Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 15 april 2010

Skolorna får inte porta vissa partier

Det är inte förenligt med lagen att stänga vissa politiska partier ute från skolorna, och andra inte. Det konstaterar skolverket i sina nya riktlinjer för skolorna. Den senaste tiden har frågan aktualiserats då ND samt SD haft bokbord eller andra informationskampanjer på skolor. Enligt en tidigare undersökning släpper var femte gymnasieskola inte in Sverigedemokraterna på skolan. Då måste de porta alla andra partier också enligt riktlinjerna.

Skolverket har haft i uppdrag av regeringen att ta fram ett informationsmaterial som ska kunna hjälpa skolorna att hantera frågor som rör politiska partier. Det är svåra frågor och behovet av stöd och vägledning är stort. Skolverket har gått igenom aktuell lagstiftning och de beslut som fattats i olika rättsliga instanser. Avgörande är att de grundlagsskyddade rättigheterna, som yttrandefrihet och tryckfrihet står över skollagen och annan lagstiftning som är aktuell i skolans värld.

Punkter

Skolan måste behandla alla lika
Om skolan beslutar att partier ska få tillträde till skolan för att sprida ett politiskt budskap så måste det gälla alla partier. Skolledningen måste följa den övergripande objektivitetsprincipen i regeringsformen.

Inbjudan får begränsas
Skolan kan begränsa inbjudan till riksdagspartier eller partier i fullmäktige om man även låter andra partier komma till skolan om de så önskar. Det är viktigt att de partier som erbjuds möjlighet att komma till skolan vid ett senare tillfälle får likvärdiga förutsättningar som de inbjudna partierna.

Ett parti får inte utestängas på grund av sitt budskap
Ett avslag på en ansökan från ett politiskt parti att komma till skolan för att sprida sitt budskap eller sprida flygblad vid ett bokbord får inte grundas på innehållet i budskapet eller skrifter, inte ens om partiets åsikter eller budskap strider mot skolans värdegrund.

Ordningsskäl kan motivera begränsning
Av allmänna ordningsskäl kan det vara motiverat att dela upp tillfällena och begränsa den tid de politiska partierna får vara i skolan. Under särskilda förhållanden kan allmänna ordningsskäl motivera att partier nekas tillträde till en skola. För detta krävs dock att de negativa konsekvenserna är klart påvisbara. Ordningsskäl får inte användas som svepskäl för att utesluta ett parti på grundval av de åsikter som partiet förväntas föra fram.

Skolan är ingen allmän plats
Yttrandefriheten innebär inte någon rätt att få tillträde till en skola för att där sprida ett budskap. En rektor kan besluta att politiska partier inte ska få vistas på skolan. Detsamma gäller rätten att sprida en tryckt skrift. Att utestänga alla politiska partier är förenligt med grundlagen men tveksamt utifrån skolans demokratiuppdrag. Därför förespråkar Skolverket en så öppen inställning som möjligt till de politiska partierna.

Viktigt med beredskap
Det är viktigt att skolorna arbetar aktivt och medvetet med politiska partiers medverkan i skolan. Det handlar om att planera i flera steg. Hur förbereder sig skolan inför partiernas besök? Hur hanterar skolan situationen när partiernas företrädare är på plats i skolan, och hur hanterar skolan de situationer och stämningar som kan uppstå efter att partier varit på besök? Det kan vara bra att göra en riskbedömning och att samarbeta med polisen. Skolverkets förhoppning är att stödmaterialet ”politisk information i skolan” ska ge vägledning i dessa viktiga frågor.

Skolverket
PDF – Politiskt nformation i skolorna
Webbutsändning om riktlinjerna
Sydsvenskan



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: