Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 7 augusti 2010

Påhittig yngling adopterade sig till ett PUT

Danial Raffik Hamaamen, enligt uppgift född i april 1994, har på ett påhittigt sätt lyckats skaffa sig permanent uppehållstillstånd i Sverige. Danial uppger i migrationsdomstolens dom som är förkunnad den 31 maj 2010 att han levt med sina adoptivföräldrar i drygt ett halvår, vilket innebär att han var mer än 17 och ett halvt år gammal när han adopterades. Danial kräver permanent uppehållstillstånd i Sverige på anknytning till sina adoptivföräldrar. Det som med all sannolikhet skulle kunna fastställa hans ålder är en utredning om åldersbestämning men Migrationsverket har underlåtit att göra en sådan.

Den asylsökande anser att tingsrättens adoptionsbeslut ska respekteras. Hans uppgift om åldern har tagits upp i adoptionsförfarandet och av domstolen ansetts korrekt. Livet utan adoptivföräldrarna och syskonen skulle vara mycket svårt. Han säger att han varit med om svåra upplevelser i hemlandet. Han har förlorat sina biologiska föräldrar.

Migrationsverket beslutade utvisa Danial bl.a på grund av att han inte styrkt sin identitet eller gjort sannolikt att han verkligen är minderårig.

Migrationsdomstolen skriver att:

Genom adoptionen måste klaganden anses ha fått en särskild anknytning till Sverige. Han är en ung person vars biologiska föräldrar är döda. Härtill kommer att domstolen anser att Migrationsverket borde ha beviljat klaganden uppehållstillstånd enligt reglerna om adoption av barn. Mot denna bakgrund måste hans situation anses som både udda och ömmande. Synnerliga skäl föreligger därmed. Han ska därför beviljas permanent uppehållstillstånd.

Genom att lyckas få en tingsrätt att godkänna en adoption av honom (vilken tingsrätt framgår ej ur migrationsdomstolens handlingar) trots att han vid tillfället var åtminstone 17 år gammal har Danial alltså hittat ett sätt att sidsteppa Migrationsverket och skaffa sig permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Läs domen:UM 16774-10



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: