Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 31 maj 2010

Avslag på JO-anmälan för SDU

INRIKES. Justitieombudsmannen har inte funnit tillräckliga skäl för att inleda en utredning efter en anmälan från Sverigedemokratisk Ungdom. Anmälan, som gjordes av en företrädare för organisationen i Uppland, riktade sig mot ett stort antal fristående och kommunala skolors beslut att neka SDU tillträde till skolorna. Fria Tider rapporterar som första tidning om domen.

Justitieombudsmannen konstaterar inledningsvis i domen att skolor inte är allmänna platser och att varken yttrandefriheten enligt regeringsformen, eller den i tryckfrihetsförordningen garanterade rätten att sprida tryckta skrifter, innefattar någon rätt för medborgare att få tillträde till en skola. Skolor äger dessutom rätt att av praktiska skäl begränsa antalet politiska partier som den bjuder in, förutsatt att urvalet sker objektivt.

Vidare är det så att JO redan har ett pågående ärende som gäller det förhållandet att Sverigedemokratisk Ungdom Uppsala nekats tillträde till Rosendalsgymnasiet i Uppsala kommun för att delta i en debatt inför valet 2009 till Europaparlamentet och för att ”hålla bokbord”.

Mot bakgrund av detta finner JO inte tillräckliga skäl att inleda en utredning.

RA.

Justitieombudsmannen 2368-2010 – Tillträde till skola
Rättsområden: Övrig offentlig rätt, Tryck- och yttrandefrihet, Skola och utbildning
Avgörandedatum: 2010-05-20



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: