Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 17 augusti 2010

Mackägare hjälte satte dit rumänsk zigenarliga efter brutala åldringsrån

NORGE I den gångna veckan har två brutala åldringsrån skett i norska småstäder. Därutöver har minst två åldringar till blivit bestulna på sina bankkort. Nu är zigenarligan från Rumänien fast tack vare en alert mackägare.

Det första åldringsrånet skedde i måndags i byn Follo. En 84-årig dam fick besök av en eller flera gärningsmän som vände upp och ned på hennes hem. De stal plånbok, klocka, mobiltelefon mm. När hon blev funnen var damen misshandlad och blodig och minns väldigt lite. Men en granne hade sett en mörkblå BMW med tonade rutor och utlandsregistrerade skyltar. I bilen satt tre till fyra män.

I onsdag överfölls ett äldre äkta par av tre män i sitt hem i Asker. Paret blev slagna i ansiktet och huvudet. Sedan stals bland annat mannens bankkort. Männen hade lurat sig in genom att vilja ha vatten till bilens kylare. När kvinnan, 78 år, öppnade gav de sig på henne. Hennes make, 83 år, försökte då beskydda henne men slogs själv till marken med flera skador i ansiktet som följd.

I fredagseftermiddag fick en dam i Kodal i Vestfold besök där man frågade efter vatten. Man försvann sedan med hennes bankkort.

Redan vid första överfallet slog polisen storlarm och satte in sin specialkommission, Operasjon Grenseløs, som syftar till att knäcka utländska omkringsresande rånarligor.

Strax efter rånet hos damen kom det avgörande tipset. Vid 17-tiden i fredags klev fem rumänska zigenare, fyra män och en kvinna, in på en Shellmack i Kodal i Vestfold. De tog några baugetter och medan fyra av dem lämnade macken försökte den femte betala med ett bankkort. Men koden fungerade inte alls. Mannen sa då att man skulle fråga frun/kvinnan i bilen efter rätt kod. Istället flydde de fältet. Mackägaren tänkte första strunta i det men övertalades av sin hustru att ringa polisen. Han gav dem även reg.numret, vilket var italienregistrerade skyltar. Bilen var en mörkblå BMW med tonade rutor.

Polisen blev överlyckliga då samma reg.nr och bil stämde in på ett av de övriga åldringsrånen. Jakten var igång.

Man skuggade bilen och en stund senare var samtliga gripna. Strax innan när polisen troligen drog igång sina blåljus slängde man ut en plånbok med bankkort i. Den visade sig tillhöra en åldring i Vestfold.

Nu sitter samtliga fem rumänska medborgare (läs zigenare) anhållna och häktas inom kort för minst fyra åldringsrån varav två är grova. Man har även indikationer på att de slagit till mot fler åldringar den senaste tiden på norska Østlandet.

Vad gäller mackägaren kan inte polisen tacka nog. Man öser beröm över hans insats.

VG

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: