Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 15 april 2010

De som röstar på SD är frustrerade mittenväljare

Marcus Uvell, opinionsanalyschef vid Svenskt näringsliv, och i vanlig ordning bosatt i de finare delarna av Stockholms innerstad på Bråvallagatan 6 – och anhängare av Margaret Thatcher och ”Bemanning – skapar framtidens jobb” på Facebook – skriver i dagens DN Debatt om SD:s väljare och vilka de är, samtidigt som han passar på att göra lite reklam för en bok han skrivit som kommer ut om några dagar. Bra timing, Mackan!

Hör och häpna – SD:s väljare är som folk är mest:

De personer som överväger att rösta på Sverigedemokraterna i höst är som folk är mest. De är starkt invandrarkritiska – men i de flesta andra fall prioriterar de samma frågor som andra partiers väljare. En annan sak som skiljer är att SD-sympatisörerna känner sig nonchalerade och föraktade av etablissemanget.

Här kan Uvell ha en poäng – vi är många som mycket riktigt känner oss nonchalerade och föraktade av både media och politiker, för att inte säga näst intill dumförklarade sedan flera decennier tillbaka vid det här laget. Då internet blev var mans egendom har dock informationsflödet revolutionerats och blivit fritt i ordets sanna bemärkelse, fri från klorna på en politiskt korrekt media och tillika politiker.

Syndabockarna för allt detta påstås dock bli invandrarna:

Och de söker uppenbarligen någon att skylla allt detta på. Invandrarna blir för dem den perfekta syndabocken.

Här går Uvell i samma fälla som i princip alla andra i det svenska etablissemanget gör – att tolka SD och dess väljare så att allt står och faller med invandringen, det är att göra det hela väldigt enkelt för sig. Att å andra sidan inte kunna se att massinvandringen fört med sig en massa negativt är otroligt naivt. Nu lever Uvell som sagt i Stockholms innerstad och inte ute i förorten. Skulle han göra det hade tongångarna möjligtvis varit en annan. Det många ser och upplever varje dag kommer Uvell aldrig i närheten av. På sin höjd läser han en notis om det i nån gratistidning på morgonen på vägen till jobbet.

De personer som överväger att rösta på SD i valet i höst är inte rasistiska extremister, tvärtom är de i allt väsentligt som folk är mest. De frågor de i undersökningar (Novus opinion) anger som viktigast i politiken är desamma som för andra väljare: jobben, välfärden, brottsligheten, ekonomin. Naturligtvis är de starkt invandringskritiska – kraftigt minskad invandring är den gemensamma nämnaren. Men inte heller av SD-sympatisörerna upplevs invandringen som viktigare än de stora frågor som dominerar den politiska debatten.

Novus Opinion lät deltagarna i en undersökning ta ställning till huruvida ett antal olika begrepp är ”svenska värderingar” eller inte. De fem begrepp SD-sympatisörerna pekar ut som mest tydligt ”svenska” är i tur och ordning: ren natur, jämställdhet mellan kvinnor och män, hälsa, rättvisa och hederlighet.

Uvell konstaterar vidare att topplistan är närmast identisk med övriga väljare. Dock placerar alliansens väljare ”internationellt engagemang” på femte plats medans oppositionsväljarnas femteplats går till ”solidaritet”.

De etablerade partierna har ett naturligt behov av att demonisera SD, att framställa dem som avvikande och extrema. Samtidigt är likheten mellan svenska folkets åsikter och partiets budskap på flera punkter oroväckande stora. I en ny undersökning genomförd av United Minds uppger de tillfrågade rentav att SD har den bästa politiken i flykting- och invandringsfrågor. Hela 16 procent menar att SD har bäst politik på området, motsvarande andel för socialdemokraterna är 15 procent och för moderaterna 11.

Är detta då egentligen så konstigt efter åratal av förnekanden och nån slags naiv tilltro till att just Sverige ska klara det mångkulturella experimentet, något som inte lyckats i princip någon annanstans i hela världen? Är det inte då närmast ”rasistiskt” att tro att just svenskarna skulle klara detta, skulle svenskarna vara ett högre stående folkslag? Om nu svenskar finns som folkgrupp längre över huvud taget d.v.s.

Kanske är det för sent att förhindra att de kommer in i riksdagen 2010, kanske inte.

Ta fram näsduken och det svarta sorgebandet, svenska ”eliten”. Verkligheten kommer snart ikapp och spräcker er bubbla.

DN



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: