förmodligen vridit sina händer i ångest innan de insåg att de helt enkelt måste sätta det röda ljuset, fast alla som läser artikeln måste reagera över detta färgval. 

Länk SvDUrsprungsartikel
Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: