Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 8 augusti 2010

Att förblinda med statistik Klara Hradilova Selin (Brå)

Under sitt sommartal i Sölvesborg idag lovade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet inför valet kommer att storsatsa på att belysa den svenska våldtäktsproblematiken. Åkesson hänvisar till Brå-statistik som visar en kraftig överrepresentation för utlandsfödda gärningsmän vid våldtäkter.

I TT:s referat av Åkessons tal intervjuas en Brå-utredare vid namn Klara Hradilova Selin. Så här skriver TT:

Men att antalet anmälningar har ökat behöver inte betyda att det faktiskt sker fler våldtäkter än tidigare, enligt Brås utredare Klara Hradilova Selin. Och även om personer med invandrarbakgrund oftare misstänks för brottet spelar faktorer som social bakgrund, inkomst och utbildning större roll än nationalitet.
– Dessutom finns forskning som visar att många felaktigt pekar ut invandrare som misstänkta. De har en bild av att brottslingar ska vara mörkhåriga eller ha en viss härkomst, säger hon.

Det stora problemet med Hradilova Selins uttalande är att att det helt enkelt inte stämmer. Brå har sedan länge gått som katten runt het gröt när det kommer till den kraftiga överrepresentationen bland vissa etniska grupper i brottsstatistiken. När Brå gjorde ett av extremt få undantag och faktiskt undersökte invandrares relation till brottslighet i rapporten ”Brott bland svenskar och invandrare” år 2005, visade det sig tvärtom att sanningen är den rakt motsatta. Den kraftiga överrepresentationen av vissa invandrargrupper vid grov brottslighet kvarstod oavsett socioekonomisk status.

Denna allmänna överrepresentation gäller oavsett socioekonomisk status, det vill säga att överrepresentationen består praktiskt taget oförändrad när man jämför exempelvis förvärvsarbete och yrkesgruppstillhörighet i Sverige, samma sak gäller efter kontroll av kön, ålder och bostadsort.

Så skrev den numera landsflyktige folkpartisten Mauricio Rojas den gången .

Intressant nog är det knappast första gången som Klara Hradilova Selin bereds utrymme som expertkommentator i media. Hon har tidigare förklarat den kraftigt ökande våldtäktsstatistiken med att anmälningsbenägenheten har ökat (och att det alltså är positivt att våldtäktsstatistiken stiger) – samt att det begås många våldtäkter i Sverige på grund av vår höga alkoholkonsumtion.

Det verkar som om Klara Hradilova Selin dyker upp som gubben i lådan, som en förslagen Baghdad Bob, så fort Sverigedemokraterna gjort ett ”problematiskt” uttalande om invandrarbrottslighet. Men vad kan hon ha för anledning att ljuga?

En snabb googling på hennes namn ger vid handen att Hradilova Selin på sin Facebooksida är ett fan av såväl gruppen ”Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack” som gruppens skapare, vänsterpartisten Zana Hussan.

Det är svårt att låta bli att dra slutsatsen att hennes privata politiska övertygelser helt enkelt driver henne att ”frisera” statistiken på ett sätt som misskrediterar Sverigedemokraternas uttalanden.

Att en så uppenbart tendentiös person är anställd på en myndighet som har den vitala uppgiften att förebygga brottslighet – och att hon dessutom ständigt bjuds in som ”expert” av mainstreammedia i just de frågor som hon uppenbarligen ljuger om – är inte bara en skandal. Det ger dessutom en fingervisning om hur otroligt lågt den svenska överheten har sjunkit i sin fanatiska strävan att på alla sätt och vis mörklägga invandringspolitikens avigsidor.

Är det inte en tillräcklig varningsklocka att Sverige toppar den internationella våldtäktsstatistiken? Hur många tusen svenska kvinnor är värda att offra innan det är dags att tala klarspråk om problematiken?Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

1 kommentar:

K sa...

[...] SD:s genomgång av våldtäktsdomar har fått etablissemanget att yla högre än vanligt. Framförallt ger man vänsterextremisten Klara Hradilova Selin anställd på BRÅ ges andäktigt utrymme att förklara hur SD har fel.[...]

http://allraunderdanigast.blogspot.com/2010/08/kattarbalet-nasta-for-haxan-sd.html