Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 4 augusti 2010

Busstur sätter invandrare i arbete

INRIKES. Den småländska orten Värnamo har lyckats bättre än andra städer och orter på att få invandrare att arbeta. Nu avslöjar kommunchef Mats Hoppe hemligheten – de nyanlända invandrarna bjuds bland annat på en busstur, så att de kan få se kommunens olika delar.

Värnamo har hyllats hårt i pressen sedan det visade sig att orten är bäst i Sverige på att sysselsätta invandrare.

”Vi är jättestolta att vi lyckats så bra. Vi är också stolta över att inkomstskillnanderna mellan utrikes och inrikes födda är de minsta i landet”, säger kommunchefen Mats Hoppe till metrojobb.se.

I en undersökning gjord av Statistiska Centralbyrån rankas Värnamo högst, då man lyckats med bravaden att sätta hela 7 av 10 utlandsfödda i arbete. Hoppe förklarar hur man lyckats med det till synes omöjliga. Det viktigaste är att invandrarna känner sig välkomna, menar han. Välkommen-känslan infinner sig i och med fika, busstur och praktik.

Hoppe berättar om bussturen: ”Flera gånger om året tar vi till exempel med nyanlända på en busstur där de får se kommunens olika delar, presenteras för kommunens ordförande och bjuds på riktigt fika.”.

Succén man upplever visar dock på ett stort misslyckande. Invandrare är enligt politiker Sveriges räddning. Trots det lyckas man bara på ett ställe i landet att sysselsätta 70 procent av dem. Det betyder 30 procents arbetslöshet.

Liknande siffror för svenskar är i dagsläget helt otänkbara, men när dubbla måttstockar används kan allt vändas till en fenomenal bragd.

RA.Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: