Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 31 maj 2010

Grundlagsändring hotar islamisera Turkiet

TURKIET. I ett förslag till ändringar av den turkiska grundlagen vill regeringspartiet AKP nu bl a försöka ändra proceduren för att utse domare. Det kan låta trivialt, men anledningen till det är att det turkiska rättsväsendet domineras av krafter som är mycket kritiskt inställda till den proislamiska AKP-regeringen, och som flera gånger har stoppat regeringsinitiativ.

Förutom dessa ändringar vill man stoppa möjligheten att förbjuda politiska partier, en taktik inte sällan nyttjad mot partier som Turkiets sekulära och konservativa krafter ogillar. AKP var själva ytterst nära (en röst) att råka ut för det 2008. En annan del av förslaget innebär att dom militärer som i en statskupp 1980 tog makten för att rädda det turkiska sekulära statsskicket och som därefter gav sig själva immunitet nu skall kunna ställas inför rätta. Den grundlag som idag gäller bygger till stora delar på överenskommelser efter den statskuppen.

Regeringspartiet har en stor majoritet i parlamentet, dock ej tillräckligt stor för att driva igenom grundlagsändringarna själva. Många oppositionspartier fruktar att lagändringarna egentligen syftar till att underlätta en hemlig regeringsplan att islamisera Turkiet, och intresset att stötta regeringen är därför lågt.

Premiärminister Erdogan har därför indikerat att det kan bli aktuellt att låta en folkomröstning avgöra det hela, och då förlita sig på att den fattigare, sämre utbildade och mer islampositiva delen av befolkningen skall avgöra processen i regeringspartiets favör. Det är också hos den delen av befolkningen som AKP har sitt största stöd.

Efter att den turkiska presidenten Abdullah Gül (också AKP) den 12 maj skrev under dom förslag till förändringar som AKP föreslår är det nu bäddat för att en folkomröstning om grundlagsändringarna kommer att ske under sommaren eller i höst. Regeringens kritiker har redan tidigare utfäst sig att via domstol försöka förhindra folkomröstningen. Frågan kommer att föras till Författningsdomstolen. Oppositionen, som vill slå vakt om det moderna Turkiets sekulära statsskick, befarar att regeringen som alltså har sina rötter i politisk islamism försöker ta kontroll över hela statsapparaten.

DN
SVT



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: