Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 31 maj 2010

Förbud emot burqa och niqab

SPANIEN. Den katalanska (spanska) staden Lleida, som ligger öster om Barcelona, har ca 135 000 invånare. Staden styrs sedan länge i av det Socialdemokratiska partiet. Och de har tröttnat på muslimer med de heltäckande plaggen burqa och niqab i offentlig miljö. Nu inför man förbud mot dessa plagg.

Under ett antal år byggindustrin blomstrat i Lleida. Bostads-områden har vuxit, samtidigt som standarden har höjts på ett påtagligt sätt. Invandringen av arbetskraft – inte sällan från Afrika och Sydamerika – har accentuerat behovet av fler bostäder. För bara ett femtontal år sedan var det en relativt ovanlig syn att se till exempel afrikaner på stadens gator. Idag har Lleida en stor grupp flyktingar från den afrikanska kontinenten, där många är muslimer men arbetskraft har också kommit från övriga Europa.

Nu har kommunfullmäktige beslutat att införa förbud mot burqa och niqab på offentlig plats. Lleida är den första staden i det övervägande katolska Spanien som infört förbudet. Kommunfullmäktige i Lleida anger bland annat motivet till att det ska "säkra grundläggande rättigheter till jämställdhet."

Tidigare har Frankrike och Belgium beslutat om samma förbud vilket lett till våldsamma reaktioner och infekterade debatter i hela Europa.

Läs vidare PI

Sakta men säkert så börjar saker ändras. Det tas små steg över hela Europa att förbjuda burqan och niqab. Tygstycket är ett av många sätt att förtrycka kvinnan inom islam.Spanien har med tidigare i historien varit i konflikt med muslimer och islam. Det är sunt att man igen reagerar emot vansinnet och islams regelverk

Kvinnors Klädesnorm Enligt Koranen

Diskussion på sajten Familjeliv om slöja/burq/niqab

"För mig känns det rätt att täcka ansiktet”

Spanish town bans Burka in public buildings

Världsklassiker hotas av censur

I den muslimska världen är man extremt rädd för sex, närhet, kärlek och medmänsklighet. Att man numera skiter ner sig av skräck då man läser sagor. En grupp egyptiska muslimska advokater kräver att sex och erotik rensas bort från nyutgåvan av  "Tusen och en natt" och att bokens utgivare döms till fängelsestraff.

– Det är chockerande läsning som kränker och hånar religionen. Den väcker sexuella fantasier och uppmanar till synd och otukt, säger Aian Eman el-Hakim, en av de nio advokaterna bakom stämningen.

Enligt Gamal Eid som leder Det arabiska nätverket för Människorätt och Information, Anhri, är censurförsöket ett exempel på hur självutnämnda moralpoliser i allt högre grad missbrukar ett begrepp i sharia­lagen som kallas hisbah.

Hisbah ger envar rätt att stämma medmänniskor som i ord eller gärning agerar omoraliskt, skadligt för samhället och nedbrytande för de religiösa dygderna. Hisbah är inte en del av den egyptiska sekulära lagstifningen där bara åklagare kan väcka åtal. Ändå tas hundratals hisbahmål upp i domstol varje år.

– Det beror på att regimen har dubbel nytta av hisbah, säger Gamal Eid.

– Försöket misslyckades. Men för de islamistiska advokater och religiösa shejker som driver hisbahmål är det viktigaste att framstå som islams väktare och att bli rika och berömda, säger Gamal Eid.

– Varje gång de släpar en känd människa inför rätta får de mängder av uppmärksamhet i medierna. Det ger dem fler klienter och högre arvoden. Jag känner till fyra som blivit miljonärer och mångfaldigt fler som lever gott på det, säger han.

Utgivarna av "Tusen och en natt" blir knappast fällda. Och första upplagan tog slut på ett par timmar. En ny utkom i förra veckan och sålde slut i ett nafs.

SydSvenskan, Trelleborgsallehanda

Liknande inlägg

 • Ingen burqa eller niqab i klassrummet
 • Niqab förbjuds
 • Mera burqa…
 • Belgien bannar burqa
 • Relaterade inlägg tack vare Yet Another Related Posts Plugin.  Ursprungsartikel
  Källa: Allahu Akbar (medlem)

  Inga kommentarer: