Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 20 augusti 2010

Frankrike skärper tonen mot kriminella zigenare

Tusentals zigenare har sökt sig till Frankrike från Östeuropa under de senaste åren, de har ockuperat mark och upprättat olagliga bosättningar på flera håll i landet. Under förra året utvisades inte mindre än 10’000 zigenare från Frankrike.

- Om de skickar hem mig, kommer jag bara tillbaka. Cristian Boti är en rumänsk zigenare som bott olagligt i Frankrike sedan 2003. Han lever på att samla och sälja metallskrot och har blivit vräkt från olika olagliga zigenarbosättningar inte mindre än ett dussintal gånger.

President Nicolas Sarkozy’s högerregering har beslutat sig för att sätta hårt mot zigenarna. Zigenarbosättningarna anses av regeringen ha kopplingar till brottslig verksamhet och den 28:e juli i år deklarerade Sarkozy att bosättningarna systematiskt skulle utrymmas.

Kritiker drar paralleller till förföljelsen av minoriteter under Andra Världskriget. Center-högerpolitikern Jean-Pierre Grand har talat om ”rafles”, en fransk term som förknippas med massarresteringar av judar och zigenare under nazi-ockupationen. Men anklagelserna tillbakavisas från regeringshåll.

- Frankrike kan inte bara låta folk ockupera mark illegalt, menar den franske immigrationsminister Eric Besson. Även han är kritisk till att vissa försöker dra paralleller till Andra Världskriget.

Fransk polis undersöker en olaglig zigenarbosättning i närheten av Lille.
Fransk polis undersöker en olaglig zigenarbosättning i närheten av Lille.

Under förra veckan slog fransk polis till mot zigenare som ockuperat mark och upprättat en bosättning stor som ett mindre samhälle. Totalt är nu 700 zigenare inhysta i en idrottshall i väntan på att utvisas tillbaka till Rumänien. Det är den kommunist-ledda kommunledningen i Choisy-le-Roi som erbjudit zigenarna att få bo i den lokala idrottshallen. Men det är bara en tillfällig lösning.

- En annan lösning måste hittas innan månaden är slut, tydliggör man.

De zigenare som flyttar hem frivilligt får 300 euro per vuxen och 100 euro per barn i bidrag från franska staten. Människorättsaktivister menar att situationen är absurd då många zigenare helt enkelt återvänder till Frankrike efter att ha blivit utvisade. Rumänien och Bulgarien är båda medlemmar i EU, därför kan deras medborgare resa in i Frankrike utan visumkrav. Däremot måste de ansöka om arbets- eller uppehållstillstånd om de vill bosätta sig i landet permanent.

Nyheten kommer ifrån Associated Press (AP)Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: