Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 19 augusti 2010

Invandringskritik bannlyst i Expressens valstuga

Idag slår tidningen Expressens valstuga upp dörrarna på Sergels torg i Stockholm. Valstugan ska enligt utsago vara ”en sorts demokratihus där Expressen samlar fakta om partierna och där vi ger kandidaterna en möjlighet att presentera sig”. Valstugan kommer dock bara vara öppen för riksdagspartierna samt Piratpartiet och Feministiskt Initiativ.

Thomas Mattsson, chefredaktör, informerar om varför inte fler partier är tillåtna:

- Men i en demokrati har man rätt att göra sina val, och Expressens val är att inte låta Sverigedemokraterna (SD) och Nationaldemokraterna (ND) sprida sin propaganda i Expressens valstuga.

Ett annat skäl för utestängningen är Dawit Isaak.

Det valet kan man förstås diskutera och kritisera, Expressen är ju en liberal tidning som värnar debatten.
I vår journalistik granskar vi SD och ND, och låter ibland SD – som är representerat i ett flertal fullmäktigeförsamlingar runt om i landet – redovisa sin politik och publicera debattinlägg. De förekommer, förstås, i vår nyhetsjournalistik och om partierna vill köpa reklam i Expressen ges de samma ansvariga utgivar-prövning som alla andra opinionsannonser.

Men Expressen, tidningen som grundades bland annat för att motverka nazistiska strömningar, som i decennier kämpade mot apartheid, som nu driver Dawit Isaaks sak för yttrandefriheten i Eritrea, har en idé om ett samhälle som är friare och öppnare än det som SD och ND står för. I Expressens publicistiska idé kan man bland annat läsa:

"Vi bekämpar alla idéer som försöker krympa människan och hennes möjligheter – kvinnoförakt, klassförakt, främlingsfientlighet, fördomsfullhet."

Därför är inte SD och ND inbjudna till valstugan.Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: