Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 9 augusti 2010

FP-politiker: Björklund kan tvingas avgå

VALET 2010 Nu får Folkpartiledaren Jan Björklund kritik från det egna partiet, efter sitt utspel om burqaförbud i skolan. Björklund gräver sin egen grav och kan tvingas avgå, varnar Mikael Trolin, riksdagskandidat för FP och ordförande för Liberal Mångfald Stockholm.

Igår, dagen efter att Sverigedemokraterna fått rekordsiffror i United Minds/Aftonbladets senaste opinionsmätning, kom Jan Björklund med ett utspel om att heltäckande islamiska slöjor ska förbjudas i skolan för både lärare och elever. Men Mikael Trolin, ordförande i Liberal mångfald Stockholm och riksdagskandidat för Folkpartiet, menar att förslaget går på tvärs med det egna partiet och säger i en intervju till Nyheter24:

– Björklund är en av tre folkpartister som har lyft fram högerpolitiken och kravliberalismen, de andra var Johan Jakobsson och Lars Leijonborg. De fick gå som direkt följd av nederlaget i valet, och spionskandalen. Men de två grejerna är två sidor av samma mynt – den hårda framtoningen.

Han anser även att Björklund är en belastning för partiet.

– Under Almedalsveckan visade det sig att 25 procent kunde tänka sig att rösta på Folkpartiet, men att de såg Björklund som ett problem. Och jag tror att det är just Björklunds hårda framtoning som är problemet.

Förslaget legitimerar SD:s politik

Trolin tror även Björklunds utspel är en direkt reaktion på att Sverigedemokraterna fick hela 6,5 procent samt en vågmästarroll i senaste opinionsmätningen från United Minds och att det riskerar att stärka SD.

– Jag är rädd för att det har det, sammantaget med framgångarna som liknande diskussioner har haft i Danmark, Holland och Frankrike. Men man skjuter sig själv i foten. Som Jimmie Åkesson själv säger – kanske det enda jag håller med honom om – varför kopiera originalet?

– Det enda som sker när ens retorik ligger nära sverigedemokraternas är att man legitimerar deras politik. Och den stora faran är inte om fyra, sju eller tio procent röstar på ett främlingsfientligt parti. Det är när de etablerade partierna närmar sig sverigedemokraterna som man är illa ute. Då har de ju fått igenom sin agenda.

Philip Wendahl ger Björklund stöd i frågan

En som däremot håller med Björklund är Philip Wendahl, förbundssekreterare i Liberal mångfalds centralorganisation, som skrivit flera islamkritiska debattartiklar, vilka vi på PI uppmärksammat. Det blev även rabalder för ett tag sedan kring ett fotografi från Almedalsveckan som lades upp på Wendahls Facebook-sida, på vilket han syntes sampråka med Jimmie Åkesson under festligare former på en av Visbys restauranger.

Till Nyheter24 säger Wendahl att Liberal mångfald sedan länge förespråkat striktare regler för heltäckande slöjor. På sin blogg skriver han:

Den heltäckande slöjan är för somliga ett mobilt fängelse vari kvinnan avhumaniseras och reduceras till mannens egendom. Den nedvärderar den heterosexuella mannens förmåga att behärska sin sexualitet och den är den rätta klädseln för kvinnliga islamister som vill påtvinga sin förvridna människosyn på samhället i stort. Självklart har den ingen plats i kunskapsskolan.

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: