Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 29 augusti 2010

Gråtande afrikan döms för trefaldig våldtäkt mot kvinna

Dom från Svea Hovrätt – 2010-08-24

En kvinna har under den aktuella kvällen varit ute med sina vänner. Hon hade druckit 5-6 glas vin under kvällen och kände sig påverkad. Det var fredag och hon hade tidigare under dagen skrivit en tenta. Klockan var runt två på natten när hon skulle hem. Hon tog tunnelbanan från Skanstull till Skärmarbrink, vilket är två stationer och tar ungefär fem minuter. I tunnelvagnen, mittemot henne, sitter en man och gråter.

Kvinna säger att hon vid den här tiden mådde hon inte så bra och var väldigt nedstämd och ledsen samt sov dåligt. Hennes pappa hade gått bort och hon hade precis separerat efter ett längre förhållande. Hon visste därför hur det kändes att vara så ledsen och hon tyckte synd om mannen i tunnelbanan, kände för honom och frågade därför hur han mådde. Han verkade uppriktigt ledsen. Han sade att han inte ville vara ensam. De började därmed prata med varandra. När hon klev av tunnelbanan vid Skärmarbrink klev även han av, utan att hon bad om det, och de fortsatte att prata ganska länge vid tunnelbanestationen. Han var fortfarande väldigt ledsen och fortsatte gråta och berättade om hur illa behandlad han hade blivit i en klubb tidigare under kvällen.

Kvinnan kände empati för honom och bestämde sig för att han kunde följa med henne hem för att få prata av sig. Dumt nog trodde hon inte att en man som grät så hjärtskärande kunde vara så farlig. På väg till lägenheten tror hon att han sade att han hette Nellie eller något liknande. Hon frågade var han kom ifrån men han svarade inte. Vad som hände sen i kvinnans hem är at hon blev våldtagen ett flertal gånger av mannen.

Mannen blev åtalad för att under natten den 22 november 2008 i Johanneshov, Stockholm,genom misshandel eller våld samt genom hot om våld tvingat målsäganden till samlag.

Södertörns tingsrätt dömde mannen till 3 års fängelse samt att betala skadestånd på 163 000kr. Domen blev överklagad till Svea Hovrätt som bifaller tingsrättsdomen men ändrar det skadestånd som mannen ska betala till målsäganden som bestäms till 113 200 kr.

  • Edsom Pascoal -1979-06-76-5156 och medborgare i Angola döms till 3 års fängelse samt utvisning tom 2017-06-24.

Åtalet:

Gärningen har gått till så att Pascoal har dragit ner sina byxor och greppat tag runt målsägandens hals och tryckt ner henne på sängen där han tagit av målsäganden kläderna på underkroppen. I syfte att värja sig mot Pascoal, har målsäganden försökt att göra motstånd genom att slå och sparka på honom, varvid Pascoal har fällt yttranden med innebörd att hon skall sluta göra motstånd annars kan han bli galen och då kan han döda henne. Därefter har Pascoal tagit på målsägandens bröst och särat på hennes ben, varefter han har fort in ett eller flera fingrar i hennes vagina varefter han fört in sin penis i hennes vagina och fullbordat ett samlag, som avslutats med att han fått utlösning. Under våldtäkten har målsäganden flera gånger sagt till Pascoal att han våldtar henne i syfte att få honom att avsluta gärningen.

Samma natt, inom en timme efter den första våldtäkten, har Pascoal på nytt våldtagit målsäganden genom att hålla fast henne samtidigt som han tilltvingat sig ett  vaginalt samlag, varvid målsäganden har gråtit och försökt att göra motstånd genom att försöka ta sig loss från honom.

Under morgonen samma dygn har Pascoal på nytt våldtagit målsäganden genom att hålla fast henne samtidigt som han tilltvingat sig ett vaginalt samlag, varvid målsäganden har försökt att göra motstånd genom att försöka ta sig loss från honom.


Tidigare kriminalitet

Edsom Pascoal är förekommer under ett avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes den 23 oktober 2006 av Göta hovrätt for misshandel vid tre tillfällen, grov misshandel vid två tillfallen, olaga hot vid sju tillfallen och skadegörelse till fängelse två år. Han frigavs villkorligt från vidare verkställighet av fängelsestraffet den 3 december 2007 med en återstående strafftid om åtta månader. Prövotiden utgick den 3 december 2008. Edson Pascoal ska nu dömas för upprepade våldtäkter mot målsägande A begångna under en och samma natt. Straffvärdet för den samlade brottsligheten uppgår till fängelse tre år. Med anledning av Edson Pascoals ringa anknytning till Sverige kan han inte anses lida sådant men av att han utvisas att det ska beaktas vid straffmätningen. Fängelsestraffets längd ska således bestämmas till fängelse tre år.

Utvisning
Av inhämtad utredning från Migrationsverket framgår att Edson Pascoal ansökte om asyl den 22 juni 2006. Vidare framgår att Migrationsverket fattade beslut den 25 augusti 2008 om att avslå Edson Pascoals ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd, ansökan cm flyktingförklariag och resedokument samt beslutade om utvisning med stöd av 8 kap. 7 § utlänningslagen (2005:716). Beslutet vann laga kraft den 24 oktober 2008. Den 24 februari 2009 överlämnades ärende om verkställighet av utvisning till polismyndigheten i Gävleborgs län då Edson Pascoal höll sig undan. Vidare framgår att det den 22 januari 2010 inkom en förfrågan från myndigheterna i Schweiz med begäran om att Sverige skulle återta Edson Pascoal, vilket Sverige accepterade. Edson Pascoal återkom till Sverige den 20 maj 2010

Källor:

  • Södertörns tingsrätt B 3744-10
  • Svea Hovrätt B 6044-10Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: