Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 31 maj 2010

Mångfald berikar Sverige, tycker Norrans ledare

Först lite info: Ledaren av Magnus Krantz i Norran hänvisar bland annat till Göteborgsbaserade SOM-institutet färska rapport där svenskarna sägs vara mycket mer positiva till invandringen/flyktingar.

Då ska man ha följande klart för sig: SOM-institutet har 6000 fasta respondenter till sina olika enkäter. Marie Demker, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, som omnämns har en nära relation till SOM. Hon har även nyligen beställt en rapport om främlingsfientlighet bekostad av hennes tilldelade budget. Hon är vänsterpartist och tidigare aktiv i partiet. Demker har även föreslagit att Sveriges nationaldag ska avskaffas. Hon är gift med Ulf Bjereld, även han professor i samma ämne. Bjereld var under några år medlem av Kommunistiska partiet marxist-leninisterna men återvände till socialdemokratin i mitten av 1980-talet. Han är kyrkopolitiskt aktiv och sitter i förbundsstyrelsen för Sveriges kristna socialdemokraters förbund – Broderskapsrörelsen, som i sin tur står radikala muslimska föreningar nära.

Demker är således inte objektiv. I övrigt har SD i de två senaste opinionsundersökningar för maj månad hamnat ovanför riksdagsspärren. United Minds och Novus mätningar har visat att partiet kan få en vågmästarroll efter det kommande valet.

Ledaren

Främlingsfientliga partier och populistiska rörelser med udden riktad mot invandrare gör sig påminda på många håll i Europa. Så även i Sverige. Men intolerans och enfald går att pressa tillbaka, så länge de etablerade partierna inte blir för angelägna att försöka ta udden av dem genom att börja dansa efter deras pipa.

I den senaste väljaropinionsmätningen från Skop tappar Sverigedemokraterna från 5,0 till 2,9 procent i en statistisk säkerställd nedgång. Samtidigt visar en undersökning av Demoskop som Helsingborgs Dagblad/Landskrona-Posten låtit göra att partiet backar i sitt starkaste fäste, Landskrona. I förra valet fick de 22 procent av rösterna i kommunfullmäktige. Nu ligger de i undersökningen på 15 procent lokalt och ungefär fem procent i riksdagsvalet.

Det är alltjämt möjligt att Sverigedemokraterna kommer att ta plats i riksdagen i höst, men i takt med att de etablerade partierna formerar sig i valuppställnignar och driver välkända och väljarnära frågor kommer de främlingsfientliga att få allt svårare att vinna gehör för sin extrema agenda.

Det är inte bara de dagsaktuella noteringarna i opinionen som talar till Sverigedemokraternas nackdel. I en färsk undersökning gjord av SOM-institutet visas svart på vitt att inställningen till flyktingar och invandrare blivit mer positiv under de senaste tjugo åren. Aldrig tidigare i SOM-undersökningarna har svenskarnas attityder till invandrare varit så accepterande som nu, menar statsvetarprofessorn Marie Demker som studerat detta genom att ställa toleransfrågor upprepade gånger sedan 1993.

1993 ställde sig var fjärde svensk negativ till att få en invandrare från en annan del av världen ingift i familjen. I fjol var den andelen nere i tolv procent. Det visar att Sverige har blivit ett mer tolerant samhälle. Föreställningar om att de som kommer utifrån hotar inhemska värden av olika slag ter sig allt mer fjärran från den vardag som människor lever i.

Det saknas inte utmaningar. Många nyanlända har problem att få fotfäste på arbetsmarknaden. Diskriminering av invandrare är en realitet. Befogad kritik av islamism tenderar ofta att spilla över på gruppen muslimer och fördumma debatten. Men det är utmaningar som går att tackla. Fler och fler inser att mångfald berikar samhället både mänskligt och krasst ekonomiskt.

I dag är många kommuner beroende av att locka till sig människor från andra länder för att inte krympa befolkningsmässigt. På sikt kommer samma demografiska trend att göra att Sverige som land behöver bli mer attraktivt för invandrare att slå sig ner i. Det är samma utmaning som finns i hela Europa. En tolerant och välkomnande inställning till människor från andra delar av världen är då en viktig tillgång i den allt skarpare globala konkurrensen.

Norran, Magnus Krantz



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: