Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 3 maj 2010

Elektroniska val vägen till diktatur?

Enligt en ny SIFO-undersökning vill en tredjedel av alla svenskar införa möjligheten att rösta hemifrån vid val. Utländsk expertis höjer dock ett varningens finger, då röstning hemifrån bland annat kan leda till säljande av röster och elektronisk åsiktsregistrering.

Läs även

Tung internationell kritik: svenska val inte rättvisa
Publicerad 8 april 2010.

I andra länder såsom Brasilien, Venezuela, Indien, USA och Estland är elektronisk röstning redan verklighet – även om formerna för elektronisk röstning skiljer sig länderna emellan. I Sverige finns det än så länge ingen politisk opinion för att införa elektronisk röstning vid till exempel riksdagsval, men det svenska folket verkar trots det se positivt på saken.

En nyligen publicerad SIFO-undersökning gör gällande att en tredjedel av alla tillfrågade respondenter anser att det vore bra om man kunde rösta via Internet eller SMS i valet i höst. Störst intresse för att rösta elektroniskt finns i Jämtland och Östergötland där fler än hälften helst skulle slippa att gå till vallokalen och istället rösta hemifrån, rapporterar Dagens Nyheter.

En av förespråkarna för elektronisk röstning är Rashid Choghrish, 31 år:

- Största fördelen är att slippa gå till vallokalen, det är jobbigt. Det skulle vara bekvämare att göra det hemifrån.

Utländsk expertis målar dock upp en mörk bild av framtida demokratier där elektronisk röstning är legio. Att rösta hemifrån via datorn eller mobiltelefonen, från så kallade okontrollerade miljöer, gör det omöjligt att kontrollera ifall en väljare blivit utsatt för hot eller på annat sätt tvingats att rösta på ett visst sätt av andra personer. Experterna förtydligar att Internet-röstning enbart kan fungera i konfliktfria länder, där påtryckningar utifrån ej förekommer, enligt The Standard.

En annan stor nackdel är att det kan vara svårt, eller rättare sagt, omöjligt att kontrollera att valresultatet verkligen stämmer. Tekniska lösningar och plattformar köps in av den politiska eliten i ett land, vilket möjliggör valfusk i större utsträckning än tidigare. Därför är det viktigt att ett lands väljare är införstådda med riskerna med valfusk, enligt Preventing E-Voting Hazards:The Role of Information Professionals, skriven av Jo Ann Oravec vid University of Wisconsin.

Ytterligare risker omnämns i en amerikansk studie. Väljare kan i framtiden i okontrollerade miljöer komma att sälja sina röster. Det är då inte otänkbart att det kan komma att uppstå en köp- och säljmarknad för röster. Men det kanske allvarligaste predikamentet i framtiden vid elektronisk röstning, menar många, är att varje enskild väljares politiska åsikt lagras och registreras. Åsiktsregistrering kan få den följdverkningen i en demokrati att många väljare kanske inte vågar rösta ”obekvämt”, när de vet att deras rätt till valhemlighet inte längre finns.

RA.

Annan media om detta
DN · SVD · SVT · GP · Norrteljetidning · LTZ · ST · VK · GP · Ttela · VLT · Ekuriren · Dagbladet · Folket


Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: