Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 31 maj 2010

Invandrarnas lojalitet med Sverige

-

I morse kunde man i tidningarna läsa om att regeringen vill ge invandrare som jobbar i Sverige rätt att ta med sig a-kassan och andra förmåner till hemlandet om de återvänder dit. Eller så kan de för all del ta med förmånerna till ett tredje land om de skulle föredra det. Något som givetvis öppnar för ett gigantiskt bidragsfusk, men som väl ändå inte är helt ologiskt. "Vårt socialförsäkringssystem bygger på tanken om permanent migration. Du ska flytta från punkt A till punkt B och sedan ska du vara kvar på punkt B resten av ditt liv. Men när terrängen inte längre stämmer med kartan är det kanske dags att börja rita om kartan", förklarar migrationsminister Billström.

Det får mig att tänka på ett argument Nyamko Sabuni förde fram i en debattartikel förra året: "Även om vi kommer från skilda bakgrunder har vi en framtid som är gemensam. Det är så vi bygger ett Sverige på mångfaldens grund som håller ihop." Detta motsägs nu alltså av ministerkollegan Billström, och jag är övertygad om att denne står för den korrekta bedömningen.

Egentligen är det självklart. Har en person en gång lämnat sitt hemland i hopp om ett bättre liv på annat håll är det knappast otroligt att den personen kommer att lämna även sitt nya land ifall det upplevs gynnsamt att göra så. Antingen för att personen helt enkelt bedömer sig ha bättre möjligheter på en viss annan plats, eller så för att det nya landet inte längre klarar av att uppfylla förväntningarna. Skulle Sverige hamna i en riktigt djup kris liknande den grekiska, med stora nedskärningar i välfärdssystemet som följd, kan man alltså anta att en betydande del av invandrarna skulle lämna landet likt råttorna lämnar det sjunkande skeppet istället för att solidariskt dela bördan av återuppbyggnaden. Den sorts solidaritet som behövs inom en nation i tider av allvarlig kris kan man bara förvänta sig från de som i djupet av sina hjärtan identifierar sig med denna nation. De som har rötter vilka sträcker sig betydligt längre bakåt i tiden än en handfull år.

Att invandrarna inte blir lojala svenskar bara för att de flyttat hit visade sig förresten vid kvällens fotbollslandskamp i Stockholm. Trots att det svenska landslaget spelade mot Bosnien på sin egen nationalarena utgjorde de bosniska supportrarna ungefär halva publiken. SvD berättar att "svenskarna blev utbuade under spelarpresentationen" men reflekterar inte över att det till största delen var andra "svenskar" som stod för detta buande...

-

Ursprungsartikel
Källa: Kulturkrig (importerat inlägg)

Inga kommentarer: