Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 31 maj 2010

Muslimer kräver censurering av världsklassiker

AVDELNINGEN IDIOTI. En grupp egyptiska muslimska advokater kräver att sex och erotik rensas bort från nyutgåvan av  "Tusen och en natt" och att bokens utgivare döms till fängelsestraff.

En ny utgåva av berättelserna om Ali Baba och de fyrtio rövarna, Aladdin och Sinbad Sjöfararen är enligt en grupp egyptiska advokater fylld av pornografiska anekdoter och fula ord. Nu har de gått till domstol för att få bort cirka 40 av bokens 750 sidor.

– Det är chockerande läsning som kränker och hånar religionen. Den väcker sexuella fantasier och uppmanar till synd och otukt, säger Aian Eman el-Hakim, en av de nio advokaterna bakom stämningen.

Gruppen, som kallar sig Advokater utan länkar, har stämt fem utgivare för att ha brutit mot paragraf 178 i den egyptiska brottsbalken som handlar om skymfande av den offentliga anständigheten och kan ge upp till två års fängelse.

Utgivarna av "Tusen och en natt" blir knappast fällda. Och första upplagan tog slut på ett par timmar. En ny utkom i förra veckan och sålde slut i ett nafs.

SDS



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: