Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 9 augusti 2010

Bedrägerihärva med assistansersättning växer

BEDRÄGERIER Den bedrägerihärva med assistansersättningar som Försäkringskassan utsatts för och som i samtliga fall verkar ha initierats av VD:n för Sofi Assistans Sverige verkan nu kunna komma att bli ett av dom största bedrägeriärendena någonsin som riktats mot Försäkringskassan.

Nya uppgifter gör gällande att företaget kan ha svindlat till sig hisnande 75 miljoner kronor på att låta icke-handikappade spela så sjuka så dom haft behov av dygnet runt-assistans. Assistansföretagets iscensättande av bedrägerierna ansåg åklagaren i ett av ”kaninmans”-fallen ha imamen i Halmstads källarmoské, Lami Ahmed Sofi Kerim, som upphovsman. Hans två söner dömdes också till fängelsestraff i samband med att "kaninmannen II" dömdes. Som ansvarig för företaget står idag Ahmed Sofi Kerim.

Totalt tittar polisen på tolv brukare som alla är kopplade till assistansföretaget och har haft anställda personliga assistenter knutna till sig. De finns bland annat i Bjuv, Karlshamn, Västervik och Jönköping. Samtliga är utländska medborgare, företrädelsevis irakiska ”flyktingar”.

Vi har klara bevis och kommer att utreda ett flertal fall. Det rör sig om samma tillvägagångssätt i samtliga fall. Man har haft föräldrar, andra familjemedlemmar och vänner som anställda. De har skrivit upp arbetstider och kvitterat ut pengar, säger Karl-Arne Ockell, biträdande chef på utredningsroteln hos Hallandspolisen.

Assistansföretaget har administrerat löner och kvitton, som gett åtskilliga inkomster för många runt varje brukare. En familj med tre påstått handikappade barn ska ha fått ut en halv miljon kronor i månaden. I ett annat fall har ett par kvitterat ut 220 000 kronor vardera per år för skötsel av en cp-skadad man, fast den hjälpande mannen samma tider jobbade på en pizzeria.

De har aldrig ens träffat mannen men fått ihop årsinkomster för sjukpenning, a-kassa och pension, säger Ockell.

Expressen

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: