Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 20 augusti 2010

EU skärper regler mot illegala invandrare

ILLEGALA Arbetet inom EU för att skapa gemensamma regler för hur bland annat illegala invandrare skall hanteras av de olika medlemsstaterna verkar nu gå mot framgång. I det så kallade Stockholmsprogrammet bereds vägen för fler gemensamma deportationer med chartrade flygplan. Hittills i år har gränsmyndigheten Frontex samordnat 27 flighter från medlemsländerna.

När Sverige i juni iår avvisade irakier på ett flyg som chartrats tillsammans med Storbritannien, Holland och Norge, möttes det av stark kritik från bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR. Mindre uppmärksamhet riktades mot det faktum att avvisningen samordnades av EU:s nya gränsmyndighet. Även gammelmedia hakade på med hysteriska rubriker om ”massavvisning”.

Bara i år har 27 flygningar med sammanlagt 1338 personer ombord koordinerats och delfinansierats av Frontex. Det är det högsta antalet hittills sedan myndigheten startade sitt arbete 2005. Sverige har hittills ansvarat för sex av flygningarna. Förutom till Irak har flygningar gått till Mongoliet och Burundi. Dessutom har Sverige ingått i ytterligare tio operationer.

Ökningen ligger helt i linje med målen för EU:s asyl- och gränspolitik. När EU:s regeringschefer träffades i Stockholm i höstas efterlyste de för första gången gemensamma deportationsflygningar finansierade och utförda av Frontex. Innan mötet hade Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Italiens Silvio Berlusconi skickat ett brev till EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt. Där krävde de hårdare tag mot illegal invandring genom ett starkare Frontex och reguljära deportationsflygningar.

SvD

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: